Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μυστικά του Βατικανού (Ντοκιμαντέρ History Channel)



Μυστικά του Βατικανού 
Το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2011 θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι μέσα στο Βατικανό όπως ποτέ δεν έχετε δει πριν. Από την αρχαία των "Πόλη των Νεκρών" κάτω από
την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο θησαυροφυλάκιο τον μυστικών αρχείων, στο ιδιωτικό γραφείο του Πάπα.Διερευνά επίσης την μακρά και ταραχώδη σχέση μεταξύ του Βατικανού και των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τα έγγραφα που χρονολογούνται από τον εμφύλιο πόλεμο και εξερευνούμε την σχέση του Ρήγκαν με τον Ιωάννη Παύλο τον 2ο, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τους Σοβιετικούς κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

(Το Ντοκιμαντέρ χωρίζετε σε 2 μέρη)
Παραγωγής: History Channel Διάρκεια: 43:00 min (το κάθε επεισόδιο)
Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι
Γλώσσα: Αγγλικά

Μέρος Ά: 
Μυστικά του Βατικανού ~ History Channel (1ο μέρος) από KRASODAD

Μέρος΄Β: 

Ancient Aliens: Η Δημιουργία του Ανθρώπου - Ντοκιμαντέρ


Αλήθειες που κρύβονται στη Γένεση νοηματοδοτούν εσχατολογικά την αγωνία και το υπαρξιακό κενό που αισθάνεται ο άνθρωπος επιβιώνοντας σε ένα απειλητικό κόσμο
(Εξωγήινοι και η Δημιουργία του Ανθρώπου) της 3 περιόδου της επιτυχημένης σειράςΑρχαίοι Εξωγήινοι (Ancient aliens) του History Channel με Ελληνικούς υπότιτλους....

Σε μηδενική απόσταση από την Γη περνά αστεροειδής τον ερχόμενο Φεβρουάριο


Στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 ένας αστεροειδής πρόκειται να περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, μια απόσταση που για τα αστρονομικά δεδομένα θεωρείται πρακτικά "μηδενική". Πρόκειται για τον αστεροειδή 2012 DA14 ο οποίος ήρθε "από το πουθενά" καθώς ανακαλύφθηκε μόλις στις αρχές του 2012 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου από το αστεροσκοπείο του OAM Observatory, στην La Sagra της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων ο 2012 DA14 πρόκειται να περάσει από τη Γη σε απόσταση 34.596 χλμ. μέσα δηλαδή από την τρoχιά της Σελήνης 0,09 LD (Lunar Distances) ακόμη και μέσα από τοις τροχιές των γεωσύγχρονων δορυφόρωνGPS και των κατασκοπευτικών που επιχειρούν από την συγκεκριμένη απόσταση!
Το μέγεθός του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 45 μέτρα στη συνέχεια όμως αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 57 μέτρα, έχοντας μάζα περίπου 140.000+ μετρικών τόνων.
Αρχικά και με την ανακάλυψη του συγκεκριμένου αστεροειδή υπήρξε μια ανησυχία για πιθανή σύγκρουσή του με τη Γη, το Μάιο του 2012, όταν και διευκρινίστηκε με ακρίβεια η τροχιά του η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε αφήνοντας ένα «παράθυρο» μόνο για το 2020 όπου και θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας αλλά και αυτή η πιθανότητα στη συνέχεια θεωρήθηκε μηδαμινή.
Πάντως η κατάσταση της τροχιάς του κατά το πόσο σίγουροι είναι οι επιστήμονες για αυτή και πόσο όχι, ανέρχεται στο 4 με το 0 να αντιπροσωπεύει την πολύ καλή πρόβλεψη και το 9 την χειρότερη δυνατή.
Πάντως εάν το σώμα αυτό έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε έκκληση ενέργειας ίση με 2,4 μεγατόνους ΤΝΤ – με την έκρηξη στην Tunguska της Ρωσίας να εκτιμάται στους 3 με 20 μεγατόνους ικανή να εξαφανίσει μια ολόκληρη πόλη από προσώπου γης. Βέβαια ακόμη και αν κτυπούσε τη Γη θα ήταν πιο πιθανό να πέσει σε θάλασσα –καθώς το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανούς- αλλά ακόμη και αυτή προοπτική θα φάνταζε και θα ήταν τρομακτική. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ανακαλύφθηκε πολύ αργά.
Τέτοια περιστατικά με αστεροειδείς να περνούν κοντά στη Γη συμβαίνουν σχετικά σπάνια. Το Φεβρουάριο ένας με διάμετρο 45 μέτρων πέρασε τόσο κοντά που η απόστασή του από τη Γη ήταν μικρότερη και από τους τηλεοπτικούς δορυφόρους. Τον περασμένο Νοέμβριο ένας άλλος με διάμετρο 360 μέτρα μπήκε ανάμεσα στη Γη και το φεγγάρι.
Το θέμα βέβαια και το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τις θα γινόταν στην περίπτωση που ο αστεροειδής αυτός θα χτυπούσε τη Γη. Θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να ετοιμαστεί κάποια αποστολή προς αναχαίτιση’ του; Ασφαλώς και όχι. Άρα τι θα μπορούσε να διασφαλίσει τη Γη από ένα μελλοντικό κακόβουλο αστεροειδή ο οποίος θα είχε τροχιά σύγκρουσης και θα εμφανιζόταν πραγματικά την τελευταία στιγμή;
Μόνο ένα πρόγραμμα μιας διαστημικής πλατφόρμας η οποία θα βρίσκεται μόνιμα στο διάστημα σε τροχιά έτοιμη να αναχαιτίσει τον εισβολέα έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής.
Απεικόνιση όπου διακρίνεται με τη μπλε γραμμή η τροχιά του 2012DA14, πάρα πολύ μέσα από την τροχιά της Σελήνης αλλά και αυτής των γεωσύγχρονων δορυφόρων (πράσινη γραμμή)

Ο παγοκρύσταλλος του θανάτου ένα μοναδικό φαινόμενο - Video



Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά επιστήμονες στην Ανταρκτική για την μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του BBCFrozen Planet. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός παγωμένου θανατηφόρου υποθαλάσσιου τυφώνα, γνωστού ως «Brinicle», ο οποίος μόλις αγγίξει τον βυθό αρχίζει και επεκτείνεται σκοτώνοντας ότι έρχεται σε επαφή μαζί του.
Οι Hugh Miller και Doug Anderson βιντεοσκόπησαν τον παγοκρύσταλλο του θανάτου, ο οποίος δημιουργείται κάτω από πολύ ήρεμες συνθήκες στους ωκεανούς, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του νερού (περίπου -1.9 βαθμούς Κελσίου), και της θερμοκρασίας του αέρα (κάτω από μείον 20 βαθμούς Κελσίου).

