Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πως θα κάνετε την αίτηση Εγγραφής για την on line υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης Έτους 2013


Στα πλαίσια της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης 2013, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα διαδικτυακής υποβολής της, η οποία εκτός της Αίτησης Ενίσχυσης διαφόρων καθεστώτων προς ΟΠΕΚΕΠΕ, περιλαμβάνει την Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του ΕΛΓΑ και την ετήσια ανανέωση της εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος θα δίνεται η δυνατότητα η Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης να έχει μεταβολές και στα γεωχωρικά δεδομένα. Επιπρόσθετα, θα κλείνει οριστικά ο κύκλος της υποβολής της αίτησης καθώς θα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση εγγραφής στην εφαρμογή διαδικτυακής υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης στον σύνδεσμο: www.opekepe.gr/aee2013_online.asp για τη λήψη κωδικού πρόσβασης. Η αίτηση εγγραφής μπορεί να γίνει μέχρι 25/4/2013 και ακολούθως η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης θα είναι δυνατή από την ενεργοποίηση του λογαριασμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν σχετικό μήνυμα, έως και την 1/5/2013.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση εγγραφής λήψης κωδικού πρόσβασης, ανεξάρτητα του τρόπου που υπέβαλαν την αίτησή τους κατά την προηγούμενη χρονιά. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακώς την αίτησή τους όσοι έχουν κύρια και συμπληρωματική αίτηση.

Παράταση λόγω καιρού στα μπλόκα των αγροτών


  Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Πέμπτης, ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (25/02) με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Ύστερα από την παταγώδη αποτυχία του «πακέτου» στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές του μήνα και το οποίο εμφανίσθηκε ως κίνησης καλής θελήσεως από την πλευρά της κυβέρνησης έναντι των αγροτών, τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε»!

Τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε».Τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να υπερισχύει η τακτική της πυγμής, με τους αρμόδιους υπουργούς να επιμένουν στο γνωστό «ότι δώσαμε δώσαμε».
Σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η σύσκεψη της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει έναν νέο γύρο «δούναι και λαβείν» με τους αγρότες και στην καλύτερη περίπτωση θα περιορισθεί στην επίσπευση υλοποίησης κάποιων προγραμματισμένων πληρωμών, όπως π.χ. οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και το αγροτικό πετρέλαιο (κατά το ήμισυ).
Οι αγρότες από την πλευρά τους, με μόνο «σύμμαχο» τον καιρό που δεν θέλει να γυρίσουν στο χωράφι, δείχνουν πια εξαντλημένοι από το δρόμο και έτοιμοι να δεχθούν το απαραίτητο άλλοθι για να «κλείσουν» του θέμα.
Σ’ αυτό το πνεύμα, σήμερα Πέμπτη (21/02) είναι σε εξέλιξη ένας «μαραθώνιος» συναντήσεων εκπροσώπων του Πανελλαδικού, αρχικά με τον Φώτη Κουβέλη και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη.
Εν το μεταξύ, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα της χώρας και η διάθεση όλων ήταν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, έχει προγραμματιστή συνάντηση για το μεσημέρι 14:00 της Δευτέρας (25/02)  με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος καθώς και οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα.

