Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μια κοινωνία επιστρατευμένη και εξαθλιωμένη




Στο χακί, λοιπόν, έντυσε και τους ναυτεργάτες η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Εκαναν απεργία ζητώντας να πληρωθούν από τους εφοπλιστές που τους έχουν ακόμη και... πέντε, έξι ή και περισσότερους μήνες απλήρωτους και η κυβέρνηση, αντί να πιέσει τους εφοπλιστές να καταβάλουν τους μισθούς που χρωστούν αδικαιολόγητα στα πληρώματα, επιστράτευσε τους ναυτεργάτες!

Οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο απεργούσαν για τη δραματική μείωση των μισθών τους, η κυβέρνηση τους επιστράτευσε. Οι ναυτεργάτες απεργούσαν για κάτι ακόμη πιο τραγικό, για το ότι επί πολλούς μήνες δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, η κυβέρνηση και πάλι τους επιστράτευσε. Τελικά είναι προφανές ότι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους Ελληνες εργαζόμενους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που κυβερνούν είναι σαφές: «Θα δουλεύετε με όσα λεφτά θέλουν να σας δίνουν οι εργοδότες, όποτε σας τα δίνουν και όποιος τολμάει να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό, θα επιστρατεύεται!».

Πρόκειται για πολιτική γραμμή η οποία σαφώς υπερβαίνει τον στόχο του απλού εκφοβισμού του συνόλου των εργαζομένων. Αυτή η τρομοκράτηση των εργαζομένων συνιστά μόνο μια πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. Το σημαντικότερο και μονιμότερο φαινόμενο είναι η επιλογή της αυταρχικής διακυβέρνησης εκτός του πλαισίου της συνταγματικής νομιμότητας επί της ουσίας, παρά την προσπάθεια των συγκυβερνώντων να δικαιολογήσουν τις κατά συρροήν εκτροπές τους μέσω διασταλτικής ερμηνείας του Συντάγματος.

Καθίσταται πλέον εμφανές από τις πράξεις της κυβέρνησης Σαμαρά ότι η εξοντωτική πολιτική του Μνημονίου που υλοποιεί αυτός και οι εταίροι του που συμφωνούν πλήρως με τις εντολές των ξένων επικυρίαρχων, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε συνθήκες πλήρους και ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Γι' αυτό και η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη έχει συστηματικά αφυδατώσει και συρρικνώσει τις αρμοδιότητες της απολύτως ελεγχόμενης από αυτούς Βουλής και κυβερνά επιδεικτικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές συνιστούν εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες, την οποίαν το Σύνταγμα επιτρέπει προσωρινά σε εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες εχθρικής πολεμικής επίθεσης ή σε θεομηνίες που δεν αφήνουν περιθώρια άμεσης απάντησης στον κίνδυνο. Η καινούργια «φάμπρικα» της όλο και συχνότερης πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων που απεργούν συμπληρώνει την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία έχει συνειδητά επιλέξει να κυβερνά αυταρχικά, θεωρώντας πιθανόν ότι μόνο έτσι μπορεί να περάσει την πολιτική της.

Τον ίδιον ακριβώς στόχο υπηρετεί και η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των νεαρών ατόμων που διέπραξαν τις ληστείες και κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» με τα πρόσωπα παραμορφωμένα από τον ανελέητο ξυλοδαρμό που είχαν σίγουρα υποστεί από τους αστυνομικούς, με τα θύματα να ισχυρίζονται ότι αυτός ο ξυλοδαρμός συνέβη μετά τη σύλληψή τους, επί ώρες σε κάποιες περιπτώσεις. Η προσφυγή σε τέτοιες μορφές διακυβέρνησης με τέτοια μέσα συνιστά πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη. Στα σαράντα σχεδόν μεταπολιτευτικά χρόνια, ούτε καν η ΝΔ δεν έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς της αντιπάλους μέχρι τώρα για συστηματική χρήση τόσο αντιδημοκρατικών μεθόδων άσκησης της εξουσίας. Πρέπει να ανατρέξουμε στα ανώμαλα μετεμφυλιακά, προδικτατορικά χρόνια για να βρούμε τη Δεξιά να καταφεύγει μονίμως σε μεθόδους αστυνομικού αυταρχικού κράτους σε σύμφυση με το παρακράτος.

Δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι πρέπει να αναβιώσει με όρους 21ου αιώνα εκείνη η ανώμαλη και σκοτεινή εποχή. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η πανθομολογούμενη διαφθορά του ΠΑΣΟΚ από την πολυετή άσκηση της εξουσίας, σε συνάρτηση με τη σταδιακή βιολογική απόσυρση από τον ηγετικό του πυρήνα στελεχών που είχαν συμμετάσχει καθ' οιονδήποτε τρόπο στον αντιδικτατορικό αγώνα, το καθιστά ευεπίφορο στην υιοθέτηση αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης. Εκπλήσσει όμως η συμμετοχή του Φ. Κουβέλη στην άσκηση τέτοιας μορφής εξουσίας, της οποίας θύμα είχε πέσει και αυτός και κάποιοι σύντροφοί του πριν από δεκαετίες, όταν η Δεξιά τους αντιμετώπιζε ως αριστερούς. Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα δεν είναι το... ψυχογράφημα του Σαμαρά, του Βενιζέλου ή του Κουβέλη και η γοητεία που η εξουσία ασκεί πάνω τους, αλλά η αποτροπή της παγίωσης εκ μέρους της κυβέρνησης και του εθισμού εκ μέρους των πολιτών της αυταρχικής μορφής διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για τη δημοκρατία.

Οι δολοφόνοι της Λέλας Καραγιάννη και του Ρήγα Φεραίου κατηγορούν την Ελλάδα για... βασανιστήρια!



Οι σφαγείς του Ελληνισμού, από τον Αλάριχο, οι βασανιστές του Ρήγα Φεραίου, οι συνεργοί του Κεμάλ, οι συμπατριώτες του Χίτλερ, οι σύγχρονοι κατακτητές και αρχιερείς της διαφθοράς, τολμούν να μιλούν για βασανιστήρια.

Ρήγας Φεραίος, ο ηγέτης των Ελευθέρων, Λέλα Καραγιάννη, η Μπουμπουλίνα της Αντίστασης. Δείτε πως βασανίστηκαν και μαρτύρησαν για την Ελευθερία την ώρα που οι διαχρονικοί φασίστες τολμούν να παριστάνουν τους  κριτές.

Ο Ρήγας άφησε εντολή τα τρία κιβώτια με τα αντίτυπα του έργου του να σταλούν μέσω του φίλου του και εμπόρου Ευστράτιου Αργέντη στο κατάστημα του Αντωνίου Νιώτη. Ταυτόχρονα έγραψε στο φίλο του Κορωνιό να πάει ο ίδιος να τα παραλάβει και να τα φυλάξει μέχρι να φτάσει και ο ίδιος εκεί. Ο Κορωνιός όμως έτυχε να απουσιάζει για εμπορικές δουλειές στη Δαλματία και το γράμμα του Ρήγα βρέθηκε στα χέρια του συνεταίρου του Κορωνιού Δημήτριου Οικονόμου από την Κοζάνη.
Αυτός, ορμώμενος άγνωστο από ποιες σκοπιμότητες, έσπευσε να καταδώσει τους συμπατριώτες του στην αυστριακή αστυνομία. Αυτή ενέργησε με αστραπιαία ταχύτητα. Αυστριακοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Κορωνιό στη Δαλματία, τον μετέφεραν στην Τεργέστη και προχώρησαν σε εκτεταμένες συλλήψεις οπαδών του Ρήγα στη Βιέννη και την Τεργέστη. Έτσι, όταν ο Ρήγας έφτασε στην Τεργέστη στις 8/19 Δεκεμβρίου 1797, τα κιβώτια βρίσκονταν ήδη στα χέρια της αυστριακής αστυνομίας και ο ίδιος συνελήφθη και άρχισαν αμέσως οι ανακρίσεις.
Μαζί του συνελήφθη και ο συνοδός του Χριστόφορος Περραιβός. Αυτός όμως προέβαλε τη γαλλική του υπηκοότητα και κατόρθωσε να αφεθεί ελεύθερος. Στις αρχές του 1798 κατέφυγε στην Κέρκυρα που ήταν υπό γαλλική κατοχή. Εκεί τύπωσε τα επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα κι ένα δικό του ύμνο προς τιμή του Ναπολέοντα. Πιστός στις αρχές του Ρήγα και στη φιλία που τον συνέδεε μαζί του δημοσίευσε σε μεγάλη κλίμακα το 1860 μια βιογραφία του εθνικού ήρωα.