Διαθέσιμο το νέο λειτουργικό Linux Mint 14 «Nadia»


 

 
Η ομάδα ανάπτυξης του Linux, Canonical, κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα μήνα το Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal και κατάφερε να προσφέρει στους χρήστες μία νέα, πολύ φιλική στη χρήση, έκδοση του ανοιχτού λειτουργικού.
Παρά την αξιόλογη προσπάθεια της Canonical, πολλοί από τους χρήστες είχαν αντιρρήσεις με τη χρησιμοποίηση του Unity σαν κύριο γραφικό περιβάλλον αντί του παραδοσιακού GNOME. Με την Canonical να μην δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει το λειτουργικό της, πολλές εναλλακτικές εκδόσεις των Ubuntu άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.
Η πιο διαδεδομένη και «ώριμη» έκδοση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το Linux Mint 14 με την ονομασία «Nadia». Το Nadia βασίζεται στο Ubuntu όμως ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή κατεύθυνση όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον. Η νέα έκδοση του Linux Mint χρησιμοποιεί δύο γραφικές επιλογές, με την MATE να είναι πρώτη στις προτιμήσεις των χρηστών αφού υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες του GNOME 2 και παρέχει ένα καθαρό και απλό περιβάλλον που είναι συμβατό με πολλά προγράμματα και εφαρμογές.
Η δεύτερη επιλογή είναι το Cinnamon, το οποίο βασίζεται στο GNOME 3 και είναι πιο μοντέρνο και γρήγορο από το MATE, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επεξεργασία 3D εφαρμογών. Και οι δύο εκδόσεις του Nadia είναι αισθητά πιο σταθερές και από τον προκάτοχό τους, Linux Mint 13 «Maya».
Το Linux Mint 14 έρχεται επίσης με ανανεωμένο το σύστημα διαχείρισης γραφικών και λογισμικού. Ο νέος display manager (MDM) δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει themes καθώς και φωτογραφία λογαριασμού των χρηστών, ενώ ο νέος software manager φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ενημερώσεων καθώς διευρύνει το πλήθος των «πακέτων» που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο λειτουργικό του και δεν απαιτεί την είσοδο κωδικού του χρήστη κάθε φορά που αυτός θέλει να κάνει μια εγκατάσταση.
Εκτός από τις αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον και στα συστήματα διαχείρισης, το Nadia περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές προσθήκες των Ubuntu όπως τον νέο Linux Kernel 3.5, Python 3, gcc 4.7.2 και το LibreOffice 3.6.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1010.png
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1193.jpeg

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ετοιμάζει η Microsoft



 
Οι φήμες πως η Microsoft σκοπεύει να ενσωματώσει τα δικά της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) στη νέα γενιά της κονσόλας της δεν είναι καινούριες.
Είχαν για πρώτη φορά δει το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι, ως μέρος ενός εγγράφου που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Νέες πληροφορίες όμως, έστω και άτυπα επιβεβαιώνουν πως τα σχέδια της εταιρείας είναι πραγματικά, όσον αφορά τουλάχιστον στην κατασκευή μιας συσκευής επαυξημένης πραγματικότητας.
Μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε το 2011 η εταιρεία και σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει έναν τρόπο «επαυξημένης πραγματικότητας γεγονότων με πληροφορίες πραγματικού χρόνου».
Αποκαλύπτει πως η εταιρεία σχεδιάζει μια τεχνολογία που θα παρέχει πληροφορίες για ένα γεγονός στο οπτικό πεδίο του χρήστη, χρησιμοποιώντας μια οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι του με την μορφή γυαλιών.
Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή του Google Project Glass ενώ η αίτηση, η οποία κατατέθηκε το Μάιο του 2011 εντοπίστηκε αρχικά από την ιστοσελίδα Unwired View.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η συσκευή δεν θα προορίζεται για χρήση για όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα επικεντρώνεται στην παροχή πληροφοριών κατά την παρακολούθηση live γεγονότων και εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ή αθλητικά παιχνίδια.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1024.jpeg
Στην περίπτωση ενός αγώνα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προβάλλει το σκορ, πληροφορίες για τους αθλητές, στατιστικά, και βέβαια να προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να ακούει παράλληλα τη ραδιοφωνική μετάδοση.
Το δημοσίευμα δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με το Xbox αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει περάσει πολύς καιρός από την καταχώρησή του, με την εταιρεία να έχει άπλετο χρόνο να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες της συσκευής.
Ασχέτως με το αν οι φήμες για την χρήση της στο νέο Xbox αληθεύουν ή όχι, το σίγουρο είναι πως εάν γνωρίσει σημαντική επιτυχία, η Microsoft θα βρει τρόπο να την προσαρμόσει στην αγορά των παιχνιδιών.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1194.jpeg

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Καταστροφικό λάθος της Microsoft ενεργοποιεί "πειρατικά" Windows 8


Καταστροφικό λάθος της Microsoft ενεργοποιεί "πειρατικά" Windows 8
Εφοδο έχουν κάνει οι πειρατές στο λογισμικό της τελικής έκδοσης των Windows 8 που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί από τις αρχές Αυγούστου, ενεργοποιώντας τα δικά τους συστήματα, με αποτελέσμα να διακινούν τις δικές τους πειρατικές εκδόσεις που έχουν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. 
Μία από τις πρώτες τεχνικές αφορά τη βοήθεια κάποιων third-party Key Management Services (KMS) servers, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν λειτουργία για αρκετές ημέρες. 
Όπως φαίνεται η Microsoft άθελά της έδωσε περαιτέρω βοήθεια στους χάκερς, οι οποίοι ανακαλυψαν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν μια προσφορά αναβάθμισης του Windows Media Center και να αποκτήσουν κλειδιά που ενεργοποιούν πλήρως το πρόγραμμα, ασχέτως αν είναι κατεβασμένο παράνομα.
Ωστόσο, η εταιρία δεν έχει κάνει ακόμα κάποια έπισημη ανακοίνωση. 

Κομοτηνή: 50 συλλήψεις κατά την εξέγερση στο κέντρο μεταναστών


Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ 50 αλλοδαποί συνελήφθησαν στη διάρκεια της αναταραχής που ξέσπασε το μεσημέρι στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 13.30, όταν στη διάρκεια τελετής αγιασμού του τμήματος δόκιμων αστυφυλάκων εκδηλώθηκε εξέγερση σε παρακείμενους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνται περίπου 550 παράνομοι μετανάστες.
Οι μετανάστες άρχισαν να προκαλούν εκτεταμένες φθορές στους κοιτώνες, ξηλώνοντας τις πόρτες, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά στα στρώματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.
Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ. Χρησιμοποιώντας σίδερα που ξήλωσαν από τους κοιτώνες, οι μετανάστες συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.
Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία και οι μετανάστες έχουν επιστρέψει στους κοιτώνες.

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί τους Γερμανούς...




"Το ΔΝΤ μπορεί να φύγει από την Ελλάδα" είπε ο Σόιμπλε στους γερμανούς βουλευτές!

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μια τοποθέτηση ενός από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έστω και με διαρροή!

Σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον Σόιμπλε, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός!

Αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά το Eurogroup στο οποίο συνεχίστηκε η ισχυρή κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον Σόιμπλε να εκτιμά, σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ότι αν δεν βρεθεί λύση, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει.

Το είχαμε γράψει και προ ημερών: Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη το αυτονόητο, όχι επειδή το έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την Ελλάδα, αλλά επειδή ξέρει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θέλει να σώσει το όνομά του.

Θεσμοί και ανάπτυξη





Ένας έθνος οδηγείται σε ανάπτυξη όταν έχει σωστούς θεσμούς που τηρούνται και εφαρμόζονται. Οι σημαντικότεροι θεσμοί είναι: η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια πολιτικών & υποψήφιων πολιτικών για να στρεβλώνουν και να εξαπατούν ώστε να ανεβαίνουν στα σκαλοπάτια της εξουσίας και εκεί να μένουν όσο μπορούν.

Ένας δημόσιος οργανισμός αν επανδρωθεί αξιοκρατικά από τον διοικητή έως το τελευταίο υπάλληλο, θα πέσει έξω; Θα χρεοκοπήσει; Δύσκολα θα πει κάποιος ναι. Όταν αναλάβει την διοίκηση ένα πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και δεν χρωστάει τη θέση σε κάποιο βουλευτή ή υπουργό ενώ υπάρχει και μια κυβέρνηση που παρακολουθεί, θα πάει καλά ή όχι; Μάλλον ναι.

Αν ο τρίτος πόλος εξουσίας, η δικαιοσύνη, ήταν ανεξάρτητος θα μπορούσαν όλοι αυτοί που λυμαίνονται το δημόσιο ταμείο να συνεχίζουν να ροκανίζουν σαν τρωκτικά τα οικονομικά θεμέλια της χώρας;

Αν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν προσέφεραν αποστήθιση αλλά πραγματική παιδεία θα είχαμε συρθεί σε αυτόν τον εξευτελισμό σαν χώρα;

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι μάλλον εύκολο πράγμα για μας τους Έλληνες αν σκεφτούμε τον Μαλκότση, το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, τις προσπάθειες για αυτοκινητοβιομηχανία από το 1917, τους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και όλα τα νέα παιδιά που πάνε στο εξωτερικό για να ιδρύσουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι ΣΩΣΤΟΙ ΘΕΣΜΟΙ.

Σκοπός του ιδρύματος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ είναι να κάνει γνωστά όλα τα παραπάνω σε όλους τους Έλληνες. Στόχος και σκοπός η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΑΦΥΠΝΙΣΗ των πολιτών.

Ελάτε να γίνουμε μια κοινότητα, μια μεγάλη ομάδα, που με την δράση μας θα επιδιώξουμε την τήρηση και τον σεβασμό των θεσμών που θα οδηγήσουν σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ την Ελλάδα μας.

——————————————————————————————————————————

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

——————————————————————————————————————————

Τα τελευταία 40 χρόνια όλοι αυτοί που κυβέρνησαν είναι προφανές ότι επιδίωκαν να:

- βολέψουν τα δικά τους παιδιά
- να φουσκώσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς
- να ριζώσουν στην καρέκλα της εξουσίας
- να ελέγξουν την δημόσια διοίκηση με κουμπάρους και κομματικούς κολλητούς σε νευραλγικές θέσεις όπως γγ υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών, διευθυντές κλπ.

Το αποτέλεσμα το ζούμε από πρώτο χέρι

- ο παραγωγικός ιστός καταρρέει
- ο κοινωνικός ιστός διαλύεται
- οι αυτοκτονίες αυξάνουν
- δημογραφικά συρρικνωνόμαστε
- νέοι επιστήμονες και απλοί εργαζόμενοι μεταναστεύουν
- η αμυντική ισχύς εξασθενεί
- το κράτος είναι εχθρικό προς τον πολίτη
- και η ανάπτυξη μακρινό όνειρο

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, της αναξιοκρατίας και της ατιμωρησίας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σαν στόχος διαδικασία & αποτέλεσμα δεν είναι δύσκολο να επανέλθει και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην ευημερία. Είναι εύκολο. Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και
2. ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ σημαίνει: ίσες ευκαιρίες στην ζωή, μόρφωση, αληθινή παιδεία, υγεία, ανεξάρτητη και άμεπτη δικαιοσύνη, καθαρό περιβάλλον, σεβασμός στην φύση, σεβασμό στην ζωή και την περιουσία, ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από εγκληματικότητα, και βεβαίως επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας δεν είναι ανάπτυξη, είναι απλά οικονομική ανάπτυξη και σχετίζονται άμεσα με το ΑΕΠ. Και ο τζίρος μιας χώρας δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη.

ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ μέσα από τους θεσμούς και κυρίως με την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Και για όποιον σκεφτεί ‘μα, η αξιοκρατία δεν είναι θεσμός’, έ τότε ας την κάνουμε θεσμό, καιρός είναι.

Βάρδα, 06/10/2012

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Κλεισθένης»

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τομέα Βιοτεχνολογίας, Τμήματος Βιολογίας Παν Πατρών

Σε επίσημη τροχιά θανάτου η Ελλάδα και ο λαός της




Του Δημήτρη Καζάκη

Κι όμως είχαμε μια ακόμη επιτυχία. Αυτό μας διαβεβαίωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας με το γνωστό χαμόγελό του, που σε κανονικές συνθήκες θα απασχολούσε μόνο τους ειδικούς. Είχαμε μια ακόμη επιτυχία. Η Ευρωομάδα (Eurogroup) μας έκανε πατ-πατ-πατ στο κεφάλι όπως κάνουν όλα τα καλά αφεντικά με τα σκυλάκια λουλού όταν νιώθουν ικανοποίηση από την πίστη και αφοσίωση του κατοικίδιου. Όμως, την δόση δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα την δώσουν. Κοκό λοιπόν όχι ακόμη. Κι όσο αργεί, τόσο καθυστερεί η απογείωση που μας έταξε, μέσα σε μια παράκρουση ανειλικρίνειας, ο κ. Σαμαράς.

ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Στο Ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρει ότι «χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την πλήρη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ευρέως φάσματος ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Φυσικά δεν παραλείπει να αναγνωρίσει «τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένη ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν - μετά από έναν ακόμη δύσκολο έτος - στην οικονομία να επιστρέψει σε μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία, με αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι η καλύτερη εγγύηση για την Ελλάδα για ένα μέλλον με ευημερία». Είναι το πατ-πατ-πατ στο κεφάλι του κατοικίδιου, που είπαμε, η οποία όπως πάντα συνοδεύεται από μια αόριστη υπόσχεση για ανταπόδοση.

Το κλειδί όμως αναφέρεται στην εξής παράγραφο του Ανακοινωθέντος: «Η Ευρωομάδα σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και δεσμεύεται να εφαρμόσει νέα μέσα πριν από την επόμενη εκταμίευση, για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του προγράμματος που θα του επιτρέψει να παραμείνει σε τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υπάρχοντος λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Τίποτε περισσότερο από την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των απαιτήσεων για εγκατάσταση μηχανισμών οριζόντιου ελέγχου των προϋπολογισμών τόσο για τις ΔΕΚΟ, τις τοπικές αρχές, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 7 Νοεμβρίου και έχει αναλάβει τις αυτόματες οριζόντιες περικοπές όταν οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ, των τοπικών αρχών (περιφέρειες και δήμοι), αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκλίνουν από τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους που θα αναλύονται από εδώ και μπρος σε τριμηνιαίους, εξαμηνιαίους και ετήσιους.

Το ζήτημα, όμως, δεν σταματά εδώ. Στο σημείο αυτό αρχίζει. Κι αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα απαρτίζουν αυτούς τους μηχανισμούς. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το «non paper» που δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορέσει ο Βενιζέλος να παίξει τον ρόλο της απατημένης και ατιμασμένης συζύγου, φωνάζοντας «δεν είμαστε δα και προτεκτοράτο». Θυμάστε τι έγραφε;

Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ

Το πρώτο πράγμα που αναφέρει είναι η απαίτηση για «ενισχυμένη διακυβέρνηση και μηχανισμοί ελέγχου: Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία πρέπει να υιοθετηθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (με εκούσιες αυτοδεσμεύσεις). Παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος πρέπει να εξισορροπούνται με εσωτερικές προσαρμογές. Οι ακόλουθες προαπαιτούμενες ενέργειες πρέπει να εισαχθούν με νομοθετική ρύθμιση πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Για να μπορέσει να γίνει αυτό απαιτούν «αυτόματες περικοπές δαπανών: Η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό)». Με άλλα λόγια, με κάθε παρέκκλιση από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα και το μνημόνιο, θα επιβάλλονται αυτόματα οριζόντιες περικοπές των δαπανών και μάλιστα «εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών». Χωρίς ούτε καν να εξεταστούν οι λόγοι της απόκλισης από τους στόχους. Κι αυτό γιατί εκ προοιμίου δεν φταίνε οι στόχοι και οι συνταγές, φταίμε εμείς που δεν μπορούμε να τους πετύχουμε. Άρα στην πυρά!

Όλα αυτά έγιναν νόμος του κράτους με το Πολυνομοσχέδιο της 7ης Νοεμβρίου.

Το Γερμανικό υπουργείο με το «non paper» απαιτούσε την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου από την task force «σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ο προσδιορισμός θέσεων-κλειδιά στην ελληνική κρατική μηχανή για την κατάλληλη εκτέλεση και εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές ροές (δαπάνες και έσοδα) και διορισμός Ευρωπαίων ή Ελλήνων κρατικών λειτουργών (οι οποίοι θα απολαμβάνουν το ίδιο στάτους με τους ευρωπαίους ειδικούς ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία) σ’ αυτές τις θέσεις-κλειδιά που αφορούν τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της τρόικα, αντικαθιστώντας τους Έλληνες υπευθύνους». Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να ενισχυθεί ο ρόλος των διορισμένων επιτρόπων στην Ελλάδα, που εμφανίζονται ως «τεχνικοί σύμβουλοι» καταλαμβάνοντας επισήμως «θέσεις-κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό, όπου θα αντικαταστήσουν τους έλληνες υπευθύνους.

Μέχρι σήμερα ο ρόλος της task force, ήταν άτυπος, τώρα ζητούν να θεσμοθετηθεί επίσημα αναλαμβάνοντας τις «θέσεις-κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό. Κι όλοι αυτοί οι «ειδικοί», θυμηθείτε, έχουν καθεστώς ετεροδικίας στην χώρα μας, δηλαδή δεν υπάγονται στην ελληνική δικαιοσύνη, ούτε λογοδοτούν στην Ελλάδα. Το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ειδικών οργάνων και διευθύνσεων χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιος θα τους κατέχει.

Ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Επιπλέον απαίτησαν να επεκταθεί η λειτουργία του «κλειστού λογαριασμού», όπου δεσμεύονται κατ’ απαίτηση της τρόικας τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι να δοθεί η δόση. «Κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση: Ο κλειστός λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ενισχύεται ώστε να εξασφαλίσει πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα από την ΕΚΤ). Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό. Το EFSF και το ΔΝΤ εκταμιεύουν μετά από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό».