Παράλληλα, αγρότες από τα μπλόκα της Ηλείας και των Σερρών θα συναντηθούν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θα συναντήσει τους αγρότες από την Ηλεία στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ενώ η συνάντηση με του Σερραίους αγρότες από το μπλόκο του Λευκώνα θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, του αναπληρωτή υπουργού με τους αγρότες από την Ηλεία, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αιτήματα και προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης του αγροτικού τομέα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τους ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν μαζί την επεξεργασία των ζητημάτων ώστε να δοθούν λύσεις στις χρόνιες παθογένειες του αγροτικού χώρου.
«Δεν έχει νόημα, να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξερχόμενος από την συνάντηση, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πετρέλαιο ανέφερε ότι εξετάζονται οι προτάσεις των αγροτών πάνω στο θέμα αυτό, όλα όμως εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Διυπουργική συνάντηση για τα αιτήματα των αγροτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα  25/02/2013, στις 14:00, στο Υπουργείο Οικονομικών ( Νίκης 5-7, 6ος όροφος). 
Θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθώς και οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης με τους αγρότες από την Ηλεία και Αχαΐα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάνουμε βήματα προσέγγισης με τους αγρότες, με διάλογο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Πράγματι οι αγρότες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα καταβάλλουν βαρύ φορτίο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχει νόημα, όμως, να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως θα πρέπει με συνεννόηση, με διάλογο να σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους αγρότες από την Αχαΐα και την Ηλεία για την ιδιαίτερα χρήσιμη κουβέντα που είχαμε. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, που είναι το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μαζί με τους αγρότες λοιπόν, θα σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Δημοσιογράφος: Βασικό αίτημα των αγροτών είναι φθηνό ρεύμα, φθηνό πετρέλαιο, σχεδιάζετε κάτι να κάνετε με κάρτα…     
Μ. Χαρακόπουλος: Εξήγησα στους αγρότες τις δυνατότητες που έχουμε για φέτος. Καταθέσανε ενδιαφέρουσες προτάσεις, σκέψεις τις οποίες μελετούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».
Τους αγρότες εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας κ. Αρτέμης Κούγιας, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής από την Ηλεία κκ. Νίκος Καπώνης, Αλέξης Παναγόπουλος, Διονύσης Μάλιαρης, Δημήτρης Δεσκούκης και από τη Συντονιστική Επιτροπή νομού Αχαΐας, τα μέλη κκ Άκης Μαυρόγιαννης, Γρηγόρης Ρηγόπουλος και Κώστας Μαργιαλάς. Στη σύσκεψη μετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος. Παρόντες ήταν και βουλευτές του νομού Ηλείας: η κ. Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος από τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Έφη Γεωργοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ.


Νωρίτερα, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, το Agronews μετέδιδε:
Πυρετός στο Μαξίμου
«Παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και λάβαμε οδηγίες για την ταχύτερη επίλυση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που έχουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Τετάρτης (20/02).
Από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος μετά τις διαδοχικές επαφές που είχαν οι αγρότες με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, τη Δευτέρα (18/02) στην Αθήνα.
Παράλληλα, τα μέλη του Πανελλαδικού προγραμματίζουν συνάντηση με τους υφυπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη ενώ αναμένεται και συνάντηση τη Πέμπτη (20/02) με το Φώτη Κουβέλη, την ώρα που οι συνάδελφοί τους παραμένουν αμετακίνητοι στα 33 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη χώρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έγινε αναφορά τόσο από τον Φώτη Κουβέλη όσο και από τον Ευάγγελο Βενίζελο, ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (18/02), συζητήθηκε το αγροτικό θέμα και σύμφωνα με δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών «η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις που αφορούν το πετρέλαιο κίνησης, το συνταξιοδοτικό, ενώ εξετάζεται και θέμα για το ΦΠΑ εφοδίων».
Ωστόσο, εκνευρισμό προκαλεί στους αγρότες, που είναι συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Νίκαιας, τόσο η άρνηση του Πρωθυπουργού να τους δεχτεί όσο και η απάντηση που καθυστερεί για τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με την τριυπουργική.
Εν τω μεταξύ, το παρών έδωσαν οι αγρότες στις κεντρικές πλατείες των νομών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σήμερα Τετάρτη (20/02).
Μάλιστα η πορεία στη Λάρισα κατέληξε στο κόμβο της Νίκαιας, ως ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους περίπου ένα μήνα. Με τους συγκεντρωμένους να προχωρούν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης χωρίς να επέμβει η αστυνομία αυτή τη φορά.
Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι περίπου, υπήρξε ειρηνική και διήρκησε δύο ώρες, οπότε και είχε σταματήσει η κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αποκαταστήθηκε μετά την αποχώρηση των διαμαρτυρόμενων.
Ειρηνικά έληξε και η κατάληψη του οδοστρώματος της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών που είχαν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αγρότες, στο 103 χλμ. της οδού, στο ύψος του Βέλου Κορινθίας.
Εξάλλου το μεσημέρι, αγρότες της Κορινθίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική, σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Ζευγολατιού Κορινθίας και για περίπου 40 λεπτά, οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πλήρωναν το αντίτιμο διέλευσης.



«Στόχος μας είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία αγροτών και συμβολική αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ στα συλλαλητήρια, για να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες που αγωνίζονται», είπε ο Χρήστος Γκόντιας, εκπρόσωπος του Πανελλαδικού.

Στην πλατεία Ομονοίας αγρότες παρέταξαν δύο τρακτέρ προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Στο σημείο έσπευσαν γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας για να απομακρύνουν τα τρακτέρ, προκαλώντας την αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι είχαν λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.
Οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν «κλοιό» γύρω από τα τρακτέρ και δεν επέτρεψαν στα γερανοφόρα να προσεγγίσουν και να τα πάρουν.

 
Συναντήσεις αγροτών με εκπροσώπους των κομμάτων
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι αγρότες τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος αλλά και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκαν στον Πρωθυπουργό με αφορμή την άρνησή του να δεχτεί τους αγρότες και να ανοίξει διάλογο μαζί τους.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το πακέτο ημίμετρων και πλαστών υποσχέσεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης του κ Σαμαρά έπεσε στο κενό», καθώς «οι αγρότες σε όλες τις μεριές της Ελλάδας πυκνώνουν τις γραμμές του αγώνα και προχωρούν σε πολύμορφες και πρωτότυπες μορφές κινητοποίησης».
«Είναι αδύνατον να μη δέχεται ο Πρωθυπουργός για το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής να κάνει συζήτηση με τους αγρότες», είπε ο κ. Καμμένος στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών.
«Η κυβέρνηση - υπάλληλος της τρόικας, αρνείται να συναντήσει τους αγρότες. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την κατάργηση του νομοθετικού έργου και την υποκατάσταση από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τώρα σταματά και τον διάλογο με τους αγρότες», συμπλήρωσε ο Π. Καμμένος.
«Προκλητική, απαράδεκτη έως και εμπρηστική», χαρακτήρισε τη στάση του κ. Σαμαρά η κ. Παπαρήγα, που συναντήθηκε επίσης με τους αγρότες.
«Το ίδιο ισχύει», πρόσθεσε, «για το γεγονός ότι οι τρεις υπουργοί, που είναι άμεσα δεμένοι με την αγροτική πολιτική και με τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες - που είναι αιτήματα για την επιβίωση - δεν καταδέχτηκαν ούτε καν να απαντήσουν».


«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρόκληση, να μη μας δέχεται ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι τρεις υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα που διεκδικούμε», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Alpha Bank: Αντίβαρο στην ύφεση η αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ


 Σημαντική αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του γεωργικού τομέα το 2013 και πλεονασματικό ισοζύγιο στις εξωτερικές συναλλαγές της γεωργίας ήδη από το τρέχον έτος, με σημαντική διόγκωσή του στα επόμενα έτη διαβλέπει η Alpha Bank στο πιο πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.Η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι αναλυτές της τράπεζας χαρακτηρίζουν τον αγροτικό κλάδο ως «αδύναμο κρίκο» σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων παρέμειναν τη διετία 2011-2012 σε υψηλά επίπεδα διαψεύδοντας, για την ώρα, την προοπτική υποκατάστασης ενός σημαντικού μέρους τους με εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή.
Ωστόσο, επισημαίνουν την μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που έφτασε το 14,7% σε ετήσια βάση στο 11μηνο του 2012 ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 1,1% το 2011.
Επιπλέον, προβλέπουν ότι «στους επόμενους μήνες, με την αποκατάσταση ικανοποιητικών συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία, εκτιμάται ότι η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις».
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα στην ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι στον αγροτικό τομέα «παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 14,7% σε ετήσια βάση στο 11μηνο.’12 μετά την αύξησή τους κατά 1,1% το 2011.
Ωστόσο, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με μείωσή τους συνολικά κατά -4,1% σε ετήσια βάση στο 11μυνο.’12 - μετά την αύξησή τους κατά 2,1% το 2011, παρά την προαναφερθείσα δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης στην Ελλάδα κατά -8,7% σε σταθερές τιμές το 2011 και κατά -9,6% το 2012.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του 2011 και του 2012 σημειώνονται τα ακόλουθα:
α) Η επίπτωση της ύφεσης και της υποκατάστασης εισαγωγών είναι εμφανής κυρίως το 2012 και αυτό μόνο σε ορισμένους κλάδους, όπως στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών που ανήλθαν στα € 575,4 εκατ. στο 11μηνο.’12.
β) Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι οι εισαγωγές κρεάτων και παρασκευασμάτων διαμορφώθηκαν στα € 1.029,1 εκατ. (18,0% του συνόλου των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων) στο 11μηνο.’12, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1% σε ετήσια βάση παρά την λιτότητα.
Συμπερασματικά, η προοπτική υποκατάστασης ενός σημαντικού μέρους των σχετικά υψηλών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων με εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή δεν φαίνεται τελικά να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2012 και το 2011. Ως αποτέλεσμα, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μειώθηκε εκ νέου στο 3,2% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας στο 9μηνο΄12, από 3,3% συνολικά το 2011, 4,9% το 2005 και έναντι 6,6% το 2000. Έτσι, η συρρίκνωση του ελλείμματος στις εμπορευματικές συναλλαγές των αγροτικών προϊόντων είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη, παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Το έλλειμμα αυτό μειώθηκε στα € 1,03 δις στο 11μηνο.’12, από € 1,87 δις στο 11μηνο.’11.
Ωστόσο, στους επόμενους μήνες, με την αποκατάσταση ικανοποιητικών συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία, εκτιμάται ότι η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του γεωργικού τομέα το 2013 και πλεονασματικό ισοζύγιο στις εξωτερικές συναλλαγές της γεωργίας ήδη από το τρέχον έτος, με σημαντική διόγκωσή του στα επόμενα έτη».