Τα τελευταία χρόνια ήρθε στο φως μια ανεξακρίβωτη ως σήμερα είδηση, ότι είχε σταλεί στην Τεργέστη ένα ταχύτατο ελληνικό καράβι, για να παραλάβει τον Ρήγα και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο. 
Ο υπουργός της αστυνομίας στη Βιέννη το βράδυ της 13/24 Δεκεμβρίου προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις των συνενόχων του Ρήγα. Την επομένη ενημέρωσε τον αυτοκράτορα για τη συνωμοσία των Ελλήνων. 
Ο Ρήγας το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου, μια μέρα προτού μεταβεί στη Βιέννη αλυσοδεμένος, επιχείρησε να αυτοκτονήσει με ένα μικρό μαχαίρι που είχε κρύψει στη φυλακή. Δεν το κατόρθωσε. Τραυματίστηκε όμως σοβαρά και η μεταγωγή του αναβλήθηκε για δυόμισι μήνες, μέχρις ότου αποθεραπευτεί. Τελικά ξεκίνησε για τη Βιέννη στις 5 Φεβρουαρίου του 1798, όπου και έφτασε στις 14 του ίδιου μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της αλληλογραφίας που έπεσε στα χέρια των Αυστριακών ενοχοποιήθηκαν ως σύντροφοι και ομόφρονοί του και συνελήφθησαν στις 13 Δεκεμβρίου 1797 άλλοι πέντε Έλληνες: Ο έμπορος Ευστράτιος Αργέντης, ο γιατρός Δημήτριος Νικολαΐδης, ο Παναγιώτης Εμμανουήλ, ο Φίλιππος Πέτροβιτς και ο Γεώργιος Πούλιος.

Ο Ρήγας θεωρήθηκε υποκινητής της όλης κίνησης και εχθρός της Αυστρίας. 
Πρώτον, γιατί σκόπευε να κηρύξει την επανάσταση εναντίον της Τουρκικής αυτοκρατορίας, της οποίας η Αυστρία ήθελε την ακεραιότητα, μέχρις ότου μπορέσει η ίδια να καταλάβει τα τμήματα των τουρκικών εδαφών που την ενδιέφεραν, 
και δεύτερον, γιατί ο Ρήγας ήθελε να δημιουργήσει μια δημοκρατία. Στην ανακριτική έκθεση δηλώνεται χαρακτηριστικά:
“Είχε την απόφασιν να μεταβή εις την χερσόνησον της Πελοποννήσου, κειμένην κατά την Μεσόγειον Θάλασσαν, προς τους εκεί κατοικούντας Έλληνας στασιαστάς, τους Μανιάτας, απογόνους όντας των αρχαίων Σπαρτιατών, να προσελκύση εις εαυτόν την εμπιστοσύνην των, να κηρύξη παντού την ελευθερίαν και έπειτα, βοηθούμενος από αυτούς, να ελευθερώσει όλην την χερσόνησον της Πελοποννήσου δια της βίας από του τουρκικού ζυγού. Μετά την απελευθέρωσιν δε της Πελοποννήσου ήθελε να εισβάλη εις την Ήπειρον, να ελευθερώση και τούτην την χώραν, να συνενώση τους Μανιάτας μετά των άλλων Ελλήνων στασιαστών, των καλουμένων Κακοσουλιωτών, που κατοικούν παρά τα παράλια της Αδριατικής Θαλάσσης, και μετά των συνηνωμένων τούτων δυνάμεων να προχωρήση προς Ανατολάς και έπειτα ν` απελευθερώση τας τουρκικάς επαρχίας Μακεδονίαν, Αλβανίαν, την κυρίως Ελλάδα, κατόπιν δε τας λοιπάς δια γενικής αποστασίας, και, καθώς καταθέτει ιδίως ο Πέτροβιτς, να εισαγάγη παντού το γαλλικόν πολίτευμα. Ήλπιζε δε ο Ρήγας να κατορθώση την απελευθέρωσιν ταύτην, τοσούτο μάλλον καθ` όσον όλοι οι Έλληνες είναι οπωσδήποτε ωπλισμένοι και έχουν προμηθείας τροφών, υπάρχουν δε πρόχειρα χρήματα εκ πλουσίων μονών”.
Όλοι όσοι συνελήφθησαν ομολόγησαν τους επαναστατικούς τους σκοπούς. Η αυστριακή αστυνομία στη συνέχεια συνέλαβε και άλλους. Η Αυστρία είδε την όλη κατάσταση ως μια πολύ καλή ευκαιρία, για να δείξει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τους αγαθούς σκοπούς της, επιζητώντας στο μέλλον ανταλλάγματα. Έτσι οκτώ από τους Οθωμανούς υπηκόους που συνέλαβε, τους περισσότερους ενόχους, αποφάσισε να τους παραδώσει στους Τούρκους. Επίσης έξι από τους ενόχους που είχαν αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα αποφάσισε να τους απελάσει από την επικράτεια της Αυστρίας (ανάμεσά τους ήταν και ο Μαρκίδης Πούλιος, στο τυπογραφείο του οποίου είχαν εκδοθεί τα επαναστατικά έντυπα του Ρήγα).

Ο θάνατος του Ρήγα Φεραίου
Μαζί με επτά συντρόφους του παραδόθηκε στην Τουρκική κυβέρνηση, με συνοδεία ισχυρή αστυνομική φρουρά στις 27 Απριλίου 1798 από τις φυλακές της Βιέννης ως το Σεμλίνο, τον τελευταίο μεθοριακό σταθμό, και τελικά στις 10 Μαΐου του 1798 στον πασά του Βελιγραδίου, όπου κλείστηκαν στη σκοτεινή φυλακή του πύργου της Neboisa και για 40 ημέρες υπέμειναν τα μαρτύρια που τους υπέβαλαν οι βασανιστές τους.

Στις 13/24 Ιουνίου 1798 τους στραγγάλισαν και πέταξαν τα άψυχα κορμιά τους στο Δούναβη, ενώ διέδωσαν προς τα έξω ότι είχαν δραπετεύσει. Πρόσφατες πληροφορίες που προέρχονται από ένα χειρόγραφο του Λασσάνη μας πληροφορούν ότι πεθαίνοντας φώναξε στο στραγγαλιστή του “Λύσσαξε Τούρκε δεν εξαλείφεις μ` ημάς και τον σπόρον της ελευθερίας, οι εκδικηταί μας γλήγορα θ` αναβλαστήσωσι!”.

Κοντά του βρήκαν το θάνατο
  • ο Ευστράτιος Αργέντης 31 ετών, Χιώτης μεγαλέμπορος της Βιέννης,
  • ο Αντώνιος Κορωνιός 27 χρόνων, από τα Ιωάννινα,
  • ο Ιωάννης Εμμανουήλ 24 χρόνων, από Καστοριά,
  • ο Παναγιώτης Εμμανουήλ 22 χρόνων, από την Καστοριά, αδελφός του του Ιωάννη,
  • ο Θεοχάρης Τουρούντζιας 29 χρόνων, από τη Σιάτιστα και
  • ο Ιωάννης Καρατζάς 31 χρόνων, από την Κύπρο.
Η είδηση του θανάτου του γέμισε θλίψη και φόβο τους Έλληνες. Ο σουλτάνος Σελίμ ανέθεσε στον πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμο να εκδώσει μια εγκύκλιο που να παροτρύνει τους Έλληνες να μείνουν πιστοί σ` αυτόν, το νόμιμο ηγεμόνα τους.

Γρήγορα ως απάντηση στην παραπάνω εγκύκλιο κυκλοφόρησε μια μυστική επαναστατική διακήρυξη, στην οποία αναφερόταν 
“Διακηρύσσομεν δια ν` ανασκευάσωμεν το άφρον έγγραφον, ότι το μίσος κατά των θηριωδών μουσουλμάνων έχει βαθείας ρίζας εις τας καρδίας μας. Και ότι, αν δεν έχωμεν ακόμη αποτινάξει τον ζυγόν που βαρύνει επί των κεφαλών μας, δεν πρέπει δια τούτο να μας κατηγορούν δι` ευτέλειαν. Εκείνο που μας επιβραδύνει την ώραν της ελευθερίας είναι μόνον η αντιζηλία μερικών δυνάμεων της Ευρώπης”.
Ο μαρτυρικός θάνατος του, και των συντρόφων του, άφησε πίσω του το γόνιμο επαναστατικό σπόρο, ο Θούριος ύμνος έγινε το τραγούδι ενός ολόκληρου λαού και ο σπόρος της λευτεριάς που έριξε γρήγορα βλάστησε και έφτασε στην κορύφωσή του με τον αγώνα του `21.

Η νεότερη έρευνα μόλις κατά τα τελευταία χρόνια έφερε στο φως πτυχές της ζωής και του έργου του που μέχρι σήμερα μας ήταν άγνωστα. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται κατά βάση από τα έγγραφα των ανακρίσεων, όταν ο Ρήγας βρέθηκε στα χέρια των αυστριακών αρχών.

Το 1998 με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το θάνατό του οργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις και αφιερώματα σε σχολεία και άλλους φορείς, έγιναν επανεκδόσεις βιβλίων του, όπως της Μεγάλης Χάρτας, και προσκηνυματική “Ρήγεια” πορεία από τη γενέτειρά του, μέχρι τον υγρό του τάφο και αποφασίστηκαν ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις στη γενέτειρά του, με την επωνυμία “Ρήγεια” το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Η Λέλα Καραγιάννη - μια λυγερόκορμη επιβλητική γυναικεία μορφή, με μάτια μελιά, μεγάλα και αστραποβόλα, φωνή ζεστή, βελούδινη και καρδιά λέαινας - γεννήθηκε στα 1899 στη Λίμνη της Βόρειας Εύβοιας. Ήταν γόνος της ιστορικής Σπετσιώτικης οικογένειας των Μπούμπουλη, κόρη της Σοφίας Ιωάννου Μπούμπουλη.

Όταν ήλθε σε ηλικία γάμου, παντρεύτηκε Σμυρνιό έμπορο αρωματικών - φαρμακευτικών υλών και σκευασμάτων Νικόλαο Καραγιάννη, ο οποίος δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά – μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή - στο κέντρο της Αθήνας. 
Η Λέλα Καραγιάννη δημιούργησε τότε μια πολυπληθή οικογένεια αποτελούμενη από επτά παιδιά: το Γιώργο, το Βύρωνα, το Νέλσονα, την Ιωάννα, την Ηλέκτρα, τη Νεφέλη και την Ελένη. 
Δυναμική και ακούραστη γυναίκα η Λέλα Καραγιάννη διαμοιράζει το χρόνο της καθημερινώς μεταξύ σπιτιού - με τις ιδιαιτέρως απαιτητικές οικογενειακές υποχρεώσεις της φροντίδας των επτά παιδιών της - και του καταστήματος της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Λήμνου 1, μα και της άοκνης προσφοράς στην κοινωνία και τον άνθρωπο που πάσχει, υποφέρει.
Αυτόν τον άνθρωπο θα δεί αιμόφυρτο και ψυχορραγούντα στο μέσο του δρόμου χτυπημένο ανελέητα από τη βάρβαρη μανία του Γερμανού δήμιου (που λίγες μέρες πριν έχει υποδουλώσει την Αθήνα, την Ελλάδα και συνάμα έχει αναρτήσει στο Ιερότερο Σύμβολο του Ανθρωπίνου Πνεύματος – την Ακρόπολη - το μιαρό σύμβολο του χιτλερισμού, τον αγκυλωτό σταυρό) και θα σπεύσει αυθόρμητα να του απλώσει το χέρι, να τον πάρει κοντά της, να τον περιθάλψει, να τον φροντίσει. 
Η ευαίσθητη ψυχή της συγκλονίζεται. Ο Άνθρωπος, ο Αγκυλωτός Σταυρός, το ανατριχιαστικό ηχοβολητό της ερπύστριας του τάνκς και της βαριάς γερμανικής αρβύλας, τη σπρώχνουν, την ωθούν, τη βγάζουν στους δρόμους του Αγώνα, του Χρέους, της Θυσίας. 
«Παιδιά μου, τους λέγει, όλοι στον Αγώνα, στη θυσία, στο χρέος για τον Άνθρωπο και την Πατρίδα». Παιδιά της είναι: τα παιδιά της τα έξι μεγαλύτερα - νιόβγαλτα βλαστάρια στη ζωή των δέκα, δώδεκα, δεκαεπτά χρόνων, πλήν της μικρότερης (της Ελένης) που είναι νήπιο ακόμη - ο άνδρας της ο Νίκος και η στενή της φίλη Μάρτζωρη Δημοπούλου. «Γρήγορα, τους λέγει, να οργανωθούμε, να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε. Η Πατρίδα, ο Άνθρωπος, ο Αγώνας ….». 
Την ακούν με προσοχή, κάνουν ό,τι τους προστάζει. Τρέχουν στους δρόμους, μαζεύουν τους χαμένους Εγγλέζους και Νεοζηλανδούς συμμάχους που βρίσκονται αποπροσανατόλιστοι - μετά την κατάρρευση του Μετώπου - κάπου στην Ελλάδα, τους κρύβουν, τους αλλάζουν χρώμα μαλλιών και προσώπου, αμφίεση και ταυτότητα, τους περιθάλπτουν, όσο χρειάζεται, και στη συνέχεια τους φυγαδεύουν με ψαροκάικα στα παράλια της Μικρασίας, για να βρεθούν στη συνέχεια στα συμμαχικά στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής.

Η ομάδας της Λέλας - που αρχικά είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση - σιγά σιγά επεκτείνεται και οργανώνεται αποκτώντας όλο και νέα μέλη, μα και όνομα, που δεν είναι άλλο από αυτό της προγονής της ηρωίδας του ’21 Λασκαρίνας Μπούμπουλη. 
«Μπουμπουλίνα», λοιπόν το όνομα αυτής και η δράση της πολυσχιδής παράτολμη, μεθοδική και ουσιαστική. Έτσι, πλέκει ένα οργανωμένο δίκτυο κατασκοπείας, διάχυσης πομπών σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο, μετάδοσης πληροφοριών στις αντάρτικες ομάδες των αδούλωτων ελληνικών βουνών και στο συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, οργανώνει και εκτελεί σαμποτάζ και αφαίρεση πολεμικού και άλλου χρήσιμου υλικού μέσα από τις εχθρικές αγκάλες, τροφοδοτεί αντάρτικες ομάδες με έμψυχο και άψυχο υλικό, σιτίζει και περιθάλπτει αναξιοπαθούντες Έλληνες, συμμάχους, μα και Ιταλούς καταδιωκόμενους από τη γερμανική θηριωδία μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας τους, το Σεπτέμβρη του ’43. 
Αρωγούς σ’ όλη της την προσπάθεια έχει σημαντικές προσωπικότητες των Αθηνών (ανάμεσά τους: τον Αρχηγό της Αστυνομίας Άγγελο Έβερτ - ο οποίος έπαιξε και θετικό ρόλο - τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, και άλλους) μα και πολίτες απλούς, άσημους.

Η αντιστασιακή της δράση γρήγορα γίνεται αντιληπτή από τις κατοχικές δυνάμεις, συλλαμβάνεται το Σεπτέμβρη του ’41, βασανίζεται σκληρά, μα απελευθερώνεται επτά μήνες αργότερα λόγω αμφιβολιών. 
Έκτοτε, παρακολουθείται στενά, μα με προσεκτικούς και επιδέξιους χειρισμούς καταφέρνει πάντα να δρα, κάτω από τη μύτη του κατακτητή, έχοντας στενούς συνεργάτες – πληροφοριοδότες μέσα στα ιταλικά και γερμανικά κατοχικά επιτελεία των Αθηνών και της επαρχίας. Ανάμεσά τους και οι Ιταλοί υπολοχαγοί Τζίμης Καλάρας και Πάολο Καστανίνο, μα και Γερμανοί αντιφασίστες στρατιωτικοί. 
Οι σύμμαχοι την ευγνωμονούν για τη δράση και τον Αγώνα της. Το συνθηματικό ήχημα «Τζάκσον εντ Τζάκσον. Άρωμα, ελήφθη» που στέλεται από τους Εγγλέζικους πομπούς προς τη Λέλα και την οργάνωση «Μπουμπουλίνα», η οποία συνεργάζεται και με πολλές άλλες αντιστασιακές οργανώσεις της Κατοχής, είναι η καλύτερη είδηση, πως: το μήνυμα της αποστολής έφθασε στον προορισμό του ή η συμφωνημένη αντιναζιστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς. 

Κι ενώ όλα βαίνουν κατ’ ευχήν, στις 11 Ιουλίου του ’44 - αυτή η Αθάνατη Ελληνίδα των Αιώνων - συλλαμβάνεται μαζί με πέντε από τα παιδιά της ως αρχηγός της αντιστασιακής οργανώσεως «Μπουμπουλίνα», κατηγορουμένη για κατασκοπεία και μετάδοση σημαντικών πληροφοριών στον εχθρό, δηλ. τους Εγγλέζους και τους Συμμάχους τους. Μαζί τους συλλαμβάνονται, βασανίζοντα και φυλακίζονται στα κολαστήρια της οδού Μέρλιν και άλλοι Πατριώτες.

