Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ερευνητές μετέτρεψαν το χαρτί σε «οθόνη»

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τόκιο δημιούργησαν μια νέα τεχνολογία η οποία μπορεί στο μέλλον να μας επιτρέπει να δημιουργούμε, να επεξεργαζόμαστε και να σβήνουμε χειρόγραφα σχέδια σε ένα κομμάτι κανονικό χαρτί, σαν να βρισκόμαστε στον υπολογιστή.
«Πρόκειται για μια τεχνολογία που πραγματικά μετατρέπει το απλό χαρτί σε οθόνη. Μέχρι τώρα ήταν δυνατό να προβάλλουμε πράγματα σε χαρτί και να το χρησιμοποιήσουμε σαν οθόνη, ή να εισάγουμε σχέδια ενός χαρτιού σε υπολογιστή με τη χρήση ενός ψηφιακού στυλό» αναφέρει μια ερευνήτρια.
«Η πρώτη μέθοδος όμως χρησιμοποιεί φως, και τα αποτελέσματα είναι ορατά μόνο στο σκοτάδι, ενώ με τη δεύτερη δεν μπορείτε μετά να έχετε πρόσβαση στα σχέδια αυτά στο χαρτί».
Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί μια πένα με θερμοευαίσθητο μελάνι, το οποίο γίνεται διαφανές όταν θερμαίνεται. Τα σχέδια μπορούν να διαγραφούν με τη χρήση ενός laser με αρκετά υψηλή ακρίβεια, σε διαστήματα των 0,024 χιλιοστών.
Το ίδιο το χαρτί επικαλύπτεται με ένα φωτοχρωμικό υλικό το οποίο αλλάζει χρώμα όταν απορροφά το φως, ενώ ένας προβολέας «εκτυπώνει» την εικόνα στο χαρτί με τη χρήση υπεριώδους φωτός.
Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να επεξεργάζονται τα σχέδια τους επάνω στο χαρτί όπως ακριβώς μπορούν και σε μια οθόνη, με αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια βέβαια. Μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν στον υπολογιστή και όποτε θέλουν να μεταφέρουν το σχέδιο τους στο χαρτί και το αντίστροφο.
«Η ιδέα είναι να κάνουμε υπολογισμούς στο χαρτί» λένε οι ερευνητές. Στο μέλλον, όμως, θα θέλαμε να επιτρέπουμε σε πολλούς ανθρώπους να δημιουργούν έγγραφα, όπως τα Google Docs, με την χρήση κανονικού χαρτιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου