Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

H καλύτερη... "κακή τράπεζα" για τους δανειολήπτες

Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Oικονομικών σε μεγάλο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι έχει δεχθεί εισήγηση από τους συμβούλους που έχει προσλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία «κακή τράπεζα» που θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των τραπεζών, χωρίς ωστόσο, όπως υποστήριξε να έχει ληφθεί απόφαση ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα.
H καλύτερη... "κακή τράπεζα" για τους δανειολήπτεςΑν θεωρήσουμε ότι η νέα αυτή τράπεζα θα ιδρυθεί, προφανώς και θα κάνει ότι έκανε η αντίστοιχη «κακή τράπεζα» που ίδρυσε η ιρλανδική κυβέρνηση, η ΝΑΜΑ, η οποία πλήρωσε 30,2 δις. ευρώ για την αγορά προβληματικών δανείων, πετυχαίνοντας έκπτωση 58%. Ετσι λοιπόν για να αποκτήσει τα προβληματικά δάνεια όλων των εμπορικών τραπεζών, η αντίστοιχη ελληνική «κακή τράπεζα» θα πρέπει να πληρώσει ένα συγκεκριμένο τίμημα. Αφού συμφωνήσει το τίμημα και αποκτήσει τα προβληματικά δάνεια και τις εγγυήσεις τους, στη συνέχεια θα προχωρήσει η ίδια σε διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα.  
Η εισήγηση των συμβούλων έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Να απαλλαχθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια, εισπράττοντας έναντι της παραχώρησης τους στην «κακή τράπεζα», ένα ποσοστό επί του «κακού» δανείου που έχει χορηγηθεί, ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του. Δηλαδή για δάνεια τα οποία υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην εισπραχθούν θα καταβάλλεται από την «κακή τράπεζα» ένα ποσοστό της τάξης του 10-15%, για αυτά που βρίσκονται σε μέση κατάσταση γύρω στο 30% και ίσως για κάποια που δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση έως και 50%. Τα ποσοστά που διαβάσατε βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, με κάποιες αποκλίσεις που θα καθοριστούν ανά περίπτωση.
Όμως εκτός από το «καθάρισμα» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, θα «καθαριστούν» και όσοι δανειολήπτες αρπάξουν την ευκαιρία και προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους. Και αυτό γιατί με το… καλημέρα οι όροι θα είναι σαφώς ευνοϊκότεροι, αφού το τίμημα απόκτησης των προβληματικών δανείων από την «badbank» όπως σημειώσαμε είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που χορηγήθηκε από τις εμπορικές τράπεζες. Κάτι που δίνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ετσι η χειρότερη ρύθμιση που θα μπορούσαν να πετύχουν οι δανειολήπτες με την «κακή τράπεζα», θα μπορούσε να απέχει …χιλιόμετρα από την καλύτερη ρύθμιση που θα πετύχαιναν με την τράπεζα που τους χορήγησε το δάνειο. Αυτό είναι δεδομένο.
Αυτό που προβλέπει ο νόμος για τους εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί στο κακό κομμάτι των τραπεζών που έσπασαν, δηλαδή των ΑΤΕ, Τ.Τ. και Proton είναι η άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας. Δηλαδή, οι εγγυήσεις για όλα αυτά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται θα πρέπει να βγούνε στο σφυρί. Και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγγυήσεις αυτές είναι κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα που θα πρέπει να πλειστηριαστούν άμεσα. Σε αντίθεση με την πανελλήνια «κακή τράπεζα», αν και εφόσον ιδρυθεί κάποια στιγμή, που θα δίνει την δυνατότητα στον δανειολήπτη να διαπραγματευθεί και να προχωρήσει σε ρύθμιση. Θα σημειώσω ξανά ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν επιβεβαίωσε μια τέτοια κίνηση, αλλά ούτε και την διεύψευσε!

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με περικοπές και μνημόνιο!

Στους εργαζόμενους του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κερδίζοντας πραγματικά τις εντυπώσεις, αφού έθεσε σθεντόρια το σύνθημα του τέλους στο μνημόνιο ...του τέλους στην αναλγησία.
 Είναι αλήθεια, ότι η ρητορική πλέον του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και αν μη τι άλλο τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί καίριο χτύπημα πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας... Μετά δεν θα έχει τόση σημασία τι θα μπορεί να πει κάποιος, αφού σε καμένη γη ούτε η ρητορική έχει σημασία ούτε καμία πράξη θα μπορεί να αναστρέψει τον όλεθρο.
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με περικοπές και μνημόνιο!Αυτή η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ πιο σύντομα απ' ότι ίσως κάποιος θα περίμενε, πως αποτελεί απλά, τον συνεχιστή, απλά τον εντολοδόχο της Τρόικας στην χώρα μας. Εάν δεν δράσει τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν δεν δράσει τώρα η κοινωνία μας, μετά από μερικές εβδομάδες ακόμα, που τίποτα δεν θα ανήκει στην πατρίδα μας ...όλα θα έχουν χαθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε φαίνεται πως οι ... «καμπάνες έχουν πλέον σημάνει!».. Το θέμα είναι να τις ακούσουμε επιτέλους και όλοι εμείς και να θέσουμε όντως τέλος στα μνημόνια και στις περικοπέςΉρθε η ώρα ο Έλληνας να κερδίσει πίσω την Αξιοπρέπειά του, την Ανεξαρτησία του, την Δημοκρατία του, ...την Πατρίδα του!
Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον «Δημόκριτο»:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Θα ήθελα να σας πω εξ αρχής ότι ερχόμαστε κυρίως για να αποκτήσουμε γνώση των δικών σας πρωτοβουλιών και εργασιών αλλά και για να αναδείξουμε ένα ζήτημα που μας για μας αποτελεί κομβικό ζήτημα. Ξέρετε στα τηλεοπτικά πάνελ, στις τηλεοπτικές και δημόσιες συζητήσεις των τελευταίων χρόνων περισσεύει η καταγγελία και η δυσαρέσκεια για όλα όσα βιώνουμε.
Χρειάζεται όμως, πέρα απ΄ αυτό, κάτι το οποίο κατά την άποψή μας είναι αυτονόητο. Να ψάξουμε να βρούμε και τον τρόπο μέσα από τον οποίον θα ανοίξουμε δρόμους διεξόδου. Και αυτό το οποίο πολλές φορές, αν όχι περνάει απαρατήρητο, τουλάχιστον δεν παίρνει τη διάσταση που του αξίζει, είναι η συζήτηση με προτάσεις συγκεκριμένες και στοχευμένες για το πώς θα οικοδομηθεί σ' αυτό τον τόπο η ανάπτυξη, αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σήμερα να μιλήσω λιγότερο γι αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε, ότι έχουμε φτάσει δηλαδή σε μια κατάσταση τραγική ως χώρα, ως κοινωνία, με τρομακτικές ανισότητες, σε τρομακτικά αδιέξοδα. Ίσως πω και δυο λόγια και γι' αυτά. Αλλά επιτρέψτε μου να πω για το πώς θα έπρεπε κανείς να οραματίζεται αυτό που εμείς ονομάζουμε μετατροϊκανό ξέφωτο, τη μεταμνημονιακή εποχή. Το πώς δηλαδή θα προσπαθήσουμε με σχέδιο και με βασικό κύτταρο τους ανθρώπους της επιστήμης, της γνώσης, του μόχθου, της δουλειάς, να ανοικοδομήσουμε μια χώρα που, αν και δεν έχει περάσει πόλεμο, υφίσταται ήδη επιπτώσεις πολεμικής καταστροφής. Είναι σαν να έχουμε βγει από έναν καταστροφικό πόλεμο, με διαλυμένες παραγωγικές υποδομές, με διαλυμένη την οικονομία, με ένα ηθικό των ανθρώπων ιδιαίτερα χαμηλό.
Επιτρέψτε μου επιπλέον να πω και το εξής. Όλη αυτή η συζήτηση για το πώς θα σώσουμε τη χώρα, πώς θα σώσουμε την πατρίδα μας, για μας, αν δεν έχει ως άξονα το ανθρώπινο δυναμικό αυτής της χώρας, δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί χώρα, πατρίδα είναι οι άνθρωποί της. Είναι το επιστημονικό της δυναμικό, είναι οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ονειρεύονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και θέλουν να προσφέρουν σ' αυτό που ονομάζουμε πατρίδα, δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο και δεν τους δίνουμε αυτή τη δυνατότητα και φεύγουν κατά χιλιάδες πλέον στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Πατρίδα και χώρα δεν είναι οι δείκτες οι οικονομικοί μόνο. Δεν είναι οι τράπεζες. Εάν τα εργαστήριά σας ήταν υποκαταστήματα τραπεζών θα είχαν σωθεί. Αλλά, επειδή δεν είναι, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Θα ήθελα λοιπόν να επικεντρώσω την προσοχή της σημερινής παρέμβασης στο πώς εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο με επιστημονικούς φορείς, ερευνητές, ερευνητικά κέντρα για να δώσουμε βάρος σ΄ αυτό που ονομάζουμε έρευνα, ερευνητική προσφορά, σ' αυτό που ονομάζουμε επιστημονικό δυναμικό γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχτούμε προκειμένου να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εποχή της ανάπτυξης. Σήμερα τα Ερευνητικά Κέντρα στη χώρα μας, αν και έχουν αποδεδειγμένη ερευνητική προσφορά και διεθνή αναγνώριση και ερευνητική ανταγωνιστικότητα, βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
Έχουν μια φθίνουσα χρηματοδότηση από την πλευρά της πολιτείας. Κυρίως όμως δεν υπάρχει αυτό που λέμε στρατηγικός σχεδιασμός εκ μέρους της πολιτείας. Λείπει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της έρευνας. Τα Ερευνητικά Κέντρα έχουν ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Είναι ιδρύματα αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά στερούνται δυνατοτήτων και υποδομών, στερούνται χρηματοδότησης.
Μάλιστα, μέσα από ένα σχέδιο συγχωνεύσεων των ινστιτούτων το τελευταίο διάστημα, ανεξάρτητα βεβαίως από το αν αυτό το σχέδιο είναι ή δεν είναι αποδεκτό για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όταν αυτό το σχέδιο συγχωνεύσεων έχει ως βασικό στόχο της συρρίκνωση της ήδη χαμηλής χρηματοδότησης, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που βάζουμε τη θηλιά στο λαιμό μας.
Πριν από όχι πολλά χρόνια, μια ευρωπαϊκή χώρα, η Φινλανδία, βρισκόταν σε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση. Ίσως όχι αντίστοιχης με αυτήν που βιώνουμε εμείς σήμερα, αλλά μεγάλη οικονομική κρίση. Αποφάσισαν τότε εκεί να στηριχτούν στο επιστημονικό δυναμικό. Να κάνουν την έρευνα, την επιστήμη, την καινοτομία μοχλό για την ανάπτυξη. Και πέτυχαν. Βλέποντας σήμερα τους δείκτες της χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα απογοητεύεται κανείς.
Η Ελλάδα μια χώρα με πρωτοφανώς συρρικνούμενο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, διαρκώς μειώνει τις ήδη μειωμένες δαπάνες για την έρευνα. Κι ότι έχει μείνει είναι από ευρωπαϊκά προγράμματα που κι αυτά δεν αξιοποιούνται πάντα σωστά, από διαρθρωτικά προγράμματα, τα λεγόμενα ΕΣΠΑ. Ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε την προηγούμενη βδομάδα, παρότι μειώθηκαν 6 δις ευρώ τα κοινοτικά προγράμματα για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί το ΑΕΠ μας 25%. Πανηγύριζε γιατί αυξήθηκαν, λέει, λίγο οι δαπάνες απ΄ αυτό που μας είπαν ότι θα πάρουμε τον προηγούμενο Νοέμβρη.
Αλλά προσέξτε, συνολικά ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μειώθηκε 3%, για την Ελλάδα μειώθηκε 25%. Το σημαντικότερο όμως, τα ψιλά γράμματα, αυτά που δεν ειπώθηκαν στα δελτία των ειδήσεων των «8». Συνδέθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα με το μνημόνιο, δηλαδή με τους στόχους και τους όρους που θέτει η τρόικα. Ακόμα και τα ΕΣΠΑ λοιπόν της επόμενης εξαετίας θα εκταμιευθούν ανάλογα με το αν εκπληρώνουμε τους στόχους ενός προγράμματος το οποίο έχει ήδη αποτύχει γιατί είχε λάθος στόχους και το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι εταίροι και οι τροϊκανοί που μας επιβάλουν αυτό το πρόγραμμα.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Και αντί να συνειδητοποιούμε αυτό το αδιέξοδο, έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει κιόλας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Ας επιστρέψουμε όμως στο βασικό θέμα της σημερινής μας συνάντησης, γιατί θέλουμε να πούμε κάποιες σκέψεις και θέλουμε και να σας ακούσουμε. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τα δημόσια ερευνητικά κέντρα ασκούν ή πρέπει να ασκούν αρμοδιότητες εθνικής σημασίας, που ανήκουν στον πυρήνα των κρατικών υποχρεώσεων, γιατί έχουν άμεση σχέση με την υγεία, την ασφάλεια της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασίατου πολίτη. Αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει να διεκπεραιώνονται είτε ευθέως από την πολιτεία, είτε από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Πιστεύει κανείς ότι ένας ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις επιπτώσεις των συμβάντων ή των ατυχημάτων, όπως συνέβη πριν αρκετά χρόνια στο Τσέρνομπιλ; Ή μπορεί να παρακολουθήσει σε 24ωρη βάση τις εθνικές καταστροφές, όπως κάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο;
Αυτά τα ζητήματα, δεν έχουν, αυτό που αρέσκονται πολλοί να λένε, ανταγωνιστικότητα στο χώρο της αγοράς. Δεν είναι ανταγωνιστικό το να μετράει κανείς τις φυσικές καταστροφές. Όμως είναι αναγκαίο. Είναι αναγκαίο για την ίδια την κοινωνία. Μπορεί λοιπόν κανείς άλλος να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών; Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία εξόδου από τη σημερινή κρίση, μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, προσαρμοσμένα όμως στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες.
Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι η ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων μπορεί να αποτελέσει την απαραίτητη εκείνη προσπάθεια που πρέπει να γίνει, εθνικής σημασίας προσπάθεια για να ανακοπεί αυτό το τεράστιο κύμα φυγής νέων επιστημόνων, του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του πιο κρίσιμου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας για την ανασυγκρότηση. Η πρόκληση για το μέλλον της έρευνας και της τεχνολογίας θα πρέπει να περάσει από τη δημόσια χρηματοδότηση, τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του εγχώριου τεχνολογικού και ερευνητικού δυναμικού.
Χρειάζεται, λοιπόν, σχεδιασμός ενός εθνικού προγράμματος στήριξης και ανάπτυξης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, χρειάζεται αύξηση των εθνικών κονδυλίων για την έρευνα με σκοπό σταδιακά να προσελκύσει τον κοινοτικό μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χρειάζεται υποστήριξη του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας και των ερευνητικών κέντρων. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς.
Μου έλεγαν πριν από λίγο ότι για να επικοινωνήσουν με την πολιτική ηγεσία, με την κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνουν αίτηση με χαρτόσημο και αν... δεήσει κανείς να απαντήσει. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς να ασχοληθεί με ένα θέμα είναι να μην δώσει απάντηση στα αιτήματα που γίνονται από την πλευρά αυτών που ασκούν το αίτημα. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας. Όχι μόνο για συμβολικούς λόγους. Αλλά γιατί πρέπει στη χώρα μας να σχεδιάσουμε το πώς η έρευνα και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Υπάρχουν πράγματι τομείς της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι θα μπορούσαν πράγματι να είναι ανταγωνιστικοί. Είτε αυτός ο τομέας είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε διατροφικό σύμπλεγμα, δηλαδή η αγροτοκτηνοτροφική οικονομία, είτε είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε είναι ο τομέας του φαρμάκου. Εκεί δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά πρέπει να έχουμε επάρκεια.
Υπάρχουν τομείς που έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη από πρωτογενή και βασική έρευνα η οποία μπορεί να γίνει εφαρμοσμένη για να καλύψει βασικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνει με έναν σχεδιασμό. Και δεν μπορεί αυτή η προοπτική να αφήνεται στην πρωτοβουλία του κάθε υπουργού ή του κάθε πολιτευτή.
Υπάρχουν πολύ ωραίες ιδέες. Τις ακούσαμε και εδώ. Ιδέες για το πώς θα μπορούσε το Ερευνητικό Κέντρο του Δημόκριτου να αποτελέσει κορμό ενός τεχνολογικού πάρκου. Το ζήτημα είναι αυτές οι ιδέες να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς θέσης της χώρας στην κοινωνία της γνώσης.
Πιστεύουμε, επίσης, ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε ενιαίος χώρος έρευνας και εκπαίδευσης. Να προωθηθεί η ισότιμη διασύνδεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα, ώστε να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο το ερευνητικό προσωπικό και οι υποδομές ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Ερευνητικά κέντρα που να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας με εγγυημένους τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Απαιτείται η υποστήριξη όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Υποστήριξη και αναβάθμιση του ερευνητή ως δημόσιου λειτουργού. Υποστήριξη του τεχνικού αλλά και του διοικητικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων που έχει υψηλή εξειδίκευση και είναι απαραίτητο για την ομαλή υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Θα με ρωτήσετε, και καλά, πώς θα γίνουν αυτά σε μια εποχή περικοπών και μνημονίων. Θα σας δώσω μια ειλικρινή απάντηση.
Ο σχεδιασμός δεν κοστίζει. Αλλά αν θέλετε μια ακόμα πιο ειλικρινή απάντηση, δεν μπορούν να γίνουν σε εποχή περικοπών και μνημονίου γι αυτό πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις περικοπές και το μνημόνιο. Αυτό που υφίσταται η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μια βάρβαρη και μεθοδευμένη πολιτική, προκειμένου να μετατραπεί σε μια αποικία χρέους. Μια αποικία χρέους δεν πρέπει να έχει σχεδιασμό για την ανάπτυξη, ούτε ερευνητές. Ή κι αν έχει θα κάνουν εξειδικευμένη δουλειά, προκειμένου να μπορούν οι αποικιοκράτες να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Άρα, είναι ζήτημα εθνικής και ζωτικής σημασίας για τον τόπο να σταματήσει αυτή η πορεία προς την καταστροφή.
Προϋπόθεση, λοιπόν, για να σχεδιάσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας και βασικό ρόλο σε αυτή την ανασυγκρότηση μπορούν να παίξουν οι νέοι επιστήμονες, οι ερευνητές και παλαιότεροι επιστήμονες και κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, αλλά είναι μια πραγματική πληγή. Ξέρετε ότι ανάμεσά σας είναι λιγοστοί κι όσοι είναι με μπλοκάκια και σε λίγο διάστημα δεν ξέρω αν θα έχουν και εισόδημα.
Πολλοί από τους νέους ερευνητές δουλεύουν χωρίς να αμείβονται και γι' αυτό αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, αυτή τη μονομέρεια στην αναφορά και αυτή την επιμονή.
Πιστεύω, όμως, πραγματικά ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη χώρα να σταματήσουμε την καταστροφή και να σχεδιάσουμε την ανάκαμψη. Και για να σχεδιάσει κανείς την ανάκαμψη πρέπει να στηριχθεί σε συγκεκριμένους πυλώνες. Θα ήθελα, τέλος, να σας πω ότι τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ βλέπετε έναν επικοινωνιακό πόλεμο που θέλει να σκεπάσει την ουσία. Η ουσία είναι ότι η χώρα και η οικονομία οδηγούνται στην καταστροφή και τη διάλυση. Η ουσία είναι ότι οι εταίροι μας παραδέχονται τον λάθος πολλαπλασιαστή που έφερε ύφεση και καταστροφή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος. Η ουσία είναι, τέλος, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου αυτό που αμείβεται δεν είναι η γνώση, η επίμονη προσπάθεια, δεν είναι η δημιουργία, ο μόχθος, αλλά είναι η λαμογιά.
Αν κανείς χρωστάει πολλά εκατομμύρια στο δημόσιο έχει τρόπους να την γλυτώσει. Μπορεί να αγοράσει κάνα κανάλι το οποίο θα στηρίζει την κυβέρνηση και τότε συνοδεύει και τον πρωθυπουργό στο εξωτερικό. Αν κανείς χρωστάει πάρα πολλά στο δημόσιο έχει τρόπο να την γλυτώσει. Γίνεται υποψήφιος αγοραστής οργανισμών του δημοσίου, των προς πώληση οργανισμών. Αν κανείς είναι λαμόγιο και θέλει να συνεχίζει να κερδίζει έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αν, όμως, θέλει με τη δουλειά, το μόχθο του, το μυαλό του, με την έρευνά του να προσφέρει σε αυτό τον τόπο τότε μένει απλήρωτος για μήνες και αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013.
Στην Ελλάδα της διαπλοκής, της μνημονιακής βαρβαρότητας, του κουκουλώματος των σκανδάλων. Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα. Εμείς, όμως, αγαπητοί φίλοι και φίλες πιστεύουμε ότι αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε να την αλλάξουμε με σχέδιο και με αποφασιστικότητα. Και δεν έχουμε και σας μιλάω ειλικρινά να στηριχθούμε παρά μονάχα στους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής και στους ανθρώπους της διανοητικής εργασίας. Σε εκείνους τους ανθρώπους που, παρά τη λοβοτομή που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να σκέφτονται και συνεχίζουν να πιστεύουν στο δίκιο και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να κρατηθεί ζωντανή.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να μας βγάλουν από την κρίση. Και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας είναι μοχλός, σημαντικός κρίκος για να βγούμε από την κρίση. Δεν έχουμε να στηριχθούμε σε μεγάλα συμφέροντα. Δεν έχουμε να στηριχθούμε σε επενδυτικά funds που έρχονται να κάνουν λεηλασία. Έχουμε, όμως, να στηριχθούμε και να στηρίξουμε πολλά σε εσάς. Στους ερευνητές, στους επιστήμονες, στους ανθρώπους εκείνους που διεκδικούν το δίκιο τους και θα το βρουν».

 

Σέρρες: Ένταση και συλλήψεις στα μπλόκα των αγροτών

Ένταση προκλήθηκε σήμερα στα αγροτικά μπλόκα των Σερρών.
Σέρρες: Ένταση και συλλήψεις στα μπλόκα των αγροτώνΤα επεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να κλείσουν οδικές αρτηρίες.
Ειδικότερα στο μπλόκο των Κερδυλλίων σημειώθηκαν τέσσερις συλλήψεις αγροτών όταν μετά το κλείσιμο του τμήματος της Εγνατίας Οδού, πάνω από τη γέφυρα των Κερδυλλίων, προκλήθηκε ένταση επειδή άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να δώσουν σε κυκλοφορία την Οδό κάτι που τελικά πέτυχαν.
Οι τέσσερις συλληφθέντες αγρότες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Νιγρίτας, ενώ αγρότες της περιοχής βρίσκονται αυτήν την ώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Στρατή, «οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρισκόταν στα Κερδύλλια, έκαναν και χρήση χημικών για να διαλύσουν το αγροτικό μπλόκο».
Την ίδια ώρα στο αγροτικό μπλόκο, στη διασταύρωση του Λευκώνα που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, αγρότες συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομικής δύναμης και να κλείσουν πεζοί την Εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα.

Νέο ρεκορ ανεργίας στην Ελλάδα




Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημοσιεύει σήμερα τα στοιχεία που συνέλλεξε για το μήνα Νοέμβριο. Με βάση τα στοιχεία, η ανεργία έφτασε το Νοέμβριο το πρωτοφανές ποσοστό του 27%, έναντι 26,6% μόλις έναν μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2012, και 20,8% που ήταν τον Νοέμβριο του 2011.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ το σύνολο των απασχολούμενων μειώθηκε στα 3.642.102 άτομα, το σύνολο των ανέργων εκτοξεύτηκε σε 1.350.181 άτομα, με τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό να φτάνει τα 3.339.982 άτομα. Σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 30.144 ανθρώπους τον Νοέμβριο του 2012 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και κατά 265.584 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχα, πάλι σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 κατά 20.255 άτομα, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011 κατά 323.808 άτομα.
Εφιαλτικό είναι το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων μέχρι την ηλικία των 24 χρόνων, καθώς άγγιξε το 61,7% έναντι 50,1% που ήταν τον Νοέμβριο του 2011. Από γεωγραφικής άποψης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργία καταγράφονται και πάλι σε Αττική, με 29%) σε Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία (28,2%) και σε Μακεδονία – Θράκη (27,2%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Περιφέρεια Αιγαίου (20,1%).
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε περαιτέρω συρρίκνωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 κατά 6% κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η ύφεση διαμορφώνεται στο 6,5%.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τελειώνει μέσα στο 2013 η κυβέρνηση των 3!




Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το πρόσφατο non paper των καραμανλικών με το οποίο απαντάνε στις επιθέσεις του Γιάννη Στουρνάρα είναι χαρακτηριστικό της συσπείρωσης του καραμανλικού στρατοπέδου με φόντο μια
κοινωνία που την οδηγεί ο φόβος, η εξαθλίωση και η ανασφάλεια. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε στιγμές απόγνωσης οι λαοί έχουν ανάγκη να πιασθούν από έναν ηγέτη ώστε να περάσουν στην αντίπερα όχθη με τις λιγότερες απώλειες. Ο Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βιώσει ο τόπος το χάος και πιθανές εθνικές απώλειες ώστε να επιστρέψει κάτω από συνθήκες παρόμοιες μ΄εκείνες του 1974 που έφεραν τον θείο του από το Παρίσι με το σύνθημα «Καραμανλής η χάος».

Μόνο που κάθε μέρα που περναέι το χάος δείχνει τόσο βιαστικό στο ραντεβού του με την Ελλάδα του 2013. Ακόμη και η απόφαση του πρόσφατου Εurogroup για τα μειωμένα κονδύλια δείχνει την βίαιη φτωχοποίηση που περιμένει τους λαούς και ιδιαίτερα τον ευρωπαικό νότο. Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον ο ρόλος του αμήχανου ουραγού των ισχυρών που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση για τον εαυτό της δεν είναι επιλογή διεξόδου αλλά ολέθρου. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση Σαμαρά (80% Μέρκελ-20% Αμερική) ελπίζει ότι θα επιβιώσει ως υπάκουο και βολικό pet των δύο πόλων. Ετοιμάζεται μάλιστα να αποκλείσει με φτηνά κόλπα την εναλλακτική λύση 3, αυτή των Ρώσων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δελαστίκ. Τη διέλευση του ρωσικού αγωγού από την Ελλάδα υπονόμευσε με όλες του τις δυνάμεις ο Γιώργος Παπανδρέου, υπηρετώντας τους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους των ΗΠΑ. Η Μόσχα είχε όμως την ελπίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ακολουθούσε, λόγω ιδεολογικοπολιτικής συγγένειας, γραμμή λίγο – πολύ ανάλογη με εκείνη του Κώστα Καραμανλή. Η απογοήτευσή τους ήταν έτσι έντονη, όταν είδαν τον νυν πρωθυπουργό να ταυτίζεται απολύτως με τη γραμμή του Γ. Παπανδρέου και μάλιστα να τον υπερβαίνει σε ενέργειες που στρέφονται κατά των ρωσικών συμφερόντων, αδιαφορώντας παντελώς αν με την αντιρωσική στάση του παραβλάπτει πολλαπλάσια τα ελληνικά συμφέροντα όπως ο ίδιος τα διακηρύσσει.

Οι Ρώσοι έχουν γίνει έξω φρενών με τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του και εξαιτίας των προκλητικών μεθοδεύσεων στις οποίες προβαίνουν προκειμένου να μη δώσουν τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ στις ρωσικές εταιρείες, που κατά την πρώτη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών έδωσαν σχεδόν διπλάσια χρήματα από τους ανταγωνιστές τους. Στη φάση που βρίσκονται ακόμη οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υφίστανται μόνο μη δεσμευτικές, άρα απλώς ενδεικτικές των προθέσεων, προσφορές.

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, αλλάζει εκ των υστέρων τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, προσπαθεί να βάλει από το παράθυρο εταιρείες που αποκλείστηκαν από την τελική φάση. Οι κυβερνητικές μηχανορραφίες δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να αποσκοπούν στο να συσπειρώσουν εταιρείες ευρωπαϊκές ή συγκαλυμμένων αμερικανικών συμφερόντων με στόχο να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές υψηλότερες από εκείνες των Ρώσων! Αντιθέτως, φαίνεται για την ώρα ότι στόχος της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη είναι να αποθαρρύνει τους Ρώσους ώστε να τους εξαναγκάσει να φύγουν από τη μέση για να δώσει τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ σε εταιρείες ευρωπαϊκών ή κρυπτοαμερικανικών συμφερόντων (π.χ. αζερινές, καταρινές κ.λπ.) με τα… μισά λεφτά από εκείνα που δίνουν οι Ρώσοι!

Αν η τελική έκβαση των δύο αυτών αποκρατικοποιήσεων επιβεβαιώσει πραγματικά αυτά που σήμερα αποτελούν μόνο υποψίες, τότε θα πρόκειται για πολιτική στάση με σοβαρότατες συνέπειες. Θα πρόκειται δηλαδή για συνειδητή υπονόμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ των οικονομικοπολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία. Θα γεννά επίσης απορίες αν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και οι υπουργοί τους έδρασαν έτσι μόνο από πολιτικά κίνητρα αμερικανοδουλείας και γερμανοδουλείας ή αν υπεισήλθαν στη δράση κάποιων και λόγοι πολύ διαφορετικής φύσης προσωπικού οφέλους κάθε είδους.

Αν λέγαμε ότι την ίδια πολιτική ακολουθούν οι Σαμαράς-Βενιζέλος και ο πάστορας Κουβέλης και στην περίπτωση των Κινέζων δεν θα πέφταμε έξω. Η κυβέρνηση Σαμαρά ακολουθεί μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική την οποία χαράσει αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου ακυρώνοντας ακόμη και τις όποιες προσπάθειες του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος είναι και έμπειρος αλλά και δεινός παίκτης της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας. Πάρτε παράδειγμα την χάραξη της ΑΟΖ η οποία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μια και ο Σαμαράς την εμπιστεύθηκε στο δίδυμο Παπανδρέου-Λαζαρίδη!

Φυσικά η κυβερνηση Σαμαρά δεν υπολόγισε τον παράγοντα ΟΠΑΠ ο οποίος απειλεί να την ανατινάξει. Οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ θέλουν να πάρουν τον ΟΠΑΠ από τα χέρια των Γερμανών και ο Σαμαράς βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των δύο αγαπημένων του συμμάχων με τους εφιάλτες του πολιτικού παρελθόντος να επιστρέφουν.

Με τέτοιου είδους λογικές απλά περιμένουμε να συμβεί το μοιραίο και στο μεταξύ χαζεύουμε τα σαπισμένα από το ξύλο πρόσωπα των 20χρονων “τρομοκρατών” βορείων προαστείων που μας παρουσιάζει η photo-gallery του Δένδια. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα η πίεση που ασκείται στον Καραμανλή να αναλάβει δράση εντείνεται καθημερινά. Κι να μερικούς μήνες πριν ο ίδιος ούτε καν ήθελε να ακούει ένα τέτοιο σενάριο το τελευταίο διάστημα δηλώνει παρόν και μάλιστα με ασυνήθιστα «επιθετικό» τρόπο.

Η στάση του στην ψηφοφορία για την προανακριτική ήταν χαρακτηριστική, όπως σημειώναμε στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αδιαφορώντας για την γραμμή που είχε δώσει ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ψήφισε και στις 4 κάλπες.

Όταν ήρθε η ώρα του σημερινού πρωθυπουργού για να ψηφίσει κατευθύνθηκε προς την μία κάλπη «σημάδεψε» τον Παπακωνσταντίνου και αποχώρησε. Στο τέλος της ψηφοφορίας τουλάχιστο 85 βουλευτές της ΝΔ είχαν ψηφίσει και στις 4 κάλπες ακολουθώντας σιωπηλά την γραμμή του Καραμανλή. Ήταν η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός θα «μιλούσε» δημόσια και μάλιστα με τόσο ηχηρό τρόπο και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση θάφτηκε από τα συστημικά παπαγαλάκια δεν μπορεί να αλλοιώσει την σημασία της.

Λίγες μέρες αργότερα ο Καραμανλής θα γινόταν ξεκάθαρος απευθυνόμενος στον σημερινό πρωθυπουργό:

-Αντώνη, εγώ δεν ψηφίζω άλλα μέτρα...

Στη συνέχεια θα ήταν ο Στουρνάρας εκείνος που θα ερχόταν να συσπειρώσει το καραμανλικό στρατόπεδο, όσο κανείς άλλος από το φθινόπωρο του 2009. Η επίθεση του υπ. Οικονομικών στην διαχείριση των κυβερνήσεων Καραμανλή έβγαλε τους καραμανλικούς στα κάγκελα. Ο ίδιος ο Καραμανλής είναι οργισμένος με τον Στουρνάρα και δεν κρύβει την οργή του ενώ φιλικά στον Καραμανλή ΜΜΕ έχουν αρχίσει την αποδήμηση του Στουρνάρα η οποία ανάγκασε τον υπ. Οικονομικών να παρέμβει στο Μega για να δικαιολογήσει την χαοτική φορομπηχτική πολιτική του. Ο τεχνοκράτης Στουρνάρας ατυχώς για τον ίδιο και τη χώρα μεταβλήθηκε σε ουρά της πολιτικής των χαρατσιών του Βενιζέλου.

Όσο αφορά τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό η αίσθηση που έχει ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι πολύ σύντομα η κοινωνική έκρηξη θα σαρώσει τα πάντα είναι κάτι που μοιράζεται με τους πολλούς από τους συνομιλητές του πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, κλπ οι οποίοι πυκνώνουν τα ραντεβού τους μαζί του.

Η κατάσταση στην ΚΟ της ΝΔ μπορεί να μην είναι, για την ώρα, αυτό που λέμε έκρυθμη αλλά μια πρώτη σιωπηλή αναμέτρηση έγινε στην διάρκεια της πρόσφατης ψηφοφορίας στη Βουλή. Πάνω από τα 2/3 των βουλευτών είναι στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού και αρκεί ένα νεύμα του να αφήσει τον Σαμαρά παρέα μόνο με τον Χρύσανθο...Το που θα βρίσκονται είναι θέμα βεληνεκούς της λαικής οργής.


Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις θα ερχόταν το πρόσφατο non paper για να δείξει τις προθέσεις των καραμανλικών. Θα γράψει σχετικά ο Άρης Ραβανός: Τα στελέχη αυτά, τα οποία κατείχαν κεντρικές θέσεις την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή, αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση και να απαντήσουν επί της ουσίας στην κριτική που άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, στην κριτική άσκησε στις κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Το κείμενο που συντάχθηκε με βάσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας, κ. Ι. Παπαθανασίου με τίτλο «με τη γλώσσα των αριθμών – η αλήθεια για την οικονομία» που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2010, διανεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, από την «καραμανλική» πτέρυγα.

Η συγκεκριμένη κίνηση, που δεν είναι τυχαία, αλλά συνδυάζεται με τις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι μεγάλη ομάδα στελεχών και βουλευτών δεν πρόκειται να αφήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό απροστάτευτο και διαμηνύουν ότι θα τον προστατεύσουν από την επιχείρηση «λάσπης» που έχει ξεκινήσει.

Η παρέμβαση των «καραμανλικών», που όπως λένε κεντρικά στελέχη πρέπει να είναι εν γνώσει του κ. Καραμανλή και έχει την έγκρισή του, αποτελεί ένα σαφές δείγμα για τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, διότι ενώ ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυε πυρά κατά του πρώην Πρωθυπουργού, δεν έγινε κάποια κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, για να ρίξει τους τόνους.

Οι «καραμανλικοί» επιμένουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος, παρά μόνο μέτρα που το αύξησαν, σε αντίθεση, όπως διευκρινίζουν με τον κ. Καραμανλή που είχε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα λάμβανε πρόσθετα μέτρα, στο πνεύμα των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2009.

Οι «καραμανλικοί» με το κείμενο προσπαθούν να «αθωώσουν» πλήρως τον πρώην Πρωθυπουργό και είναι λογικό, καθώς η κίνησή τους εντάσσεται στην προσπάθεια να μείνει αλώβητος ο κ. Καραμανλής, που αποτελεί για μεγάλο αριθμό και στελεχών της ΝΔ, ένα όνομα-σύμβολο.

Είναι ακριβώς αυτό το πρόσωπο σύμβολο που υπερασπίστηκε εξίσου επιθετικά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποκαλώντας δημοσίως ανόητο τον Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” οι Κεφαλογιάννης και Αβραμόπουλος δέχονται αφόρητες πιέσεις από την κομματική βάση της ΝΔ αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης η οποία απαιτεί την δημιουργία μιας εθνικής κυβέρνησης σωτηρίας με τον πρώην πρωθυπουργό επικεφαλής. Ο ίδιος ο Καραμανλής τώρα εξομολογείται στους συνομιλητές του πως “αν γίνει κινηματική (αν δηλαδή λάβει διαστάσεις λαικού κινήματος) η απαίτηση της επιστροφής μου, θα επιστρέψω…”

Κλείνοντας αξίζει να παραθέσουμε την άποψη μεγαλοπαράγοντα της χώρας από εκείνους που έχουν σχεδόν θεσμικό ρόλο στα πράγματα:

-Ο ΟΠΑΠ θα ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά μέσα στο 2013…

Γέροντας Παΐσιος: «Μη φοβάστε... Μια μπόρα είναι! Λίγο θα κρατήσουν τα δύσκολα χρόνια»…




Ένα άρθρο-απάντηση στο γεμάτο ανησυχία κείμενο του Νίκου Ζώη και στην αγωνία όλων των άλλων Ελλήνων...

«Σύγχυση μεγάλη υπάρχει. Μύλος γίνεται∙ είναι ζαλισμένοι οι άνθρωποι…


Ο κόσμος είναι όπως οι μέλισσες. 

Αν χτυπήσεις την κυψέλη, οι μέλισσες βγαίνουν έξω και αρχίζουν να βουίζουν και γυρίζουν γύρω από την κυψέλη αναστατωμένες.

Ύστερα η κατεύθυνσή τους θα εξαρτηθεί από τον άνεμο που θα φυσήξει. Αν φυσήξει βοριάς, θα πάνε μέσα. 

Έτσι και τον κόσμο τον φυσάει… «Εθνικός Βοριάς», «Εθνικός Νοτιάς», και είναι ο καημένος ζαλισμένος. 

Όμως, αν και γίνεται τέτοιο βράσιμο, νιώθω μέσα μου μια παρηγοριά, μια σιγουριά.

Μπορεί να ξεράθηκε η ελιά, αλλά θα πετάξει νέα βλαστάρια.

Υπάρχει μια μερίδα Χριστιανών, στους οποίους αναπαύεται ο Θεός. Υπάρχουν ακόμη οι άνθρωποι του Θεού, οι άνθρωποι της προσευχής, και ο Καλός Θεός μας ανέχεται, και πάλι θα οικονομήσει τα πράγματα.Αυτοί οι άνθρωποι της προσευχής μας δίνουν ελπίδα...

Μη φοβάστε. Περάσαμε σαν έθνος τόσες μπόρες και δεν χαθήκαμε, και θα φοβηθούμε την θύελλα που πάει να ξεσπάσει; 

Ούτε και τώρα θα χαθούμε. 

Ο Θεός μας αγαπά. Ο άνθρωπος έχει μέσα του κρυμμένη δύναμη για ώρα ανάγκης. Θα είναι λίγα τα δύσκολα χρόνια. Μια μπόρα θα είναι.

Δεν σας τα λέω αυτά για να φοβηθήτε, αλλά για να ξέρετε πού βρισκόμαστε...

Για μάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία, είναι πανηγύρι οι δυσκολίες, το μαρτύριο. 

Να είστε με τον Χριστό, να ζείτε σύμφωνα με τις Εντολές Του και να προσεύχεστε, για να έχετε θείες δυνάμεις και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.

Να αφήσετε τα πάθη, για να έρθει η Θεία Χάρις. 

Αυτό που θα βοηθήσει πολύ είναι να μπει μέσα μας η καλή ανησυχία: πού βρισκόμαστε, τί θα συναντήσουμε, για να λάβουμε τα μέτρα μας και να ετοιμαστούμε.

Η ζωή μας να είναι πιο μετρημένη. Να ζούμε πιο πνευματικά. 

Να είμαστε πιο αγαπημένοι.

Να βοηθούμε τους πονεμένους, τους φτωχούς με αγάπη, με πόνο, με καλωσύνη. Να προσευχόμαστε να βγουν καλοί άνθρωποι»... 

Γέροντος Παϊσίου Ἁγιορείτου, Λόγοι, τ. Β' ἔκδ. Ἱ. Ἠσυχ. «Εὐαγγ. Ἰωάννης ὁ Θεολόγος», Σουρωτὴ Θεσσαλονίκης 2006, σσ. 18-19.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ! BOB MANDEL Ο εμπνευστης του ΕΥΡΩ δηλωσε πως ο στοχος απο την αρχη ηταν να πουληθει η κρατικη περιουσια της Ελλαδας . ΒΙΝΤΕΟ




Η δημιουργια του ευρω ειχε σαν στοχο να υποδουλωσει τις εκλεγμενες κυβερνησεις σε μια οικονομικη φορμουλα. 
Η οικονομικη αυτη φορμουλα λεγεται ο κανονας του3% και ο τελικος σκοπος ηταν να δημιουργηθει 
κατι που θα αντικαταστησει την δημοκρατια.Δειτε το βιντεο.
Τα συμπεράσματα δικά σας για την ωμή αλήθεια των πραγμάτων και για το τι επιδιώκουν απελπισμένα να μας πασάρουν τα ελληνικά ΜΜΕ και σε ποια πραγματικότητα θέλουν να μας χώσουν.


Ένα βήμα πριν τη κατάρρευση ... Πανικός στο Μαξίμου !



Τα στοιχεία που αφορούν τα δημόσια έσοδα για το μήνα Ιανουάριο, προκάλεσαν πανικό στο οικονομικό επιτελείο και κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όσοι επικεντρώνονται στη μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 7% , ήτοι κατά 750 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν να εισπράξουν, βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος.
Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι η μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α κατά 15% σε συγκριτικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

1. Μειώθηκε δραματικά η κατανάλωση. Και δεν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτή η μείωση με την πολιτική λιτότητας, αντίθετα θα μειώνεται συνεχώς.
2. Η πραγματική οικονομία είναι νεκρή και δεν μπορεί πλέον να παράξει πλούτο, που μέρος του θα αντιστοιχηθεί σε δημόσια έσοδα.
3. Οι προβλέψεις για την ύφεση θα πέσουν και πάλι έξω. Η ύφεση πιθανόν να είναι ακόμα και στο 6% το 2013.

  Είναι επίσης δεδομένο ότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών.

Πλέον, δίπλα στο ''Δεν πληρώνω'', που ήταν και είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας από αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν μερικοί, υπάρχει το ''Δεν έχω''. Υπάρχει επίσης και η τάση να καλύπτει ο καθένας τις ανάγκες τις οικογένειάς του και τις ανάγκες της προσωπικής του διαβίωσης και οι υποχρεώσεις προς το Κράτος να έπονται.

Η κλιμάκωση αυτής της κατάστασης , τους δύο επόμενους μήνες, προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση.
Ήδη αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και αυτός ο δείκτης δεν πρόκειται να αναστραφεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 81% των καταθετών στις Ελληνικές Τράπεζες έχουν καταθέσεις κάτω των 2.000 ευρώ που σε ένα εξάμηνο από τώρα θα έχουν εξανεμιστεί.

Ο κ. Στουρνάρας, με την κυνικότητα που τον χαρακτηρίζει, έδωσε εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ενεργοποιήσουν τις απειλές για κατασχέσεις μισθών,συντάξεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κάποιες κατασχέσεις για παραδειγματισμό και για να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητας.

Ούτε αυτό όμως δίνει διέξοδο και λύση.

Πρώτον γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα, γιατί θα πυροδοτήσει κοινωνική εξέγερση.
Δεύτερον, γιατί δεν είναι όλοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η περίφημη μεσαία τάξη που στοχοποιείται και εξαθλιώνεται θα σπεύσει να αποσύρει και τις λιγοστές τραπεζικές καταθέσεις της, με την υποψία και μόνο εφαρμογής αυτού του ακραίου μέτρου.

Ο μύθος της επιστροφής των καταθέσεων είναι ένα ακόμα χοντροκομμένο ψέμα . Το 2009 οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες ήταν 240 δις ευρώ. Σήμερα είναι 155 δις ευρώ.
Διαμορφώνεται έτσι μία εικόνα κατάρρευσης και μη αναστρέψιμης πορείας όσον αφορά την αδυναμία επίτευξης των στόχων του προγράμματος ενώ ναρκοθετείται και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε αυτό το οριακό σημείο,με τη φοροδοτική ικανότητα να έχει,αποδεδειγμένα εξαντληθεί, ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε θέμα στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το φόρο ακινήτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησής του.
Τον κ.Στουρνάρα διέκοψαν ταυτόχρονα οι κ.κ Βενιζέλος, Κουβέλης τονίζοντας ότι είμαστε ένα βήμα πριν την κοινωνική έκρηξη και δεν μπορούμε να μιλάμε για νέους φόρους όταν δεν εισπράττονται οι παλαιοί.

Οι τρεις αρχηγοί βιώνουν πλέον το απόλυτο αδιέξοδο και μαζί τους το βιώνει και μία ολόκληρη χώρα.

Αυτό το πρόγραμμα, αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα και δεν πρόκειται να βγει ποτέ, με αυτή την πολιτική.
Η απόλυτη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, συναντώνται και κλείνουν το φαύλο κύκλο.
Εγκλωβίζουν μέσα σε αυτό τον κύκλο την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
Μετά από 3 χρόνια μέτρων, μειώσεων, περικοπών, η κοινωνία έσκασε.

Οι χθεσινές θλιβερές εικόνες με χιλιάδες Αθηναίους να σπρώχνονται για να πάρουν φρούτα και λαχανικά που μοίραζαν αγρότες, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα όσων μπορούν να ακολουθήσουν .
Υπάρχει κόπωση να στηριχθεί αυτή η πολιτική λιτότητας, και η παθητική στάση των πολιτών ας μην ερμηνεύεται ως στήριξη της κυβέρνησης.

Είναι κούραση και απελπισία.

Η πολιτική πυγμής και το δόγμα ''νόμος και τάξη'' έδωσε μία μικρή ανάσα στην κυβέρνησης με τη βοήθεια και των λαθών του Σύριζα.
Η πολιτική πυγμής όμως έχει ημερομηνία λήξης και γυρίζει μπούμερανγκ όσο συνεχίζεται η εξαθλίωση.
Με την πολιτική πυγμής δεν δίνονται λύσεις στην ύφεση, στη συρρίκνωση της οικονομίας, στη μείωση της κατανάλωσης.

Χθες ο Πρωθυπουργός, και οι κ.κ Βενιζέλος ,Κουβέλης είδαν από κοντά το ''Δράκο''.
Ο πανικός και η ανησυχία είναι πλέον έκδηλα χαρακτηριστικά.