Το καινούριο που απαιτούσαν είναι, αφενός, να μετατεθεί ο «κλειστός λογαριασμός» από την Τράπεζα της Ελλάδος που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο κλιμακίου του ΔΝΤ, στον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΤ. Αφετέρου, εξαρτούν την εκταμίευση μέσω του «κλειστού λογαριασμού» από το αν και κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις σε σχέσεις με τις διαρθρωτικές αλλαγές (βλέπε ιδιωτικοποιήσεις και γενικό ξεπούλημα), αλλά και τις πολιτικές του μνημονίου. Μέχρι να καταβληθεί η δόση και να εκταμιευθεί το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να δεσμεύσει στον «κλειστό λογαριασμό» τα κρατικά του έσοδα. Για την δόση δηλαδή των 31,5 δις ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμεύσει στον «κλειστό λογαριασμό» που διαχειρίζονται αποκλειστικά οι επίτροποι της τρόικας, σχεδόν το 63% των συνολικών τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση. Τα έσοδα αυτά θα αποδεσμευτούν με την εκταμίευση της δόσης. Πότε θα γίνει αυτή; Μάλλον τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Πώς θα τα πληρώσει μισθούς, συντάξεις, τακτικές δαπάνες μέχρι τότε το ελληνικό δημόσιο, αφού τα έσοδά του θα είναι δεσμευμένα; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Προφανώς, η τρόικα και τα αφεντικά της πήραν κι αυτό που ζητούσαν γι’ αυτό και στο Ανακοινωθέν του Eurogroup σημειώνουν με νόημα ότι υπήρξε «σημαντική ενίσχυση του υπάρχοντος λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Το Πολυνομοσχέδιο όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου και αυτόματων περικοπών που η κυβέρνηση, κατ’ εντολή της τρόικας και των δανειστών, είναι έτοιμη να τον παραδώσει σε «ειδικούς συμβούλους». Επέβαλε επίσης και τα εξής βασικά:

1. «Τα επιδόµατα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύµβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή µε ατοµική σύµβαση εργασίας ή συµφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και µισθωτούς του Δηµοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., και Ο.Τ.Α., καθώς και για τα µόνιµα στελέχη των Ενόπλων Δυνάµεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Πυροσβεστικού και Λιµενικού Σώµατος, καταργούνται από 1.1.2013». Θυμάστε φαντάζομαι προεκλογικά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να αγωνίζονται και να θέτουν κόκκινες γραμμές γι’ αυτά. Τέρμα όλα.

2. «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου, σε περίπτωση που έχουν καταπέσει ή καταπίπτουν εγγυήσεις που παρασχέθηκαν σε πιστωτικά ιδρύµατα, σύµφωνα µε τις διατάξεις των νόµων 3066/2002 (Α΄ 252) και 3912/2011 (Α΄ 17), η ανώνυµη εταιρεία µε την επωνυµία «ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.» και τον ειδικό τίτλο «Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.» εξοφλεί στο εξής τις σχετικές υποχρεώσεις της προς τα πιστωτικά ιδρύµατα, µε την καταβολή µετρητών, τα οποία της αποδίδονται από το Ελληνικό Δηµόσιο σε αντικατάσταση οµολόγων της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3775/2009 (Α΄ 122) που διακρατεί η εταιρεία.» Αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι που δανείστηκαν με την επιδότηση επιτοκίου μέσα από το ΤΕΜΠΕ θα πάψουν να χρωστάνε στις τράπεζες και η οφειλή τους θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Το τραπεζικό δάνειο μετατρέπεται σε δημόσια οφειλή. Οι τράπεζες πληρώνονται και φεύγουν από την μέση και μένει ο μικρομεσαίος να χρωστά στο δημόσιο και ο Θεός βοηθός.

3. «Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόµου καταργούνται οι θέσεις στις υπηρεσίες ή στους φορείς που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής της υποπαραγράφου Ζ.1.1., οι οποίες απαριθµούνται στη συνέχεια κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα: Οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονοµικού και Διοικητικών Γραµµατέων των υπαλλήλων µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί µε διαγωνισµό ή µε διαδικασία επιλογής σύµφωνα µε προκαθορισµένα και αντικειµενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή µε ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται µε αυξηµένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθµός των υπαλλήλων αυτών: 
αα) είναι ίσος ή µεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα και 
ββ) ανέρχεται σε ποσοστό µικρότερο του 25% του συνολικού αριθµού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ή το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετούν στην οικεία υπηρεσία ή φορέα. 

Στο συνολικό αριθµό των υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα που λαµβάνεται ως µέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι µόνιµοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθµίδας. Από την εφαρµογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο Οργανισµός Απασχόλησης Εργατικού Δυναµικού, τα νοσοκοµεία και η Γενική Γραµµατεία Πολιτισµού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, Πολιτισµού και Αθλητισµού. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται τίθενται σε διαθεσιµότητα σύµφωνα µε την υποπαράγραφο Ζ.2 του παρόντος. 

Εντός πέντε (5) ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των  υπηρεσιών ή φορέων που καταλαµβάνονται από τις υποπαραγράφους Ζ2 και Ζ3 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατάλογο των ονοµάτων των υπαλλήλων οι οποίοι: 
α) τίθενται σε διαθεσιµότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, 
β) τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία».

Εδώ δεν μιλάμε μόνο για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο που οδηγούνται στην απόλυση με την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Μιλάμε για το γκρέμισμα ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης με την επιβολή του φόβου της απόλυσης, αλλά και της πιο απόλυτης εξάρτησης από τον πολιτικό προϊστάμενο που καλείται να αποφασίσει ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν. Ο δημόσιος υπάλληλος, μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου, μετατρέπεται σε όμηρο των κυβερνώντων και της τρόικας.

4. «Από 1.1.2013 καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις νόµων, όπως ισχύουν σήµερα κατά το µέρος που αφορούν σε ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηµατικές ενισχύσεις ανεργίας, καθώς οι κανονιστικές και οι διοικητικές πράξεις». Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις και τα επιδόματα ανεργίας για τους εποχικούς εργαζομένους τελειώνουν μια για πάντα από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

5. «Από 1.1.2013, όλα τα όρια ηλικίας της παραγράφου 1, καθώς και όλα τα ισχύοντα την 31.12.2012 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρµοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αυτά προβλέπονται, αυξάνονται κατά δύο (2) έτη». Με άλλα λόγια από τον καινούργιο χρόνο, όποιος στοιχειοθετούσε δικαίωμα σύνταξης στα 65 έχασε. Θα πρέπει να περιμένει άλλα δυο χρόνια. Ζούμε πολύ κατά τον κ. Ρομπάι και επομένως πρέπει να ανέβει και όριο συνταξιοδότησης.

6. Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη, ή το άθροισµα των µηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία µμειώνονται τουλάχιστον κατά 5% με κλιμάκωση.

7. «Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται νέο σύστηµα καθορισµού νόµιµου κατωτάτου µισθού υπαλλήλων και ηµεροµισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013». Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη η Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας, όπως και οι κλαδικές, με το υπουργείο να αποφασίζει αυθαίρετα και με δικά του κριτήρια τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
(α) Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος µισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ηµεροµίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
(β) Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος µμισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

8. «Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόµενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόµενο το ήµισυ της κατά το επόµενο εδάφιο του παρόντος αποζηµίωσης». Με άλλα λόγια όχι μόνο απελευθερώνονται οι απολύσεις –ξέρετε για να καταπολεμηθεί η ανεργία, όπως μας λένε και δεν ντρέπονται– αλλά η ανακοίνωση της απόλυσης εγγράφως ισοδυναμεί με μείωση κατά το ήμισυ της αποζημίωσης στον εργαζόμενο.

9.  «Για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) συνεχείς ώρες. Η περίοδος των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών αρχίζει την 00:01 και λήγει την 24:00 ώρα». Με τον τρόπο αυτό ανοίγει το παράθυρο διάπλατα για την αύξηση του συνεχούς ημερήσιου εργάσιμου ωραρίου έως και 13 ώρες. Το τι σημαίνει αυτό το ξέρουν ήδη πολύ καλά οι εργαζόμενοι στον τομέα του εμπορίου και κυρίως στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ANSCHLUSS

Όμως, το τι ψήφισαν και που το πάνε δεν σταματά στην ολοκληρωτική διάλυση του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας. Η βαλίτσα πάει πολύ πιο μακριά. Στο «non paper» που αναφέραμε νωρίτερα υπάρχει η εξής πολύ ενδιαφέρουσα παράγραφος: «Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: Μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη)». Τι λέει αυτή η παράγραφος; Ότι από εδώ και μπρος ο δημόσιος δανεισμός της χώρας, ακόμη κι αυτός με τα έντοκα γραμμάτια 3μηνα και 6μηνα, τίθεται υπό την εποπτεία και έγκριση της Κομισιόν. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι το επόμενο μέσα στην παρένθεση: «παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη». 

Τι εννοούν μ’ αυτό; Ότι η εποπτεία των περιφερειών και των τοπικών αρχών (όπως π.χ. των Δήμων) περνούν σε «ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη». Αν δεν είναι εκχώρηση και προσάρτηση περιφερειών και δήμων της χώρας, τότε τι είναι; Και γιατί σε «ομοσπονδιακά κράτη» και όχι απλά σε «κράτη»; Αφενός, γιατί έτσι φωτογραφίζεται η Γερμανία, που είναι ομοσπονδιακό κράτος και, αφετέρου, διότι λόγω της ομοσπονδιακής δομής μπορεί η εκχώρηση ή η προσάρτηση της περιφέρειας ή του δήμου της Ελλάδας μπορεί να γίνει με όρους χαλαρής ομοσπονδιακής σχέσης. Έτσι Βαυαρία, π.χ., μπορεί να «εποπτεύει», δηλαδή να προσαρτήσει, την Πελοπόννησο ή την Θράκη. Πώς; Μα στα πλαίσια της«διεδαφικής συνεργασίας», που προβλέπει ήδη ο Καλλικράτης, ο οποίος δημιουργήθηκε εξαρχής για να μπορούν να εκχωρηθούν σε ξένα συμφέροντα οι ημιαυτόνομες περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας.

Μην απορείτε. Η ΕΕ και η ευρωζώνη είναι η «Ευρώπη των περιφερειών», όπως αυτοαποκαλείται, η προσάρτηση μιας περιφέρειας από μια άλλη, θεωρείται ως «συνεργασία» και όχι ως κρατικό προτεκτοράτο. Τι σημασία έχει αν τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, θα προσαρτήσουν τις ελληνικές περιφέρειες και δήμους. Δεν πρόκειται για αποικιοκρατία, αλλά για την ανάδειξη της «Ομόσπονδης Ενωμένης Ευρώπης», όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαρόζο στις 12/9 φέτος στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Eυρωκοινοβούλιο.

Αν ακόμη υπάρχει έστω κι ένας αφελής Έλληνας πολίτης που επιμένει να ρωτά γιατί τα κάνουν όλα αυτά ενώ ξέρουν – δεν μπορεί να μην ξέρουν! – ότι χειροτερεύουν την κατάσταση, τότε για μια ακόμη φορά θα του εξηγήσουμε το προφανές. Αυτό που βιώνουμε ως χώρας και λαός δεν είναι μια αντιλαϊκή πολιτική που γίνεται χειρότερη, αλλά η ρευστοποίηση ολόκληρης της χώρας. Η κατάσταση της χώρας και του λαού οδηγείται στα άκρα για να συντελεστεί αναίμακτα και με μπαμπεσιά η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας. Να εθιστεί ο λαός να είναι αυτός και οι γενιές που έρχονται δουλοπάροικος των δανειστών και κυρίως των Γερμανών. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην χώρα μας είναι μια επιχείρηση Anschluss, όπως αυτή που έγινε από την ναζιστική Γερμανία στην Αυστρία το 1938 και όπως έγινε από την ρεβανσιστική Δυτική Γερμανία στην πάλαι ποτέ Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία το 1989. Οι περιφέρειες και οι δήμοι της Ελλάδας, θα προσαρτηθούν στα αντίστοιχα κρατίδια και δήμους της Γερμανίας προκειμένου να λεηλατηθούν και να εξασφαλίσει η Γερμανική άρχουσα τάξη την δική της διέξοδο από την κρίση, αλλά και την παγκόσμια θέση της.

Με την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2013, το ελληνικό κράτος τέθηκε σε τροχιά επίσημης διάλυσης, ενώ η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μετατράπηκε και πλήρη κατάλυσή της. Για να προλάβουμε τον κάθε αμόρφωτο μικροαστούλη λεβαντινοραγιά που ίσως νομίζει πώς έτσι θα γίνουμε Ευρωπαίοι και πιθανόν ισότιμοι των Γερμανών, το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσει πρώτα το τι απέγιναν τα 8 και πλέον εκατομμύρια των ανατολικογερμανών, πρώην πολιτών της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπέστησαν τοAnschluss του 1989. Όσοι από αυτούς είναι τυχεροί να έχουν δουλειά στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμείβονται κάτω από 400 ευρώ (7,4 εκατομμύρια αναφέρουν οι Γερμανικές στατιστικές για το 2010) και το Γερμανικό κράτος τους συμπεριφέρεται χειρότερα απ’ ότι οι χιτλερικοί στους εβραίους κατά τον μεσοπόλεμο. Για κούληδες ψάχνει η Μέρκελ και οι ομοϊδεάτες της «ευρωπαιστές», όχι για ισότιμους πολίτες με δικαιώματα.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά θα θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δημοσιοποίησε ορισμένα ονόματα αιρετών που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας, απεσταλμένο της Καγκελαρίας στην Ελλάδα, κ. Χανς-Γιοαχιμ Φούχτελ ή συμμετέχουν στην Ελληνογερμανική Συμμαχία των Δημάρχων. Τους αποκάλυψε άλλωστε ο κ. Φούχτελ, όπως και το αντικείμενο των συνομιλιών τους. Δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, σε ιδιώτες εγχώριους και μη. Ο κ. Φούχτελ και η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως προς τη σπουδή της κυβέρνησης και των αιρετών να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων.

Προς τι όλο αυτό το ενδιαφέρον; Μήπως για να έρθουν οι οργανωμένοι και έμπειροι Γερμανοί να μας φτιάξουν τους δήμους; Το ακούμε αυτό από ορισμένους. Η αλήθεια είναι άλλη. Οι Γερμανικοί δήμοι είναι καταχρεωμένοι σε βαθμό κακουργήματος. Με άλλα λόγια οι γερμανικοί δήμοι και τα κρατίδια είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Είναι λοιπόν αναγκασμένα να χρηματοδοτηθούν είτε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα σημάνει εκτίναξη του δημόσιου χρέους και ελλείμματος με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας οι οίκοι αξιολόγησης και να εκτιναχθούν τα επιτόκια δανεισμού που σήμερα είναι γύρω 1% και δεν δημιουργούν πρόβλημα δανεισμού στην χώρα. Έτσι η Γερμανία θα γευτεί κι αυτή τον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας όπως και οι χώρες του Νότου.

Σε επιβεβαίωση αυτών των προθέσεων την Παρασκευή (9/11) έγινε στην Κολωνία ολόκληρη γιορτή για την συναδέλφωση (Anschluss) της Κολωνίας με την Θεσσαλονίκη παρουσία του κ. Φούχτελ, του κ. Μπουτάρη και του κ. Τάσου Τέλλογλου. Ο τελευταίος λίγο πριν είχε δώσει το στίγμα της όλης εκδήλωσης γράφοντας: «Όσοι πρωταγωνιστούν στις πράξεις αυτές [διαμαρτυρίας] φαίνεται ότι επιθυμούν να χρωστούν παντού και να μην πωλούν τίποτα. Όταν χρωστάς, πουλάς, και όταν έχεις ανάγκη κάθε ευρώ για να ξεχρεώσεις, πουλάς όσο-όσο. Έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει». (Protagon, 3/11) 

Καταλάβαμε τώρα τι γίνεται και τι διακυβεύεται γι’ αυτή την χώρα; Καταλάβαμε γιατί πρέπει να μιλάμε με όρους εθνέγερσης; Ελπίζω να το καταλάβει ο λαός μας πριν χρειαστεί να διώξουμε τους σύγχρονους ναζί και τους συνεργάτες τους με το αίμα μας, όπως το κάναμε με την παλιά ναζιστική κατοχή.

Το άρθρο γράφτηκε στις 13/11/2012 για το περιοδικό Crash, αλλά δεν δημοσιεύτηκε.

Η Θράκη στο στόχαστρο της Γερμανίας και της Τουρκίας




  • Επικίνδυνα παιχνίδια Γερμανών και Τούρκων στην Θράκη
  • Η βόμβα και το φυτίλι έχουν τοποθετηθεί και αναμένεται η… πυροδότηση
  • Ανθελληνικό γεωπολιτικό πόκερ εις βάρος της Ελληνικότητας της Θράκης

Επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας παίζουν οι Γερμανοί στη Θράκη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου του Βερολίνου για τη μετατροπή της χώρας σε κανονικό προτεκτοράτο.

Αποκαλύπτοντας πλέον τις γερμανικές μεθοδεύσεις και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων απελαθέντων «τουρκοφρόνων» μουσουλμάνων και των οικογενειών που δημιούργησαν μετέπειτα στη Δυτική Θράκη, ώστε να αποτελέσουν εργατικό δυναμικό για την Ειδική Οικονομική Ζώνη που επιδιώκουν να στήσουν οι Γερμανοί στην ακριτική περιοχή.

Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα... για έναν πυρήνα 50.000 και πλέον ανθρώπων, που σήμερα ζουν συγκεντρωμένοι από το τουρκικό κράτος στην Προύσα, οργανωμένοι σ’ ένα δίκτυο αλυτρωτικών συλλόγων, τους οποίους χρηματοδοτούν και καθοδηγούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Γερμανοί και Τούρκοι συμπορεύονται στη Θράκη
Γερμανοί και Τούρκοι επιχειρηματίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», αναμένουν τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη.
Όταν δοθεί το «ok», 180 Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες -αρκετοί εξ αυτών με γερμανικά διαβατήρια και με επιχειρήσεις στο Μόναχο και στην Κολονία- ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε «επενδύσεις» στη Θράκη.
Τόσο οι ίδιοι όσο και οι Γερμανοί «επενδυτές» έχουν προαποφασίσει την άντληση φθηνού εργατικού δυναμικού από τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και απ’ όσους έχουν απελαθεί και τις οικογένειές τους και διαβιούν στη γείτονα.

Περιμένουν στην Προύσα
Η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει το σχέδιο της επανόδου των μουσουλμάνων Δυτικοθρακιωτών, οι οποίοι απελάθηκαν από το ελληνικό κράτος τις δεκαετίες του ΄60, του ΄70 και του ΄80 εξαιτίας της εξτρεμιστικής δράσης τους, και των απογόνων τους, οι οποίοι διεκδικούν ανάκτηση της ιθαγένειας που τους έχει «αφαιρεθεί».

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός που επικαλούνται οι Γερμανοί, τον οποίο έχουν «πληροφορηθεί» από τους Τούρκους, είναι αυθαίρετος και πλασματικός.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς- σκληροί «τουρκόφρονες»- είχαν ζητήσει και είχαν λάβει την τουρκική ιθαγένεια χάνοντας την ελληνική. Εξάλλου, ούτε η Τουρκία επέτρεπε τότε διπλή υπηκοότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον και εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου το ελληνικό κράτος είχε αφαιρέσει την ιθαγένεια από άτομα τα οποία διαπιστωμένα λειτουργούσαν εις βάρος της χώρας και για λογαριασμό της Άγκυρας. Σε αυτούς ζητούν οι Γερμανοί, αισθανόμενοι προφανώς ότι μπορούν να απαιτούν οτιδήποτε, να επιστραφεί η ιθαγένεια για να… εργαστούν στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της Θράκης.

Το τουρκικό κράτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλ’ αυτά τα χρόνια έχει εξελίξει το σχεδιασμό του και κλιμακώνει την επιβουλή κατά της Θράκης. Στήριξε τους απελαθέντες, παρέχοντας οικονομικά και κοινωνικά προνόμια, τους κράτησε ενωμένους συγκεντρώνοντάς τους στην ευρύτερη περιοχή της Προύσας, συντήρησε και καλλιέργησε τον αλυτρωτισμό.

Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της Άγκυρας λειτούργησαν αδιάλειπτα για το σκοπό αυτό, υποδαυλίζοντας το αίσθημα μίσους κατά της Ελλάδας. Ένα δίκτυο οργανώσεων και συλλόγων στήθηκε μεθοδικά, διευρύνθηκε και εξαπλώθηκε μεταφέροντας την προπαγάνδα στην Ευρώπη.

Τα «Επίκαιρα» αναφέρουν ότι με πρωτεργάτη το «Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» που διατηρεί παραρτήματα σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, και υπό τη σκεπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), τα όργανα της Άγκυρας έχουν αποθρασυνθεί. Τώρα βλέπουν στη γερμανική δραστηριότητα στην περιοχή μια ακόμα χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση του σχεδίου τους. Για την ακρίβεια, υπάρχει απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους.

Το ζήτημα όμως είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί, αφενός, να δημιουργηθεί ΕΟΖ στη Θράκη και, αφετέρου, να ικανοποιήσει τους Γερμανούς επιστρέφοντας την ιθαγένεια σε χιλιάδες μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η ΕΟΖ, για την οποία έχουν διατυπωθεί έντονες ενστάσεις διότι προσθέτει μια «ιδιαιτερότητα» σε μια ήδη ευαίσθητη περιοχή, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Το ζήτημα της επιστροφής της ιθαγένειας είναι τόσο εγκληματικό, που είναι αναμφίβολο αν θα μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση να το αποδεχτεί. Είναι εξωφρενικό ακόμα και γι’ αυτά που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Επίκαιρα», στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδιασμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και κλιμακώνεται, η δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη Θράκη είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο την απασχόλησή τους ως φθηνού εργατικού δυναμικού στην ΕΟΖ…

Δημογραφική αλλοίωση
Διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τις γερμανικές ιδέες, έλεγε «αλήθεια, μήπως έχουν προτείνει και την επιστροφή της ιθαγένειας σε περίπου 60.000 πολίτες Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, την οποία αφαίρεσε το τουρκικό κράτος στο πλαίσιο της εκδίωξης των Ρωμιών από την Τουρκία;»…
Όλα αυτά, βέβαια, δεν έχουν μόνο οικονομικό περιεχόμενο. Η δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, αν αφεθούν να εξελιχθούν όλα αυτά, είναι προφανές που θα οδηγήσει.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η γενικότερη σύγκλιση Άγκυρας-Βερολίνου. Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να λέει «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η Γερμανία, μετά την οικονομική ηγεμονία της, δείχνει να αναζητεί ευρύτερο και πιο ενεργό γεωπολιτικό ρόλο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η άμεση ανταπόκριση των Γερμανών στο αίτημα των Τούρκων για νατοϊκή συνδρομή στον έλεγχο των συνόρων με τη Συρία.

Αμερικανογερμανικός πόλεμος και φόβοι για προβοκάτσια
Εν τω μεταξύ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Γερμανών στο ελληνικό ζήτημα και η επέλασή τους, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο, προκαλούν το αμερικανικό «ενδιαφέρον».

Η Ουάσινγκτον δεν είναι ευχαριστημένη με την προσπάθεια της Γερμανίας να εντάξει απολύτως την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της. Η αμερικανική κινητικότητα στη Θράκη είναι επίσης έντονη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, Αμερικανοί παράγοντες προσεγγίζουν άτομα από τη μειονότητα, εσχάτως πολλές γυναίκες, φροντίζοντας να τις στείλουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τη δημιουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικείας δραστηριότητας και όλη τη γνωστή μεθοδολογία.

Αρμόδιες πηγές, που εκ της θέσεώς τους παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζουν την ανησυχία τους- βάσει πληροφοριών που έχουν- για το ενδεχόμενο ξένες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού για την επιρροή στη χώρα, να επιχειρήσουν προβοκάτσια, προκαλώντας συντονισμένη ανάφλεξη μελών της μειονότητας στη Θράκη και λαθρομεταναστών στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πυκνώνουν οι μυστικές συγκεντρώσεις μουσουλμάνων… κυνηγών στα ορεινά των νομών και η εκπαίδευση στα όπλα ακραίων στοιχείων της μειονότητας υπό την «επίβλεψη» του τουρκικού προξενείου, το οποίο συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτο.
Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση για την παρακρατική δράση του Τούρκου πρόξενου και των πρακτόρων της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, η πυριτιδαποθήκη της Αττικής, με τους χιλιάδες εκτός ελέγχου και κοινωνικών δομών λαθρομετανάστες, προσφέρεται για προβοκάτσια, γι’ αυτό και οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες έχουν πληροφορίες για την παρουσία ξένων υπηρεσιών στις διάφορες ισλαμικές ομάδες, βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας στον ελληνικό χώρο μεταφέρεται και στο χώρο των μουσουλμάνων.Υπάρχουν σε εξέλιξη συγκεκριμένες διεργασίες και σχεδιασμοί, μέσω των οποίων κάποιοι-αν προχωρήσουν- θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «Συρία». Η Θράκη και η Αττική αποτελούν πεδία των σχεδιασμών τους.