Δυστυχώς ένας εξ’ αυτών, ο στενός συνεργάτης της Ρήγγος Ριζόπουλος -; που ανήκει στην ομάδα φωτογράφισης και δημιουργίας πλαστικών ταυτοτήτων των φυγαδευόμενων προς τη Μ. Ανατολή - σπάει και ομολογεί τα της δράσεως της ομάδας «Μπουμπουλίνα».
Η Λέλα υποβάλλεται σε φοβερά βασανιστήρια: ξυλοδαρμοί, αλλεπάλληλες γρονθοκοπήσεις στο πρόσωπο και σε άλλα μέλη του σώματός της, πύρωση των άκρων της με ηλεκτρική μηχανή, σπάσιμο των πλευρών της με μια χειρολαβή θύρας, πολυήμερη στέρηση νερού και τροφής, εξάρθρωση των άκρων της, και όλων των αρμών του σώματος με ανάρτησή της στο ικρίωμα, έχοντας δεμένα πόδια και χέρια όπισθεν της μέσης, απειλές εκτέλεσης των τέκνων της μπροστά στα μάτια της, κ.α, κ.α …. 
Ακλόνητη και ατάραχη αυτή η άτρομη Ελληνίδα με αυταπάρνηση και περιφρόνηση προς τους δημίους της αποκρίνεται: 
«Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας!….» 
Αυτοί μπλοφάρουν πως θα την απελευθερώσουν. Αυτό της ανακοινώνει ο Γερμανός διοικητής των φυλακών Αβέρωφ δέκα, δώδεκα ώρες πριν. Της ενεχειρίζει -όπως και σε κάποιους συντρόφους της- το αποφυλακιστήριο…

Τέσσερις πρωινή της 8ης Σεπτεμβρίου 1944. Ημέρα Παρασκευή. Η πόρτα του κελιού ανοίγει. 
Ένας Ιερέας εισέρχεται. Για τη Θεία Κοινωνία … 
Των Μελλοθανάτων …
Που πήραν αποφυλακιστήριο ψες αργά…
Που λίγο πριν, εκείνη, είχε πει στο συγκρατούμενό της Νίκο Μπάρδη, ο οποίος έτυχε τελικά χάριτος: 
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που πεθαίνουμε για την πατρίδα μας και πρέπει να πεθάνουμε σαν Έλληνες… Να δείξουμε στους Γερμανούς πως ο Έλλην δεν φοβάται το θάνατο, όταν πρόκειται για την πατρίδα». 

5.30 π.μ. Επιβίβαση στα καμόνια του θανάτου. Φρούρηση ισχυρή, πολυπληθής. 
Τόπος προορισμού: Χαϊδάρι, αλσύλλιο Δαφνιού. 
Σκοπός: «αναγκαστική» αφαίρεση ζωής, εκτέλεση, θάνατος …
Στον τοίχο 70 ορθά Ελλήνων κορμιά και σιμά τους ένα γυρτό, αυτό του συναγωνιστή Ρήγγου που λύγισε και μίλησε, πρόδωσε…
Οι ριπές κροταλλίζουν ρυθμικές , επαναληπτικές, ζεστές, ψυχρές, άσπλαχνες…. 
«Ψηλά το κεφάλι, παιδιά. Ζήτω η Ελλάδα …» 
Η φωνή της Λέλας σκεπάζει το θάνατο, τις ριπές, τα φαράγγια! 
«Τον Εθνικό Ύμνο, παιδιά. Και το χορό, του Ζαλόγγου». 
«Σε γνωρίζω απ’ την κόψη…» 
Εκεί, πάνω στην κόψη του σπαθιού την τρομερή πέφτει η Λέλα και οι άλλοι εβδομήντα. Ανάμεσά τους και η αγαπημένη της Μάρτζωρη Δημοπούλου και άλλες πέντε Ελληνίδες του Αγώνα, του Χρέους, της Θυσίας!

Λίγο μετά στους δρόμους της Αθήνας με θλίψη τους οι ανυπόταχτοι σκλάβοι θα συλλέξουν δύο χαρτάκια που πήρε ο άνεμος από τα χέρια των μελλοθανάτων Μανόλη Λίτινα και Γιάννη Χούπη σαν οδηγούνταν προς τα Μαρμαρένια Αλώνια, καρφιτσώνοντάς τα στο πέτο της Αιωνιότητας: 
«Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα. Πέφτουμε για την Πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη Λευτεριά. Μανόλης Λίτινας» 
«Θέλω να ζήσετε για να εκδικηθείτε και να προσεύχεστε για την ανάπαυση της ψυχής μας. Θάρρος. Συγγνώμη. Σας φιλώ. Γιάννης Χούπης». 

Και άλλοι εκδικήθηκαν. Και συγχώρεσαν. Έπραξαν το καθήκον τους. 
Συνέχισαν να χτυπούν ανελέητα τον κατακτητή, να τραγουδούν τη μια νίκη σιμά στην άλλη και μέρες μετά (30) να φέρνουν ξανά στην Ελλάδα τον Ήλιο της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης (και να υψώνουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη Γαλανόλευκη της Ειρήνης, της Χαράς, της Ευτυχίας, δώρο αιώνιο και ακριβό της θυσίας της Λέλας Καραγιάννη- Μπούμπουλη και όλων των συνελλήνων Πατριωτών».*

Τουρκικά ΜΜΕ: «Το έβαλαν στα πόδια οι ‘Ελληνες για την ΑΟΖ»




Προκαλεί ο τουρκικός τύπος για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, γράφοντας ότι οι Έλληνες το «έβαλαν κυριολεκτικά στα πόδια» μετά τις άμεσες τουρκικές αντιδράσεις, αφού δεν ανακηρύξαμε μονομερώς την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη.
Οι τουρκικές εφημερίδες, Milliyet, Star, Akşam, Radikal, επικαλούνται για να στηρίξουν αυτές τις πληροφορίες τους και δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου και συγκεκριμένα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, όπως γράφει ο Τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, σύμφωνα και με δημοσίευμα του κυπριακού Φιλελευθέρου, μετά από έντονες αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά και της δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ Νταβούτογλου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί και να βάζει ουσιαστικά το μεγάλο αυτό ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ, στο… «ψυγείο».

Σχόλιο ιστολογίου: Τ' ακούς Αντωνάκη μου; Επειδή εσείς είστε κοτούλες λιράτες, δεν μπορεί να το "λούζεται" ολόκληρη η χώρα. Αν δεν έχετε τους κατάλληλους "αδένες" μπορείτε -εσύ και η παρεούλα σου Αντωνάκη μου- να αποχωρήσετε τώρα. Όσο υπάρχει ακόμη καιρός... Γιατί, μετά..., τα οικονομικά σκάνδαλα θα μοιάζουν όαση σε αυτά που θα έχετε μπροστά σας. Και, επιτέλους, βάλτε το περί επιβίωσης ένστικτό σας να λειτουργήσει... Τότε, εσύ και η παρέα σου, θα μπορέσετε να δείτε τι έρχεται προς το μέρος σας... Και πίστεψέ με, η ρήση σχετικά με την "οργή λαού", είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να περιγράψει τι θα δείτε με τα μάτια σας... Και όλα αυτά γράφονται για το καλό σου, Αντωνάκη μου... Για να μην λες ότι "δεν ήξερες", "δεν κατάλαβες" ή ότι "σε πίεσαν οι Ευρωπαίοι και το διεθνές κεφάλαιο"...

Τα Ιμια έγιναν Καρντάκ σε “Ελληνικό” χάρτη…!



Απο την Ελληνική Wikipedia. Τα Ιμια έγιναν Καρντάκ...

Θα προτιμούσα να έκανα διαδικτυακό μάθημα στις ΕΔ για τα “αόρατα” υλικά, για να μη αγοράσουν ότι σκατά νάναι και να μη τους ακούν οι “άλλοι” και γελάνε, όπως εγώ…
Θα γινόταν αντιληπτό γιατί το Ρωσικό Τ-50 είναι κατώτερο απο το F35, όπως και το F35 από το Β-2
Spirit. Ενας όπως εγώ ξέρει που να κοιτάξει. Αλλά, σε ένα κράτος τρύπιο και σάπιο, στο οποίο κανένας δεν φυλάει Θερμοπύλες πλήν των δικών του… δεν έχει νόημα. Είναι και λαμάκες οι άνθρωποι. Οταν είναι για φαγητό και μίζες συναθροίζονται σε “Ρώσικα” συνέδρια, κάνοντας αγώνες ιδεών, πατριωτισμού και business. Tι να … απο δαύτους.

Τι να τις κάνεις ρε Κ. τις ομάδες Δέλτα άμα είσαι τόσο ανοικτομάτης και τρελαίνεσαι να κάνεις δηλώσεις. Μιλάνε ρε οι άντρες;

Σήμερα έπεσε το μάτι μου στην Καλόλiμνο (Ελληνική Wikipedia) εξ αφορμής της παρατήρησης του Συριζαίου Θεοδωρίδη που είπε ότι τα Ιμια ευρίσκονται κοντύτερα στις Τουρκικές ακτές από ότι στις Ελληνικές. Οπτικά και μόνο παρατηρεί κανείς στο διπλανό χάρτη που ελήφθη απο την Ελληνική Wikipedia, ότι αυτό είναι ψευδές (κάνετε κλίκ επάνω του).

Τα Ιμια είναι κοντύτερα στη κατοικημένη νήσο Καλόλιμνο μέλος των Δωδεκανήσων, από ότι στις Τουρκικές ακτές.

Ενα άλλο θέμα που κάνει εντύπωση είναι πώς και γιατί στο χάρτη αυτό, τα μικρά νησιά Ιμια ονομάζονται απο τον Ελληνα συγγραφέα του άρθρου Καρντάκ.

Στο υπ.Εξωτερικών δεν υπάρχουν “συνεργεία” να διορθώνουν αυτά τα θέματα στο διαδίκτυο; Αυτοί εκεί μέσα, με ποιούς είναι; Δημοσιογράφους δεν έχουν; Η ερώτηση είναι καθαρά φιλοσοφική και δεν αφορά την ΕΥΠ που ασχολείται με CD, στα οποία δεν κρατάει αντίγραφα…

Oi απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, στα Εθνικά θέματα (Ιμια και Μακεδονικό) φοβάμαι ότι θα του στερήσουν πολλές ψήφους στο μέλλον. Και όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο, “ήταν λάθος” του Τσίπρα να πάει στη Αμερική. Ηταν γκάφα. Την πάτησε. Η Αμερική δεν είναι Mεταξουργείο… Αυτά δεν περνάνε πιά.

Τρείς σημαντικές παρατηρήσεις για την ανακήρυξη της ΑΟΖ που αφορούν και τη Τουρκία

Θα σας αναφέρω στη συνέχεια, τρία πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν την ανακήρυξη και τις συζητήσεις που γίνονται για την Ελληνική ΑΟΖ.

1) Ο ορισμός του τι σημαίνει “υφαλοκρηπίδα” και “ΑΟΖ” δίνεται μόνο μέσα στο Νόμο της Θάλασσας του OHE (διαβάστε τον εδώ στα Αγγλικά, γιατί στα Ελληνικά δεν τον βρήκα…), τον οποίο η Τουρκία δεν έχει ψηφίσει. Αρα,

η Τουρκία δεν μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ εκτός αν δώσει άλλο ορισμό απο τον διεθνώς αποδεκτό.
Αν η Τουρκία ανακηρύξει ΑΟΖ χωρίς να έχει επικυρώσει το Νόμο της Θάλασσας θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία με την οποία δεν βλέπω να μπορεί να μπεί στην ΕΕ. Πρώτα ψηφίζεις και μετά ανακηρύσσεις ΑΟΖ, για να ξέρεις γιατί μιλάς…

2) Σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας “νησίδες” και “βραχονησίδες” δεν υπάρχουν. Είναι Ελληνικές εφευρέσεις…! Υπάρχουν μόνο “νησιά” και βράχοι. Τα “νησιά” καθορίζονται από το αν δεν τα υπερκαλύπτει στο εικοσιτετράωρο η επιφάνεια της θάλασσας, που ανεβοκατεβαίνει. ΑΟΖ έχουν μόνο τα νησιά που μπορούν να επιδείξουν οικονομική δραστηριότητα.

3) Η ΑΟΖ υπερκαλύπτει και δίνει μεγαλύτερο ζωτικό χώρο στην Ελλάδα από ότι θα δώσει η συζήτηση, που γίνεται επί χρόνια με την Τουρκία με βάση την υφαλοκρηπίδα. Και στις δύο περιπτώσεις η χάραξη της μέσης γραμμής για την ΑΟΖ προυποθέτει να ληφθούν υπόψη όσες συμφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας έχουν υπογραφεί (βλέπετε εδώ και εδώ για να καταλάβετε).

Οπως θα έχετε παρατηρήσει, ΟΛΑ τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής παρουσιάζουν συνεχώς πρόβλημα αβλεψίας, βαρυκοίας και μνήμης σε όσα προανέφερα και τα οποία ακόμη και μια κοινή οικοκυρά μπορεί να αντιληφθεί στην Ιαπωνία... Μετά την υπογραφή της παράδοσης της Εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές, δεν ξέρω αν έχει μείνει τίποτα ακόμη να κατεβάσουν οι πατριώτες και οι διεθνιστές… της “Ελληνικής" Βουλής. Πολύ μεγάλα ήταν τα παραμύθια που ακούστηκαν και έφαγαν όλα τα κόμματα στη Βουλή για τον αναγκαστικό νόμο, τα οποία ξεχάστηκαν σε μια ώρα με τη “βόμβα” για το USB με τα σχέδια του “αμυντικού δόγματος της χώρας” του Βενιζέλου πού έχει στο σπίτι του.

Εγώ είμαι από άλλο χωριό, στο οποίο “τεχνοκράτες” δεν είναι oi οικονομολόγοi αλλά αυτοί που ξέρουν τί έιναι τεχνολογία, αυτή που λείπει απο τη χώρα μαζί με τα μυαλά που κάηκαν.

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ Η ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ; ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ‏




Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, δε θα τα καταφέρει. Δεν είναι μόνο η τραγική απραξία της κυβέρνησης μπροστά στην ομολογία του ΔΝΤ για λανθασμένη συνταγή λιτότητας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η κορυφή του 
παγόβουνου. Καθημερινά, συμβαίνουν διάφορα άλλα «περιστατικά» που αναγάγουν σε πολύ σοβαρό το ερώτημα αν τα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης και οι βουλευτές που τη στηρίζουν είναι ανίκανοι και ψεύτες ή πληρωμένοι δολοφόνοι που εκτελούν συμβόλαιο θανάτου ενός λαού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των δανείων των νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι η τρόικα είναι αρνητική ακόμα και στην παραμικρή ευνοϊκή αλλαγή και «μετά βίας θα γίνει αποδεκτό το πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Ήδη και αυτά η τρόικα τα δέχεται με το ζόρι. Θα μιλήσω ανοιχτά. Στα ζητήματα αυτά δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Η τρόικα έχει λόγο εκ των πραγμάτων. Και εγώ θα ευχόμουν να μην έχει, αλλά έχει».

Μάλιστα! Ο Χατζηδάκης δε θα ήθελε να έχει λόγο η τρόικα στο θέμα των δανείων, όμως δυστυχώς – κατ’ εκείνον- έχει. Ας δούμε, λοιπόν, τη θέση του ΔΝΤ για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η οποία είναι καταγεγραμμένη σε έκθεσή του από το 2012.

«Αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τους αναλυτές Ντάνιελ Λίχ και Ρούπα Ντουγκαντούπτα. Η έκθεση, που προκάλεσε τεράστια εντύπωση, ουσιαστικά απαιτεί δραστικό “κούρεμα” των δανείων, διότι με τον τρόπο αυτό θα υποβοηθηθεί η κίνηση στην αγορά. Ο κ. Λιχ, που θεωρείται ο ειδικός του ΔΝΤ στον τομέα αυτό, ρωτήθηκε από το “Έθνος” εάν βλέπει την ανάγκη “κουρέματος” των στεγαστικών δανείων και στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Ο αξιωματούχος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, διότι η έκθεση αφορά όλο τον κόσμο και όχι ειδικά τη χώρα μας, αλλά πηγές εκτός του ΔΝΤ στις οποίες απευθύνθηκε το “Ε”, τόνισαν ότι το “κούρεμα” μπορεί να καταστεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος».

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στον Χατζηδάκη ο οποίος χτες αφού ειρωνεύτηκε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν για την ανικανότητά του, λέγοντας «Ξέρω εκ των προτέρων ότι θα δεχθούμε σκληρή κριτική και θα διατυπωθούν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις», κάλεσε επίσης με το γνωστό του ειρωνικό υφάκι «όσους έχουν διαφορετικές προτάσεις να τον συνοδεύσουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα μήπως και καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές».

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον ειδικό στις αποκρατικοποιήσεις – ξεπουλήματα, με την πατάτα της «Ολυμπιακής» να φιγουράρει ψηλά στο βιογραφικό του. Ας πάρει μαζί του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τους αναλυτές του ΔΝΤ Ντάνιελ Λίχ και Ρούπα Ντουγκαντούπτα κι ο ίδιος ας κάτσει σε μια γωνιά να το βουλώσει. Ας αφήσει τους αναλυτές του ΔΝΤ να εξηγήσουν αυτό που γράφουν στην έκθεσή τους. Ότι δηλαδή «οι κυβερνητικές πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του χρέους σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία ενός νοικοκυριού και τις πληρωμές του χρέους της υπηρεσίας σε σχέση με το εισόδημα του, θα μπορούσε να είναι ένας ανέξοδος τρόπος για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της απομόχλευσης των νοικοκυριών για την οικονομική δραστηριότητα».

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον στην ίδια έκθεση. Όπως αναφέρεται: «Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι πολιτικές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις οικονομίες που σήμερα είναι περιορισμένες οι δυνατότητες για την επεκτατική μακροοικονομική πολιτική και στις οποίες ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ήδη λάβει κρατική υποστήριξη».

«Και στις οποίες ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ήδη λάβει κρατική υποστήριξη». Κι αν έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες κρατική υποστήριξη. Τον μισό προϋπολογισμό έχουν λάβει και τα δάνεια γι’ αυτή την υποστήριξη, τα χρεωθήκαμε εμείς. Ορίστε, λοιπόν, ποιους μπορεί να πάρει μαζί του στις διαπραγματεύσεις ο Χατζηδάκης. Εκεί φτάσαμε! Να ελπίζουμε στο ΔΝΤ! Τόσο χειρότεροι είναι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης. Ποιος να το πίστευε στην αρχή ότι θα χρησιμοποιούσαμε επιχειρήματα του ΔΝΤ για να απεγκλωβιστούμε από την κυβέρνηση.

Άραγε όμως είναι μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ο Χατζηδάκης και η κυβέρνηση αφήνει να πνιγούν; Όχι, φυσικά. Είναι και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ζητούν μια ανάσα πριν πεθάνουν από ασφυξία. Πόσο πίεσε η κυβέρνηση τις τράπεζες να προχωρήσουν στην περιβόητη ρευστότητα της αγοράς; Ποτέ και καθόλου. Ούτε καν ψέλλισε κάτι στους τραπεζίτες.

Θα μας πουν και σε αυτή την περίπτωση ότι η τρόικα δεν επιτρέπει στις τράπεζες να ρίξουν ρευστό στην αγορά. Τους πρόλαβε ο ίδιος ο Ράιχενμπαχόμως. Μόλις χτες δήλωσε ότι στις τράπεζες υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από το ΕΤΕΑΝ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατ. ευρώ.

Κι επειδή δεν έχει καμιά υποχρέωση στον Σάλα και στον Λάτση ο Ράιχενμπαχ, τόνισε ότι «Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να τα διαθέσουν, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό». Ποιος; Ο Ράιχενμπαχ! Θα φτάσουν οι μικρομεσαίοι να χρησιμοποιούν επιχειρήματα του Ράιχενμπαχ για να σωθούν από την πολιτική της κυβέρνησης.

Αν πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «ανίκανοι και ψεύτες ή πληρωμένοι δολοφόνοι;», το ΔΝΤ, ο Ράιχενμπαχ και η πραγματικότητα δίνουν την απάντηση. Το μόνο που μένει είναι μάθουμε τον εντολέα. Μου φαίνεται σχεδόν αστείο να ζούμε όλο αυτό τον εφιάλτη μόνο και μόνο για να βγουν κερδισμένοι πέντε έλληνες τραπεζίτες και άλλοι τόσοι μεγαλοεργολάβοι. Στην περίπτωση που κάποτε αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε στο ερώτημα «ανίκανοι και ψεύτες ή πληρωμένοι δολοφόνοι;» η απάντηση αυτόματα θα είναι: Και τα δύο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΣΩΡΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 600 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ!




ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΠΕΠΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΡΡΑ
Έχει άμεση σχέση με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που ήδη χειρίζεται!

ΣΩΡΡΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 600 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΩΦΕΥΕΙ»!!!

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΧ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ 600 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ…ΚΙΝΕΖΟΥΣ!

*Πλέον υποχρεούνται να απαντήσουν οι Στουρνάρας, Προβόπουλος, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους!

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Η «Ε.Ω.» με το σημερινό ρεπορτάζ καλεί τον αδέκαστο Εισαγγελέα κ. Πεπόνη όπως επέμβει στην υπόθεση Σώρρα, διότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι συναφής με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που ήδη χειρίζεται. Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου ήδη κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις, που αφορούν στην διόγκωση του ελλείμματος στο 15,4% ώστε η χώρα να μπει στο ΔΝΤ ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, ενώ η οικονομία της δεν είχε επ’ ουδενί τέτοια χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος αν και είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τον Α. Σώρρα (πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και του Μνημονίου 3) για την εξαγορά του δημόσιου χρέους, κώφευσε. Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ «απατεώνα» τον συγκεκριμένο επενδυτή-επιχειρηματία, χωρίς καν να μπει στον κόπο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ύπαρξη του ποσού που διατείνεται ότι κατέχει ο κ. Σώρρας για τη σωτηρία της Ελλάδος. Προηγουμένως, ο κ. Προβόπουλος είχε εξολοθρεύσει –αυθαίρετα- τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων με το «κούρεμα» του PSI, καταβαραθρώνοντας την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Όπως αποκάλυψε προχθές η «Ε.Ω.», ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι μόνο δεν εξασφάλισε καμία εγγύηση από τις Τράπεζες όταν ελάμβαναν πακτωλό χρημάτων για δανεισμό τους, αλλά αντιθέτως τα χρέη των Τραπεζών τα μεταβίβασε όλα στους πολίτες.
Συνεπώς, αξιότιμε κύριε Πεπόνη, η περίπτωση του κ. Προβόπουλου φαίνεται να είναι συναφής με την περίπτωση του κ. Γεωργίου δεδομένου ότι και οι δύο ευρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά και με τις ενέργειές τους εγκλημάτησαν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Προβόπουλος είχε στα χέρια του και την πρόταση του κ. Σώρρα και το confirmation από την Αμερική.
Ιδού οι αποκαλύψεις της εφημερίδας:
Ο κ. Σώρρας από τις 2 Νοεμβρίου του 2012 είχε ενημερώσει όλα τα θεσμικά όργανα καλώντας τα να πράξουν τα δέοντα, αναφορικά με την προσφορά της END για την εξαγορά του χρέους της χώρας.
Πρώτος έλαβε ενημέρωση ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης στις 2/11/2012, ο οποίος απάντησε αυθημερόν στον κ. Σώρρα και τον πρόεδρο της END κ. Λαμπράκη.
Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη ήταν η εξής:
«Πρόεδρος Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Σε απάντηση της από 2/11/2012 εξωδίκως αποσταλείσης αιτήσεώς σας, σας γνωρίζω ότι τα θέματα στα οποία αναφέρεστε δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής.
Παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο».

Οι κ.κ. Σώρρας-Λαμπράκης απευθύνθηκαν την ίδια μέρα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος με την σειρά του απάντησε ως εξής:
«Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών
Διαβίβαση αιτήματος προς ( Γ. Προβόπουλο Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μαστρόκαλο Αν. Γ. Διευθυντή ΟΔΔΗΧ, 23η Δ/νση Γ. Λογιστηρίου του Κράτους)
Σας διαβιβάζεται αρμοδίως το αίτημα που επιδόθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.
Χρήστος Γεώργιος Σκέρτσος
Διευθυντής Γραφείου
Υπουργού Οικονομικών».

Ουδεμία όμως ενέργεια έγινε από την πλευρά του κ. Στουρνάρα. Λες και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, θυμίζοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου με την λίστα Λαγκάρντ. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά έγιναν πριν η χώρα υπογράψει το Μνημόνιο 3 και πριν ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο θανάτου των Ελλήνων πολιτών! Την ώρα που ο λαός περίμενε μια λύση σωτηρίας, ο κ. Στουρνάρας αν και φαινόταν να την έχει στα χέρια του, κώφευσε!

Οι κ.κ. Σώρρας-Λαμπράκης μετά από αυτό, απέστειλαν εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών στο οποίο σημειώνουν:

«Στις 2/11/2012 σας αποστείλαμε επιστολή-αίτησή μας για την πραγματοποίηση συνάντησης εντός 48 ωρών και προ της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου, με αντικείμενο την πρόταση του 1ου από εμάς για δανειοδότηση της χώρας μας με το ποσό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέσω αμερικάνικων treasurybills.
Eν της ως άνω επιστολής –αίτησής μας, μας κοινοποιήσατε στις 3/11/2012, έγγραφό σας, διά του οποίου μας γνωστοποιούσατε ότι το αίτημά μας έχει διαβιβαστεί αρμοδίως προς τους κ.κ. Γεώργιο Προβόπουλο , Βασίλειο Μαστρόκαλο και την 23η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να προβούν στις νόμιμες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Επειδή έχουν παρέλθει 13 ημέρες από την διαβίβαση της αίτησής μας στους ως άνω αναφερόμενους και παρά το ότι έλαβαν γνώση του εν λόγω θέματος, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία σχετική απάντησή σας ή πρόσκλησή τους ή οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά τις ενέργειες στις οποίες έχουν τυχόν προβεί.
Επειδή, η ως άνω αίτησή μας αφορά της συζήτηση της πρότασης του πρώτου από εμάς για δανειοδότηση της χώρας με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς που έχει αποδεχτεί μέχρι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση.
Επειδή υφίσταται άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη για την αξιολόγηση και αποδοχή της πρότασης του πρώτου από εμάς ως μοναδική λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και προς αποφυγή περαιτέρω δυσμενών δεσμεύσεων της χώρας σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Επειδή οφείλετε να διερευνήσετε σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι ως άνω φορείς από την ημέρα που τους διαβιβάσατε την αίτησή μας.
Επειδή οφείλετε να προβείτε άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα στις δέουσες ενέργειες για τη συζήτηση και αξιολόγηση της πρότασης του πρώτου από εμάς ως θέματος υψίστης σπουδαιότητας και εθνικής σημασίας .
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ εντονότατα, για τη μέχρι σήμερα αδιάφορη στάση σας απέναντι σε μια συμφέρουσα πρόταση σωτηρίας της χώρας και του Ελληνικού Λαού.
Σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως εντός τριών ημερών από την παραλαβή της παρούσας μας, ορίσετε συνάντηση μαζί σας, άλλως να μας ενημερώσετε εγγράφως εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί εσείς ο ίδιος και οι ω άνω αναφερόμενοι φορείς στους οποίους διαβιβάσετε την αίτησή μας προκειμένου να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους από την ημέρα που λάβατε γνώση τόσο εσείς ο ίδιος όσο και οι ως άνω φορείς μέχρι και σήμερα.
Άλλως σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ως άνω εύλογη προθεσμίας, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε βάρος σας για κάθε τυχόν πράξη ή παράλειψή σας που θα προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα της Χώρας μας και του Ελληνικού Λαού.
Αθήνα 16 Νοεμβρίου 20120
Οι εξωδίκως δηλούντες»

Βρισκόμαστε πλέον στις 7 Φεβρουαρίου 2013, με τη χώρα να έχει βρεθεί στο απόλυτο κενό και ο υπουργός οικονομικών, μαζί με τους συναρμόδιους φορείς, ποιούν την νύσσα. Κάνουν την πάπια λες και θέλουν τη χώρα γαντζωμένη στη σκλαβιά των Μνημονίων και των λαθών του ΔΝΤ! Ο κ. Σώρρας όπως δείχνουν τα γεγονότα, έχει κάνει το καθήκον του απευθυνόμενος σε όλα τα θεσμικά όργανα. Αντιθέτως, αυτά τον έχουν γράψει στα παλαιά τους υποδήματα.
Γι’ αυτό λέμε ότι στην υπόθεση πρέπει να παρέμβει άμεσα ο αξιότιμος Εισαγγελέας κύριος Πεπόνης.

ΣΩΡΡΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 600 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΩΦΕΥΕΙ»!!!
«ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»
Σώρρας: «Εμείς κάναμε όλες τις ενέργειες και καλέσαμε τον υπουργό Οικονομικών πριν από το Μνημόνιο 3 να κάτσει μαζί μας και να σώσουμε τη χώρα. Συνάμα έχω ενημερώσει και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και τους είπα ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει. Παρακαλώ όπως κι εσείς πάρετε όλα τα δέοντα μέτρα. Προσέξτε, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν στα χέρια τους την απάντηση του κ. Στουρνάρα για να λάβει γνώση η βουλή. Θα έπρεπε οι αρχηγοί των κομμάτων να ζητήσουν ενημέρωση. Δεν κάνανε τίποτε. Δεν γίνεται να ενημερώνω όλο το κοινοβουλευτικό σώμα και να μην γίνεται μία επερώτηση. Γι’ αυτό κι εγώ μετά απ’ όλα αυτά να τους κάνω μήνυση για εσχάτη προδοσία».
--Γιατί λέτε ότι κανένα κόμμα δεν κινεί διαδικασία να φέρει το θέμα στη Βουλή; Η χώρα καταστρέφεται και μαζί όλοι οι πολίτες. Για ποιο λόγο δεν συζητούν την προσφορά σας στη βουλή;
Σώρρας: «Γιατί τα κόμματα δεν ανήκουν πια στην Ελλάδα. Δεν εργάζονται για τον ελληνικό λαό. Έχει πέσει εντολή απ’ έξω: «Μην ακουμπήσετε την προσφορά του Σώρρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα των Αμερικανών, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξυπηρετούν γερμανικά συμφέροντα, η Χρυσή Αυγή ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί ελληνικά συμφέροντα ακόμη κι αν αντιδρά μέσα κι έξω από τη β ουλή, διότι εάν είχε ελληνικά συμφέροντα, γιατί να μην το φέρει στη βουλή; Άκουσε κύριε Βραχιολίδη, εάν υπήρχε κάτι επιλήψιμο στα χαρτιά μου, σήμερα θα είχαν πέσει όλοι να με φάνε σαν τα κοράκια. Πρέπει να ξέρεις ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της Αμερικής, διαθέτουν γραφεία όλων των χωρών που είναι συνδεδεμένα με την Αμερική και την Παγκόσμια Οικονομία. Έλληνες υπάλληλοι, εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής. Ένα τηλεφώνημα λίγων δευτερολέπτων αρκεί για να ενημερωθεί τι έχει. Είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσημη confirmation (επιβεβαίωση) για τον φάκελό μου.
--Τι λέτε τώρα; Ότι έχει ενημερωθεί για τα 600 δις δολάρια και κωφεύει η κυβέρνηση;
Σώρρας: Βεβαίως. Ο φάκελός μου έχει δύο confirmations. Η μία επιβεβαίωση, είναι για όλο το ποσό. Ο αμερικάνικος νόμος βάσει των συγκεκριμένων ομολόγων, με υποχρεώνει να ενημερώσω πού πάει το ομόλογο και ποιος το παίρνει. Η Αμερική έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση μέσα σε πέντε μέρες και να πει ότι «τα ομόλογα δεν θέλω να τα καταθέσεις εδώ». Όταν εμείς καταθέσαμε τα ομόλογα στον λογαριασμό της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώσαμε τον υπουργό Οικονομικών της Αμερικής. Η Αμερική δεν υπέβαλε καμία ένσταση. Το χαρτί που επιβεβαιώνει την ύπαρξη και κατάθεση των 600 δις το έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής και την επιβεβαίωση την έχει και ο κ. Στουρνάρας στα δικά του χέρια. Ο κ. Στουρνάρας έχει δύο confirmations! Έχω μάλιστα πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να κάνει verification (επαλήθευση) και η Αμερική της έχει στείλει πλήρη επαλήθευση ότι τα ομόλογα είναι καλά και τα διοικεί ο Σώρρας.

Ετοιμάζονται για δυναμικότερες κινητοποιήσεις οι αγρότες


 

Ετοιμάζονται για δυναμικότερες κινητοποιήσεις οι αγρότες
Κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, αλλά και όλους τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.

Ζήτησε δε από τους αγρότες να συμμετέχουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνεται στην Λάρισα, με σκοπό από κοινού όλοι μαζί να καθορίσουν τη μορφή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπούτας επεσήμανε ότι κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών, «ούτε καν μας ανακουφίζουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό μας, ύστερα από πολλά χρόνια». Αφού επισήμανε ότι οι αγρότες δε ζητούν χρήματα, ο κ. Μπούτας υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας δεν έχει κομματική σκέπη και σκοπός μας είναι να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν ΕΕ και μνημόνια».

Την Κυριακή θα αποφασίσουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

«Ψίχουλα» και «εμπαιγμό» χαρακτήρισαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, σε δηλώσεις που έκαναν το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προς αποτίμηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Όπως σχολίασαν, τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ. Τζέλας, στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε. Κάλεσαν δε για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας, τους αγρότες και από τα άλλα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, έχουν προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη μία το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Τίποτα δεν έδωσε «τζάμπα» η κυβέρνηση στους αγρότες


 Με την απορία «αφού τους ικανοποιούμε ένα-ένα τα επιμέρους αιτήματα, γιατί να συνεχίσουν να είναι στους δρόμους» έκλεισε η συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, έχοντας ήδη ενημερωθεί για τη δυσαρέσκεια από τη πλευρά των αγροτών για τις πρώτες ανακοινώσεις των νέων μέτρων.

Εάν εξετάσει κανείς μία-μία τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρόκειται για θέματα που ούτως ή άλλως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ή έπρεπε να είχαν γίνει. 
Εάν εξετάσει κανείς μία-μία τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρόκειται για θέματα που ούτως ή άλλως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ή έπρεπε να είχαν γίνει. Επίσης, στις περισσότερες «παροχές», το κράτος κάτι δίνει και κάτι παίρνει, τίποτα δεν προσθέτει στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.


Το πιο ενθαρρυντικό μέτρο είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων και των υποθηκών της πρώην ΑΤΕbank, από την οποία, όμως, θα κερδίσει το κράτος, μέσω της εξόφλησής τους σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που βρίσκεται σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον μέτρο είναι η θέσπιση αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου για το ρεύμα, που θα βοηθήσει σε δύο σκέλη: α) Μείωση του κόστους του ποτίσματος και β) εξοικονόμηση νερού, διότι οι αγρότες θα αποφεύγουν το πότισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μεγάλο ποσοστό του νερού εξατμίζεται.
Από κει και πέρα, ο κ. Τσαυτάρης εξειδίκευσε τα υπόλοιπα μέτρα και ανέφερε τα εξής:
- Αντί να δοθούν 130 εκατ. ευρώ ως επιστροφή στον ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες για το 2012, όπως είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα, θα γίνει προσπάθεια να δοθούν 160 εκατ. ευρώ. Τα 80 εκατ. ευρώ θα δοθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί από το πόσα χρήματα θα περισσέψουν από την επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης.
- Στην επιστροφή ΦΠΑ, που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ για συντελεστή 6%, θα γίνεται μία ιδιαίτερη ανακατανομή:
Α) Κόβονται οι περίπου 37.000 αγρότες που φαίνεται από τη διασταύρωση των ελέγχων ότι παίρνουν παραπάνω επιστροφή ΦΠΑ από όσο εισόδημα δηλώνουν. Στη συνέχεια, μπαίνουν σε ένα καθεστώς ειδικού ελέγχου, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με τα τιμολόγια που έχουν προσκομίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, περίπου το 65% των χρημάτων πήγε στους συγκεκριμένους 37.000 κωδικούς ΑΦΜ.
Β) Οι υπόλοιποι δικαιούχοι, που είναι περίπου 255.000 άτομα, θα πάρουν πίσω επιστροφή ΦΠΑ 6% συν ένα μέρος του ποσού που θα περισσέψει από τους κομμένους.
Ουσιαστικά, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι μέχρι τώρα από την επιστροφή του ΦΠΑ επωφελήθηκε μια συγκεκριμένη μερίδα παραγωγών, η οποία τώρα θα μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για άλλα δύο χρόνια. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα κενό απασχόλησης και εισοδήματος μεταξύ του 65ου και του 66ου έτους, στους ανθρώπους που είχαν μεταβιβάσει τα χωράφια τους για να μπουν στο πρόγραμμα από τα 55 τους. Πρόκειται για αγρότες που είχαν γεννηθεί το 1948 και το 1949. Αποφασίστηκε για το 2012 και το 2013 η σύνταξή τους να καλυφθεί μέσω του προγράμματος πρόωρης σύνταξης.
- Στους βαμβακοκαλλιεργητές θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται, βέβαια, για κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, και η «διευθέτηση» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαυτάρης είναι το αυτονόητο: Ότι θα συνυπολογίζεται η πιθανή απώλεια της παραγωγής από εξωγενείς παράγοντες, έτσι ώστε να μην χάσουν τη συνδεδεμένη οι καλλιεργητές με μικρές αποδόσεις. Περισσότερα στοιχεία για το ποσό ανά στρέμμα δεν έδωσε, λέγοντας ότι αναμένεται τις επόμενες μέρες ο υπολογισμός του συνόλου των στρεμμάτων που είναι επιλέξιμα για ενίσχυση.
- Αρχές Μαρτίου θα πληρωθεί η ενίσχυση de minimis στους ορεινούς και μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, μαζί με την πρόσθετη ενίσχυση του άρθρου 68.
Τι απαντάει η συντονιστική επιτροπή αγώνα-μπλόκου Νίκαιας στις παροχές της κυβέρνησης
Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε άσπαρτα χωράφια, μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
Ορισμένα πανελλαδικά ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ανακοινώσεις του αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα αιτήματα των αγροτών, σε σύγκριση με άλλα τμήματα εργαζομένων. Είναι ψέμα και εμπαιγμός στον οποίο απάντησαν ήδη οι αγωνιζόμενοι αγρότες .
Η κοροϊδία είναι, ότι αφού κατήργησαν το αγροτικό ρεύμα, δηλώνουν τώρα ότι θα δώσουν φθηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη, ενώ θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και Ιούλιο, καθώς  και το χαράτσωμα των γεωτρήσεων. Πρόκειται για εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, δείχνει ότι το Υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μας λένε ότι με το νυχτερινό πότισμα θα πληρώνουμε λιγότερο και θα γίνεται καλύτερη διαχείριση νερού. Προφανώς αγνοούν ότι οι γεωτρήσεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο τους θερινούς μήνες και πάλι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εκτάσεις με το νερό που χρειάζονται οι καλλιέργειες, γιατί δεν γίνονται έργα υποδομής. Αντίθετα πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημόσιων Έργων(ΠΔΕ)  για τον αγροτικό τομέα. Επιμένουμε και ζητάμε άμεσα μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
Συνεχίζεται η κοροϊδία και με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν και αφορά στην επιστροφή για το 2012.  Για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός γιατί οι αγρότες το ξέρουν, αν πάρουμε ως παράδειγμα κάποιον βαμβακοπαραγωγό με 100 στρέμματα καλλιέργεια, η επιστροφή πετρελαίου είναι 700€, το 50% που θα δοθεί άμεσα είναι συνεπώς 350€, δηλαδή ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Για να βγουμε να σπείρουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο χρειάζονται  από 350-550€, δηλαδή η περίφημη επιστροφή είναι ένα γέμισμα πετρελαίου. Φτάνει πια η κοροϊδία!Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Προφανώς η κυβέρνηση είναι των εφοπλιστών και όχι των αγροτών…
Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει, ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες. Μιλάμε για ψίχουλα όπως και να έχει. Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αίτημά μας  είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ  και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Πρόκληση αποτελεί επίσης  η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο, αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.
Η λίστα της κοροϊδίας συνεχίζεται με την ανακοίνωση καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι για το 2012 μέσα στο Φλεβάρη, η οποία έτσι κι αλλιώς θα δινόταν και μάλιστα θα είναι και μειωμένη λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας επειδή ξεπεράστηκε το εθνικό στρεμματικό πλαφόν. Και αυτό εμφανίζεται  ως παροχή προς τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και προς εκείνους που έπαθαν μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, στους οποίους η τρικομματική κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις.
Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις - ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.
Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση του λεγόμενου ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας που πιο πολύ αφορά σε ιδιώτες επιχειρηματίες παρά στους αγρότες. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν οι εξαγγελίες για τις συντάξεις και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.
Σαφέστατα δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών. Για μια ακόμη φορά δεν πήραμε  απάντηση στα  συγκεκριμένα στα αιτήματα που θέσαμε στο υπόμνημα μας κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δις ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματα μας είναι αμυντικά με την έννοια ότι ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη. Το ζήτημα δεν είναι ότι  το κράτος δεν έχει χρήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ότι θέλει πάλι να τα  πάρει από τους πολλούς εργαζόμενους, για να τα δώσει και πάλι στους λίγους, στους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά  . Επιχειρούν και πάλι με αφορμή τα ψίχουλα που δήθεν μας δίνουν, να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό όπως εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο που είπε ότι για κάθε ευρώ που δίνουν στους αγρότες παίρνουν ένα ευρώ από τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Την απάντηση την δίνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς που όλοι ανεξαιρέτως στέκονται στο πλευρό μας και εκφράζουν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να ενισχύσουν τα αγροτικά μπλόκα και να διεκδικήσουν απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις στα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 το μεσημέρι και μετά στον ΕΛΓΑ με στόχο την ανατροπή του νόμο και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ.        Το Μπλόκο Νίκαιας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλα τα μπλόκα της χώρας για συντονισμό της πάλης μας στην βάση του υπομνήματος και των  αιτημάτων που θέσαμε στην συνάντηση μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ξέχωρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα που μπορεί να έχει κάθε περιοχή. Καλούμε αντιπροσωπείες από τα όλα τα μπλόκα να έρθουν στον Κόμβο Νίκαιας, στο αγροτικό μπλόκο της Θεσσαλίας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι και εκεί να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης μας.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση στη μαχητική σπουδάζουσα νεολαία που είναι στους δρόμους και όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το δίκιο τους και γνωρίζουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ο νόμος του δίκιου θα νικήσει.