Σε πρώτη φάση αποφάσισαν:

-Να παγώσουν για ένα δίμηνο το φόρο ακινήτων.
-Να προσπαθήσουν να εκτονώσουν το θέμα με τους αγρότες, γνωρίζοντας ότι αν κλείσουν οι δρόμοι πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ενώ δεν υπάρχει και η λύση της επιστράτευσης για τους αγρότες.
Ταυτόχρονα,ο κ.Σαμαράς θα επιχειρήσει να θέσει στην κ.Μέρκελ το ζήτημα χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας και υπερφορολόγησης, συναρτώντας το με την επιβίωση της κυβέρνησής του αλλά και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η πατρίδα μας καλεί σε πνευματικό αρματολίκι




Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς

Τι ήταν οι αρματολοί; Έλληνες, πολεμιστές ατρόμητοι, που δεν «έκατσαν φρόνιμα, να γίνουν
νοικοκύρηδες», αλλά πολεμούσαν την Τουρκιά «ψηλά στα κορφοβούνια». Και επειδή οι «μωχαμετάνοι» δεν μπορούσαν να τους εξοντώσουν, τους ανέθεταν την τήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης σε δυσυπότακτες περιοχές. Λάμβαναν «μιστούς» και δώρα από τους Τούρκους, συνεργαζόμενοι δήθεν μαζί τους, αλλά, συν τω χρόνω, μαζί με τους Κλέφτες, (δυσδιάκριτοι οι ρόλοι, γι’ αυτό Κλεφταρματολοί), χρησίμευσαν ως η βάση της εθνικής εναντίον των τυράννων Επανάστασης, στάθηκαν η «μαγιά» της λευτεριάς μας. Αρματολοί υπήρξαν τα λιοντάρια του Εικοσιένα, όπως το επιμαρτυρεί και το δημοτικό τραγούδι: «Του Αντρούτσου η μάνα χαίρεται / του Διάκου καμαρώνει / γιατί έχουνε γιους αρματολούς και γιους καπεταναίους…».
Σήμερα ζούμε μια νέα Τουρκοκρατία, ύπουλη και δολερή.
Η «οικονομία» του Θεού και το καριοφίλι των Κλεφταρματολών, μας λευτέρωσε και νεκραναστήθηκε η ματοκυλισμένη Πατρίδα μας. Η οικονομία των τωρινών προσκυνημένων στις διεθνείς συμμορίες, ακυρώνει στην ουσία την Ευλογημένη Επανάσταση.
Υποδουλωνόμαστε, όχι επειδή ηττηθήκαμε σε πόλεμο, αλλά διότι προδίδουν την Πατρίδα οι ανθρωποκάμπιες που υποδύονται τους κυβερνήτες. Παρένθεση: Όλα, μα όλα, οφείλονται στην έλλειψη φιλοπατρίας. «Όσω πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτο ελλείπεις τη αγάπη», έλεγε ο Μέγας Βασίλειος.
Αυτό ισχύει και για την αγάπη και το σέβας προς την πατρίδα. Από την μια έχουμε τους μπουκωμένους από καταθέσεις «σωτήρες» του κυβερνητικού συνασπισμού και από την άλλη, τα αντιπολιτευτικά ναυάγια του εθνομηδενισμού και της κακολόγου εκκλησιομαχίας. Και στη μέση ο λαός να επαιτεί, να αυτοκτονεί και να αφήνει τα καλύτερα παιδιά του να λεηλατούνται από τα «ξένα»…
Γράφει στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός Μακρυγιάννης, σε στιγμή που ξεχείλιζε η καρδιά του από πόνο για την φτωχή μάνα μας, την Πατρίδα. «Σύρε, πες του, όποιος είναι αυτός οπού θα βάλη τα χρήματα, όχι αρχηγόν τον κάνω καμπούλι (=τον δέχομαι), διά την αγάπη της πατρίδος μου, αλλά όπου κατουράγει να μου δίνη να πίνω εγώ το κάτρο· το κάνω αυτό και του το δίνω ενγράφως». (σελ. 483, εκδ. «Ζαχαρόπουλος»). Διαβάζεις και δακρύζεις. Το «κάτρο» του λαού έπρεπε να πίνουν όλα αυτά τα καθάρματα, που πλούτισαν εις βάρος του…

Μιας και σήμερα, όπως προείπα, βιώνουμε την νέα Τουρκοκρατία, για να σωθεί ο τόπος, για να απομείνει μαγιά, η λύση είναι να μιμηθούμε τους ηρωικούς ραγιάδες: Το πνευματικό αρματολίκι. Και αναφέρομαι στους συναδέλφους και αδελφούς εν Χριστώ, δασκάλους. Τι εννοώ; Έρχεται η λεγόμενη αξιολόγηση. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει και ο δάσκαλος, ο καθηγητής, να αξιολογείται, να κρίνεται, ώστε να αποπέμπονται από την τάξη οι ακατάλληλοι και ράθυμοι. Συμφωνώ. Παρεισέφρησε πολλή μετριότητα, άνθρωποι κυριολεκτικώς επικίνδυνοι για σχολική αίθουσα. (Επί ΠΑΣΟΚ, την δεκαετία του ’80, περίπου 20.000 δάσκαλοι μετεγγράφησαν από πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, στις ημέτερες παιδαγωγικές ακαδημίες.
Θυμάμαι στην Θεσσαλονίκη «περάσαμε» τριακόσιοι, και την ημέρα της ορκομωσίας ήμασταν πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι. Ήταν η εποχή του Ανδρέα, όπου θυσιάζονταν τα πάντα και γίνονταν τα πάντα, αρκεί να εξασφαλιζόταν η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για μια ακόμη τετραετία. Βεβαίως, αρκετοί εξ αυτών των επήλυδων, στην πορεία εξελίχθηκαν σε λαμπρούς δασκάλους. Δεν παύει όμως να αποτελεί αδικία, δηλωτική της βορβορώδους ευτέλειας και της αίσθησης πως όλα επιτρέπονταν άνω ορίων και χαλινού, με λίγα λόγια το κράτος ΠΑΣΟΚ).

Η αξιολόγηση, λοιπόν και κατ’ αρχήν, είναι σωστή. Θα «κοσκινιστεί», θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι, με στόχο «την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης», σύμφωνα με τις αφόρητες κοινοτοπίες του σχεδίου αξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, δία βίου Μάθησης, Αναρρήσεως των Αιχμαλώτων, ευφορίας των καρπών της Γης και λοιπά συνοδευτικά…

Αλλού όμως είναι το πρόβλημα.
Πρώτον: Όλοι μας υποψιαζόμαστε, ότι η αξιολόγηση, στην νυν συγκυρία, είναι το κέλυφος, κάτω από το οποίο κρύβεται η απαίτηση της συμμορίας («τρόικας») για μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών.

Δεύτερον: σε συνάφεια με το προηγούμενο. Λιγότεροι δάσκαλοι σημαίνει λιγότερα σχολεία, ο ανομολόγητος στόχος τους. Θα κλείσουν και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, ιδίως σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, οι οποίες θα μεταβληθούν σε γηροκομεία, εύκολη λεία ανεξέλεγκτων συμμοριών.

Τρίτον: Η αξιολόγηση αποτελείται από δύο σκέλη. Την διοικητική από τον διευθυντή, η οποία, λίγο έως πολύ, γίνεται. Και την εκπαιδευτική, από τον οικείο σχολικό σύμβουλο· με λίγα λόγια ο σχολικός σύμβουλος θα ελέγχει τι διδάσκεις στην τάξη. Είναι γνωστό, ότι οι σχολικοί σύμβουλοι -πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων- είναι «προοδευτικής» κοπής, φερέφωνα του υπουργείου, που «παίρνουν γραμμή και μπαίνουν στην γραμμή».
Άρα κραδαίνοντας τον πέλεκυ της κακής βαθμολογίας, ίσως και απόλυσης, θα εξαναγκάζουν τους δασκάλους να αυτολογοκρίνονται, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της εξουσίας και να σιωπούν. Αυτό ακυρώνει το θεμέλιο, το υπόβαθρο της Παιδείας, την ελευθερία του λόγου και της σκέψης.

Τέταρτον: Πολλοί εκπαιδευτικοί, τρομοκρατημένοι, θα αναπτύξουν γλοιώδη συμπεριφορά προς τους αξιολογητές, θα καταστούν ευάλωτοι και υποχωρητικοί στους μαθητές, τα φαινόμενα απειθαρχίας θα πολλαπλασιαστούν, αφού κανείς δεν θα θέλει να δημιουργηθεί «επεισόδιο» ή να συγκρουστεί με ανώριμους γονείς «διά τον φόβον των Ιουδαίων».
Για παράδειγμα: Προσωπικώς (φέτος έχω στ’ Δημοτικού) δεν διδάσκω τα βιβλία γλώσσας-περιοδικά ποικίλης ύλης. Χρησιμοποιώ κείμενα από τους μεγάλους μάστορες του λόγου μας, Ευαγγελικές Περικοπές (για τα Θρησκευτικά), κείμενα των Πατέρων, Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη (απομνημονεύματα, τον λόγο στην Πνύκα), δηλαδή τα παλιά δικά μας πλούτη, τα καλούδια, που μας περιμένουν στο πατρογονικό κελάρι. Προφανώς με την αξιολόγηση θα χαρακτηριστώ «ελλιπής» και ίσως απολυθώ. Το ίδιο ισχύει για πολλούς δασκάλους, που διδάσκουν «ψυχή και Χριστό». Βρισκόμαστε ενώπιον διωγμών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το πρόσφορο, για τέτοια πράγματα, έδαφος. (Η Τρόικα αλυχτεί και πάλι απαιτώντας κεφάλια…).

Τι κάνουμε; Πνευματικό αρματολίκι. (Η φράση ανήκει στον μακαριστό Δάσκαλό μας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Απόστολο Ιωαννίδη). Δεν φοβόμαστε γιατί «ου γαρ έδωκεν ημίν ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως». (προς Τιμ. Β’, 1,7).

Όταν θα κλείνει πίσω μας η πόρτα της τάξης θα διδάσκουμε «τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας πρέπει». Να γνωρίσουν οι μαθητές την Πατρίδα τους, την αληθινή και όχι το άβουλο απολειφάδι που την κατάντησαν οι ελεεινοί. Στις τάξεις θα θεριεύουμε την αποσταμένη ελπίδα για την ανάσταση του Γένους, της αλυσόδετης Πατρίδας, ενώ το αιχμάλωτο κράτος, όπως οι αρματολοί με τους Τούρκους, θα νομίζει ότι είμαστε όργανά του. Έτσι διασώζεται η μαγιά, που θα φέρει το φεγγοβόλο αστέρι της αυγής, την λευτεριά μας. Και θέλει λίγο από την «τρέλλα» του Κολοκοτρώνη. «Ο κόσμος μας έλεγε τρελλούς. Εμείς, αν δεν ήμεθα τρελλοί, δεν εκάναμεν την Επανάστασιν». «Όλα τα είχα προβλέψει, τα είχα σκεφτεί, όλα εκτός από την τρέλλα των Ελλήνων», μονολογούσε ο Νικόλαος Ιβανώφ, ο αρχιστράτηγος των Βουλγάρων στην ένδοξη μάχη του Κιλκίς. Η «τρέλλα» των Κλεφταρματολών σώζει πατρίδες και όχι η ηττοπάθεια και η δειλία των «γνωστικών», που κυβερνούν γονατισμένοι.

Σταυροί στις πόρτες...




Σε μεγάλη αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αρα θα γίνει πιο επικίνδυνη.

Οταν μάλιστα την αμηχανία συνοδεύει η ανοησία, αρχίζουν οι απιθανότητες.

Γιατί, φέρ’ ειπείν, να χαρατσώνουν ου μην και να φορολογούν τους 18χρονους και τις 18χρονες και
να μη φορολογούν τα βρέφη;

Γιατί να μη βγαίνουν τις νύχτες καρακόλια και να σημαδεύουν με έναν κόκκινο σταυρό τις πόρτες των σπιτιών που έχουν ή κρύβουν βρέφη, βυζανιάρικα κι άλλους εχθρούς του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας;

Γιατί να μην περνάει ύστερα απ’ τις σημαδεμένες πόρτες ο έφορας, ο κ. Βρούτσης, ο κ. Βορίδης (που είναι και υπέρ της θανατικής ποινής) να κάνουν χαρατσοπαιδομάζωμα;

Κι όποιος δεν έχει να πληρώσει, επιστράτευση! Γιατί δηλαδή επιστράτευσαν μόνον τους ναυτεργάτες;

Επιστράτευση και γερμανικό νούμερο για όλους - καλύτεροι είναι οι γεωργοί απ’ τους ναυτεργάτες και τσινάνε; Τα μουλάρια τσινάνε, όχι τα τρακτέρ! Τα τρακτέρ τούς σκάνε τα λάστιχα οι Τσουκατοστουρναραίοι!

Και με την ευκαιρία, γιατί να μην καταργηθούν οι απεργίες; Ποιος είσαι εσύ, κύριε, και απεργείς εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;

Παίρνεις λίγα; Οι άλλοι παίρνουν λιγότερα, κακομαθημένε! Και υπάρχουν κι άλλοι που δεν παίρνουν τίποτα! Αντί να ευχαριστείς τον θεό, τη ΔΗΜΑΡ και την κυρία Χριστοφιλοπούλου που έχεις ακόμα δουλειά, γκρινιάζεις κιόλας ότι δεν πληρώνεσαι στην ώρα σου, ή ότι είσαι μήνες απλήρωτος!

Δεν βλέπεις, ανόητε, ότι τελειώνει η μετενέργεια, ότι πάνω από 600.000 εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις έως και 30% - τι θέλεις επιτέλους;

Δεν βλέπεις τα σχολεία, κακομαθημένε; Λειτουργούν στη βάση του φιλότιμου των καθηγητών. Δεν βλέπεις τα νοσοκομεία; Λειτουργούν στη βάση του φιλότιμου των γιατρών. Εσύ πόσα θέλεις, ρε, για να αποκτήσεις φιλότιμο; Καλύτερος είσαι απ’ τους δασκάλους ή τους γιατρούς;

Αλλά δεν φταις εσύ! Εμείς φταίμε που σε γδέρνουμε για να σε σώσουμε και η αφεντιά σου ούτε ένα ευχαριστώ!

Δεν βλέπεις τα έσοδα του κράτους που πάνε κατά διαόλου; Τριακόσια χαρτιά μπήκαμε μέσα μόνον τον Γενάρη! Δεν ντρέπεσαι που σε αφήσαμε άφραγκον και τώρα δεν μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου; Και τι θα γίνει τον Φλεβάρη; Τον Μάρτη; Αμα μπούμε μέσα σόλο καπίκια ένα δισεκατομμυριάκι επειδή εσύ είσαι άχρηστος, εμείς θα φταίμε πάλι για τα νέα μέτρα που θα πάρουμε;

Δεν βλέπεις ότι ούτε το ΔΝΤ μπορεί να διορθώσει τα λάθη του και θέλεις να διορθώσεις εσύ τα δικά σου; Ποιος είσαι, ρε; όταν ψήφιζες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, νόμιζες ότι ο Ράιχενμπαχ ήταν ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης και τώρα σου ξινίζει;

Σου το λέει καθαρά ο άνθρωπος! Λάθη - ξελάθη, «καμιά αλλαγή στο πρόγραμμα προσαρμογής»! Τι άλλο να σου πει για να καταλάβεις πόσο σκλαβωμένος είσαι;

Πάψε λοιπόν να διαμαρτύρεσαι και δούλευε, όσον ακόμα έχεις δουλειά. Αλλιώς θα μας αναγκάσεις να φορολογήσουμε και τη διαμαρτυρία! κι ύστερα θα λες ότι φταίμε εμείς που σε φιμώσαμε!

Και για να τελειώνουμε! πότε θα καταλάβετε τι σας γίνεται; ειδήσεις δεν βλέπετε; Mega; ΣΚΑΪ; γιοκ; μόνο τούρκικα σίριαλ βλέπετε; Τι άλλο δηλαδή να σας πουν η Ολγα, ο Μπάμπης και τα άλλα τα παιδιά για να πεισθείτε ότι δεν σας αντέχει η οικονομία; Πρέπει δηλαδή να σας πει ο ίδιος ο κ. Μπόμπολας ή ο κ. Αλαφούζος ότι ξεμένουμε από ασθενοφόρα; ότι ο στρατός δεν έχει καύσιμα; ότι κρυώνετε στο σπίτι; Δεν το ξέρετε εσείς ότι κρυώνετε, δεν το ξέρετε ότι κακοπερνάτε; πρέπει να αναγκάζετε και τα παπαγαλάκια να σας το λένε;

Εχω βαρεθεί την γκρίνια σας. Στις επόμενες περικοπές, θα σκούζετε, στα επόμενα νέα μέτρα, θα φωνάζετε! Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι αμαυρώνετε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Πού θα ’ρθει ο ξένος επενδυτής να επενδύσει; Αμα βγάλετε εσείς λεφτά, τι θα βγάλει αυτός; μπρόκολα;

Είπα μπρόκολα και θυμήθηκα! Τι σκηνές ήταν αυτές να τρέχετε δώθε κείθε στις ουρές για τζάμπα πατάτες και τζάμπα κουνουπίδια! Είδατε κανέναν πλούσιο να κάνει κάτι τέτοιο; Μόνον οι πλούσιοι δηλαδή μπορούν να είναι αξιοπρεπείς σε αυτόν τον τόπο; τι έγινε η αρχοντιά των φτωχών; Με απογοητεύετε! Στο τέλος θα με αναγκάσετε να σας επιστρατεύσω. Και δεν το θέλω.

Θέλω απλώς νόμο και τάξη!

Ησυχία και υπομονή! Και καρτερία! Ουδείς σε βιάζει άμα δεν του κουνάς τον κѠλ⓪ σου...

Καταγγελία – βόμβα: “Μυστηριώδη” Funds ετοιμάζονται για πλιάτσικο στην ακίνητη περιουσία ιδιωτών και δημοσίου!




ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ.

Έξω από τα δόντια μίλησε πριν από λίγο ο Δημήτρης Καψιμάλης Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ. “Η εξαθλίωση των ιδιοκτητών και η
απαξίωση των ακινήτων έχει συγκεκριμένο στόχο. Μυστηριώδη “funds” έχουν ήδη πάρει θέση για να κάνουν πλιάτσικο σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Τι μας έλεγαν δύο χρόνια πριν; Ότι από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας θα εξοικονομούσαμε 300 δις. Σήμερα μιλούν με το ζόρι για 2 δις! Την ίδια στιγμή τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών θα κατάσχονται από τις τράπεζες που όμως δεν θα μπορούν να τα συντηρήσουν, για την ακρίβεια θα τα δίνουν όσο – όσο σε αυτούς τους επενδυτές αγνώστου προέλευσης.

Δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας πολίτης να πρέπει να δικαιολογήσει και τα 10 Ευρώ την ίδια στιγμή που επενδυτικά σχήματα αγνώστου σύνθεσης να μπορούν ανεξέλεγκτα να εξαγοράζουν…”

Τα λόγια αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις “συνωμοσιολογίες” περί κατάσχεσης δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Όταν «τράπεζα διαθέτει ένα ακίνητο αξίας 30 εκ. ευρώ και δέχεται να το πουλήσει με 3 εκ. ευρώ» σε Distress Fund (όπως ονομάζονται), τότε μιλάμε για κατάσχεση. Τέτοιες υποθέσεις είναι πραγματικές όπως είχε αποκαλύψει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης της Polis–Acropolis real estate και διευκρινίζει πως «οι μεγάλες αγοραπωλησίες γίνονται μέσω νομικών προσώπων, για φορολογικούς λόγους, ακόμη και όταν ο πραγματικός αγοραστής είναι φυσικό πρόσωπο, όπως γίνεται συχνά με εκπροσώπους του εφοπλισμού». (Συλλεκτική φωτογραφία, Μαργαρίτα Παπανδρέου με Στέλιο Ζαβό).
Δείτε τώρα και τις περίεργες “συμπτώσεις”, που ακούν στο όνομα “Σόρος”. Από τον Αύγουστο είχαμε αποκαλύψει τον διορισμό του Παναγιώτη Μίχαλου στη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας με αρμοδιότητα το real estate, την ώρα που ξεκινά η «αξιοποίηση» της κρατικής περιουσίας.

Ο κύριος αυτός έχει ενδιαφέρουσα προϋπηρεσία, αφού σύμφωνα με το βιογραφικό του (διαβάστε το εδώ), ίδρυσε την Εταιρία Επενδύσεων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη της Soros Real Estate Partners, της οποίας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος από το 2002 ως το 2004!

Και τέλος υπάρχει ο κύριος Ζαβός. Ο οικοδεσπότης του ΓΑΠ σε εορταστικές στιγμές, ο επίσημος εκπρόσωπος του Σόρος στην Ελλάδα, ο ομοτράπεζος του μαϊμού νομπελίστα Ρουμπινί, που και αυτός ασχολείται ενδελεχώς με το Real Estate. Περισσότερα “συνωμοσιολογικά” εδώ: Συνιστώσες

Ποιός θα τους σταματήσει;


1/1/1993 Ο ελεεινός αχυράνθρωπος Γιέλτσιν δέχεται τον Σόρος στο Κρεμλίνο. Τι ακολούθησε, το γνωρίζουμε όλοι. Διάλυση της Ρωσίας, υπαγωγή στο ΔΝΤ, ξεπούλημα κάθε εθνικού πόρου, λιμοκτονία, άνθρωποι να πεθαίνουν στους δρόμους από το κρύο, μέχρις ότου ήλθε ο Πούτιν και τους έστειλε στον αγύριστο τιμωρώντας τους εκεί ολιγάρχες.

11/2009. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται στον Σόρος στο Μαξίμου. Τι επακολούθησε, το γνωρίζουμε όλοι…

Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν Πούτιν.

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΗΣ




Ο κορυφαίος υποψήφιος για να είναι ο επόμενος Πάπας, είναι ο Καρδινάλιος Peter Turkson της Γκάνα, που σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, και είναι υπέρμαχος της Νέας Τάξης Πραγμάτων.


Τον Οκτώβριο του 2011, στο επισκοπικό Συμβούλιο για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη ήταν καθορισμένος επικεφαλής σε μια ριζοσπαστική κριτική των παγκόσμιων οικονομικών ρυθμίσεων, οι οποίες παραποιούσαν τον πλούτο και την εξουσία μακριά από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

" Προς την μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού και νομισματικόυ συστήματος στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας Δημόσιας Αρχής » υποστηρίζει ότι για να λειτουργήσει προς το συμφέρον όλων, η οικονομία χρειάζεται ένα ηθικό πλαίσιο »και όχι οποιοδήποτε είδους, αλλά αυτό που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για ένα νέο υπερεθνικό οργανισμό που θα βοηθήσει στη ρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας, (βλέπε Μητρική εταιρεία) ο οποίος θα πρέπει να είναι «το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης και κοινής συμφωνίας και μια αντανάκλαση των μόνιμων και ιστορικών ανάγκών για το παγκόσμιο κοινό καλό».

Μια "παγκόσμια πολιτική εξουσία" και μια «κεντρική παγκόσμια τράπεζα»: Αυτές είναι οι λύσεις που συστήνει το επισκοπικό Συμβούλιο για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΝΤΑΣΗ Που το πάει η Άγκυρα; - Εισβολές ελικοπτέρων και μαχητικών μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου




Που το πάει η Άγκυρα και τεντώνει το σχοινί στο Αιγαίο; Μετά την υπέρπτηση τουρκικού εναέριου οχήματος (έτσι χαρακτηρίζεται ανεπίσημα από το ΓΕΕΘΑ, αφού ακόμα δεν έχουν μπορέσει να διασαφηνίσουν αν ήταν ελικόπτερο ή UAV ANKA) στην περιοχή της Καλύμνου, χθες είχαμε 
αυξημένο αριθμό παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από ελικόπτερα - πάλι - και μαχητικά αεροσκάφη.

Το ενδιαφέρον: Είχαμε παραβιάσεις μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) μετά από αρκετό καιρό και είναι σαφές ότι αρχίζει να σηκώνεται το θερμόμετρο στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου, όπου πιθανότατα τους επόμενους μήνες θα ξετυλιχθεί ένα σκηνικό πολύ επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα.

Χθες είχαμε συνολικά 6 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 3 παραβάσεις των κανόνων του FIR από δύο τουρκικά ελικόπτερα και 6 μαχητικά αεροσκάφη.

Αεροσκάφη από τα rediness της Σκύρου και από την 115 ΠΜ της Κρήτης ανέλαβαν την αναχαίτισή τους, αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά:

Αν η Άγκυρα, παραμονες του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου, προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες (και δεν υπάρχουν πλέον και οι "κακοί" στρατιωτικοί ως άλλοθι της Άγκυρας) τότε ποιο το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών;

Εμείς απλά να πούμε ότι τουλάχιστον σε αυτό το διυπουργικό πανηγυράκι δημοσίων σχέσεων (εμπνεύσεως, φυσικά, Γιωργάκη Παπανδρέου) να μην παρίσταται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ας μείνει κάποιος πίσω, για καλό και για κακό και το προτιμότερο είναι να μείνει ο αρμόδιος για την άμυνα της χώρας υπουργός...

"ΜΗΝΥΜΑ" ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ Ο Στόλος σε διάταξη μάχης από Λήμνο ως Καστελόριζο




Πρόβα υπεράσπισης της ΑΟΖ
«Πολεμικό» σκηνικό θυμίζει από σήμερα έως την Παρασκευή το ανατολικό Αιγαίο και μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, καθώς όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί προκειμένου
να διεξάγουν τρεις ασκήσεις μαζί. Θα υπάρξει συμμετοχή και μαχητικών αεροσκαφών, ενώ θα εκτελεστούν βολές κατά θαλάσσιων στόχων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι στρατιωτικοί θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα : «Είμαστε εδώ, πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα». Η κινητοποίηση που έχει δοθεί προκειμένου να εκτελεστούν οι τρεις ασκήσεις έχει να παρατηρηθεί πολλούς μήνες και δείχνει ότι το Στράτευμα προσαρμόζεται ήδη σε αυτό που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος ονόμασε «αλλαγή στρατηγικής προσέγγισης».

Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις «κοιτούν» πλέον πέραν του Αιγαίου και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ΑΟΖ. Η ταυτόχρονη λοιπόν πραγματοποίηση των ασκήσεων, «Αστραπή», «Ορμή» και «Γρίπος» αποσκοπεί στην εφαρμογή του νέου δόγματος που θα ισχύει από εδώ και στο εξής για την αντιμετώπιση όσων απειλήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, νοτιοανατολικά της Κρήτης, το Καστελόριζο και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου.

Από την Δευτέρα 4 φρεγάτες, 2 υποβρύχια εκ των οποίων το ένα είναι το S-120 «Παπανικολής», 1 πυραυλάκατος και 1 πλοίο γενικής υποστήριξης με τέσσερα ελικόπτερα S70B6 «Agean Ηawk» βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες για τη διεξαγωγή της τεχνικής άσκησης «Αστραπή».

Τα μέσα αυτά, μαζί με τις 9 ΤΠΚ που θα πραγματοποιήσουν την άσκηση «Ορμή» και τα 3 Ναρκοθηρευτικά, τη 1 Κανονιοφόρο και ένα ελικόπτερο S70B6 «Agean Hawk» που θα εκτελέσουν την άσκηση «Γρίπας», θα αναπτύσσονται ήδη από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή σε μία περιοχή που εκτίνεται από τη Λήμνο και μέχρι το Καστελόριζο.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα «πλέγμα» ασφαλείας κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει «μίνι» «καταιγίδα» πυραύλων. Σχεδιάζονται βολές με κατευθυνόμενους πυραύλους RIM-7M Sea Sparrow και Penguin. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που τελικώς θα κρίνουν πότε (πιθανότατα την Πέμπτη) και πώς θα εξελιχθεί το «πυραυλικό» πρόγραμμα, όπως και το σενάριο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται βύθιση πλοίου ακόμη και με βολές από ξηρά.

Θεωρείται βέβαιο πώς θα χρησιμοποιηθεί και το πεδίο βολής Άνδρου για συνεργασία μεταξύ πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών.

Η απάντηση στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας έρχεται από το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό με περιορισμένη συμμετοχή και της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε, οι αεροναυτικές δυνάμεις είναι αυτές που θα προασπίσουν το κυριαρχικό δικαίωμα της ΑΟΖ.