Αναλυτικά η έκθεση της Alpha Bank
Σύμφωνα με την τράπεζα, "η πτώση του ΑΕΠ το 2012 τελικά συγκρατήθηκε στο -6,45%. Παρά την προσπάθεια που έγινε στο 2ο 6μηνο να επανέλθει η χώρα σε καθεστώς συμμόρφωσης με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, η οικονομία λειτούργησε καθ’ όλον το έτος κάτω από αρνητικές προσδοκίες όσον αφορά στην παραμονή της στην Ευρωζώνη.
Οι ανωτέρω εξελίξεις στο ΑΕΠ της Ελλάδος το 2012 δεν σχετίζονται με τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία δεν ξεπέρασε τα € 3,0 δισ. το 2012 - όταν το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά € 14,8 δισ. Αντίθετα, η δημοσιονομική προσαρμογή επιτεύχθηκε παρά την τεράστια πτώση του ΑΕΠ. Και γι’ αυτό ήταν τόσο επώδυνη.
Διότι δεν ελήφθη μέριμνα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να εφαρμοσθεί με κύρια επιδίωξη την κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη. Σε καμιά οργανωμένη οικονομία και κοινωνία η αρνητική αυτή επίπτωση δεν έχει υπερβεί το 1 προς 1.
Οι ανωτέρω εξελίξεις ήταν κυρίως αποτέλεσμα:
Πρώτον, του γεγονότος ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου της από το Ευρώ σε ολόκληρο το 2012, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα και στα υπόλοιπα καταθέσεων στις τράπεζες.
Δεύτερον, της πίεσης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα που ασκήθηκε από τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, λόγω κυρίως της μη καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους άνω των € 40 δισ. και της ουσιαστικής διακοπής των χρηματοδοτήσεων ακόμη και από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στο τελευταίο 7μηνο του 2012.
Τρίτον, της έξαρσης της φοροδιαφυγής που συνέβαλε στην πτώση του καταγεγραμμένου κύκλου εργασιών και της προστιθέμενης αξίας στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο και σε άλλους κλάδους, ακόμη και στα καύσιμα.
Τέταρτον, της μεγάλης σύγχυσης που διατηρείται όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων που σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό της ρευστότητας έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις συναλλαγές επί ακινήτων και τις επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα.
Πέμπτον, της δραστικής περικοπής του ΠΔΕ και της σημαντικής μείωσης των εισπράξεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και της στασιμότητας του ΕΣΠΑ που έχουν συμβάλλει, μαζί με την ελαχιστοποίηση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων, στη δραστική μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα των κατασκευών στα € 3,65 δις σε τρέχουσες τιμές το 2012, από € 16,3 δις το 2006. Έκτον, του ουσιαστικού μηδενισμού της δραστηριότητας σημαντικών τομέων της οικονομίας (π.χ., ναυπηγεία).
Επιπλέον των ανωτέρω, η πτώση του ΑΕΠ κατά -6,4% το 2012 πραγματοποιήθηκε παρά το ότι οι καθαρές εξαγωγές της χώρας είχαν εντυπωσιακή θετική συμβολή στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το έτος αυτό κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Γενικά, βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας υπέρ των εξαγωγών και της ανταγωνιστικής υποκατάστασης εισαγωγών, αναφέρει η Alpha Bank.
Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η οικονομκή ανάκαμψη
Τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών δείχνουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να επιταχυνθεί με στήριγμα τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία έχουμε ελάχιστα εκμεταλλευτεί έως σήμερα, και επίσης με στήριγμα την ανακτηθείσα στην περίοδο 2010-2012 διεθνή ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων μας.
Ειδικότερα, η υψηλή ποιότητα και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων (αγροτικών, βιομηχανικών, τουρισμός, λοιπές εξαγωγικές υπηρεσίες) αναμένεται να αναδειχθεί περισσότερο στα επόμενα έτη με την ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας, την αποκατάσταση της ρευστότητας και τη μεγαλύτερη, και πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα, δραστηριοποίηση της επίσης αναμφισβήτητα ικανής ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Αδύναμος κρίκος ο αγροτικός τομέας
Σχετικά με τα ανωτέρω, αξιοσημείωτες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, όπου ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 14,7% σε ετήσια βάση στο 11μηνο.’12 μετά την αύξησή τους κατά 1,1% το 2011.
Ωστόσο, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με μείωσή τους συνολικά κατά -4,1% σε ετήσια βάση στο 11μυνο.’12 - μετά την αύξησή τους κατά 2,1% το 2011, παρά την προαναφερθείσα δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης στην Ελλάδα κατά -8,7% σε σταθερές τιμές το 2011 και κατά -9,6% το 2012.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του 2011 και του 2012 σημειώνονται τα ακόλουθα:
α) Η επίπτωση της ύφεσης και της υποκατάστασης εισαγωγών είναι εμφανής κυρίως το 2012 και αυτό μόνο σε ορισμένους κλάδους, όπως στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών που ανήλθαν στα € 575,4 εκατ. στο 11μηνο.’12.
β) Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι οι εισαγωγές κρεάτων και παρασκευασμάτων διαμορφώθηκαν στα € 1.029,1 εκατ. (18,0% του συνόλου των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων) στο 11μηνο.’12, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1% σε ετήσια βάση παρά την λιτότητα.
Συμπερασματικά, η προοπτική υποκατάστασης ενός σημαντικού μέρους των σχετικά υψηλών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων με εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή δεν φαίνεται τελικά να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2012 και το 2011. Ως αποτέλεσμα, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μειώθηκε εκ νέου στο 3,2% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας στο 9μηνο΄12, από 3,3% συνολικά το 2011, 4,9% το 2005 και έναντι 6,6% το 2000. Έτσι, η συρρίκνωση του ελλείμματος στις εμπορευματικές συναλλαγές των αγροτικών προϊόντων είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη, παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Το έλλειμμα αυτό μειώθηκε στα € 1,03 δις στο 11μηνο.’12, από € 1,87 δις στο 11μηνο.’11.
Ωστόσο, στους επόμενους μήνες, με την αποκατάσταση ικανοποιητικών συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία, εκτιμάται ότι η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του γεωργικού τομέα το 2013 και πλεονασματικό ισοζύγιο στις εξωτερικές συναλλαγές της γεωργίας ήδη από το τρέχον έτος, με σημαντική διόγκωσή του στα επόμενα έτη».



Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ίσως και νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου η πρώτη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ


Το γεγονός ότι τελικά τα 80 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου ίσως να δοθούν πριν το τέλος του Φεβρουαρίου έκανε γνωστό με σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε: «Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ίσως μάλιστα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν χρήματα για το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η δέσμευσή μας είναι ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά δημοσιονομικά και το κομμάτι εκείνο των χρημάτων που είναι για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν απορροφηθεί στο ύψος που έχει προϋπολογιστεί - γιατί βλέπουμε ότι και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δεν απορροφήθηκε και εάν δεν πάει με τόσα χιόνια ο υπόλοιπος Φλεβάρης και Μάρτης - κατανοώ αυτή την προαπαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενδεχομένως να δοθεί ισόποση δόση».
Και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά πέσουν τρία γερά χιόνια μέσα στο Μάρτιο, μπορεί όλο αυτό να ξοδευτεί και να λύσουμε το πρόβλημα της θέρμανσης. Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε καλύτερα, λέω ότι θα πάμε στα 80 εκατομμύρια και το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να δεσμευτούμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή».

Στενεύουν τα περιθώρια για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου


Στενεύουν τα περιθώρια για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Μόλις 9 εργάσιμε ημέρες απομένουν έως την εκπνοή του μήνα, και οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται ακόμα εν αναμονή της ανακοίνωσης του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η πληρωμής της ενίσχυσης γινόταν τον Μάρτιο φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει «υποσχεθεί» στους αγρότες ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το σύνολο της ενίσχυσης για τους δικαιούχους αγγίζει τα 198 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ όλοι όσοι αποδεδειγμένα καλλιέργησαν, θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ανεξαρτήτως αν έπιασαν το πλαφόν παραγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η πληρωμή αφορούσε 49.045 δικαιούχους με ποσό πληρωμής 189.432.181 ευρώ. Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανήλθε σε 705 ευρώ/εκτάριο (70,5 ευρώ/στρέμμα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φέτος η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ανήλθε περίπου στους 750.000 τόνους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ύψος της ενίσχυσης φέτος ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πρόσφατα ότι αυτή η απάντηση θα μπορεί να δοθεί όταν: «αφαιρεθούν από τη λίστα οι μη δικαιούχοι, θα μείνουν οι υπόλοιποι και τότε θα μπορούμε πλέον να κάνουμε τη διαίρεση. Το ποσό όμως είναι προσδιορισμένο. Είναι 198 και κάτι, πες 200 εκ. Ο αριθμητής είναι γνωστός και μόλις καταφέρουμε να το διαιρέσουμε με τον αριθμό, τότε θα μπορώ να σας πω «ναι, θα πάρουν τελικά τόσα ευρώ το στρέμμα».

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ


 

Με εντάσεις και αψιμαχίες στα κατά τόπους μπλόκα, με πιο χαρακτηριστικές στη Νίκαια, τη Λαμία και τις Σέρρες, οι αγρότες επιμένουν στην απόφασή τους για παραμονή στους τόπους διαμαρτυρίας για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, το μεσημέρι του Σαββάτου (16/02), στο μπλόκο της Νίκαιας, όταν οι αγρότες επιχείρησαν να αποκλείσουν την εθνική οδό και οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους εμποδίσουν με αποτέλεσμα να δοθούν μάχες σώμα με σώμα και τραυματιστούν τέσσερις αγρότες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, ενώ υλικές ζημιές υπέστη ένα περιπολικό της Αστυνομίας.
Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει σήμερα, Δευτέρα (18/02), στην Αθήνα, αντιπροσωπία αγροτών από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα θέλοντας να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους, αλλά και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα μπλόκα όσο η κυβέρνηση δεν τους δίνει λύσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γη τους.
Με ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση του Σαββάτου (18/02), στα Κερδύλλια των Σερρών, το «Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, δηλαδή χωρίς να επιθυμούν σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες, διεκδικώντας σταθερά τα αιτήματά τους, με κυριότερο από αυτά το φθηνό πετρέλαιο.
Τα αντίθετα αποτελέσματα είχε ο «δούρειος ίππος» της κυβέρνησης, καθώς το δελτίο τύπου που εξέδωσαν μέλη της παλιάς ΓΕΣΑΣΕ στο όνομα της «Πρωτοβουλίας» δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως επιθυμούσαν ορισμένοι. Αντίθετα «πείσμωσε» τους εκπροσώπους του Πανελλαδικού και ενώ αρκετοί είχαν το βλέμμα στραμμένο προς την έξοδο, τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να φύγουν τελευταίοι από τα σημεία διαμαρτυρίας.
Αποχώρησαν οι αγρότες από τα «Πράσινα Φανάρια»
Εξαίρεση αποτελούν οι αγρότες, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», που αποφάσισαν να αποχωρήσουν, όπως άλλωστε είχε διαφανεί, και από τη συνάντηση που είχαν με τον Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Ξενοφώντα Βεργίνη.
Στη συνάντηση που είχαν προχθές το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με τον γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Ξενοφώντα Βεργίνη, βρήκαν οι αγρότες της συμπρωτεύουσας τη δικαιολογία που έψαχναν εναγωνίως για να εγκαταλείψουν το μπλόκο τους στα «Πράσινα Φανάρια» χωρίς να τους κολλήσουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, τη… ρετσινιά του ρίψασπι.
Από νωρίς το πρωί τα τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στον κόμβο του αεροδρομίου –μιμούμενοι το παράδειγμα των αγροτών της Ημαθίας που την προηγούμενη εβδομάδα έφυγαν από την Κουλούρα- άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή. Πριν καλά – καλά, όμως, φύγει κι ο τελευταίος αγρότης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου δεν άντεξε να περιμένει και έβγαλε ανακοίνωση – κάλυψη.
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, είχα ζητήσει από τους αγρότες να πρυτανεύσει η λογική και να κρατήσουν ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση, ώστε να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις που θα πλήξουν τη χώρα μας», τονίζει ο κ. Καράογλου και συμπληρώνει: «Η απόφαση των αγροτών της Θεσσαλονίκης να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από την περιοχή του αεροδρομίου, ύστερα από συνάντηση που είχαν παρουσία μου, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 στο ΥΜΑΘ, με τον Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, δείχνει υπευθυνότητα, σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας και επιβεβαιώνει τον κανόνα  πως δημοκρατία χωρίς διάλογο σημαίνει πολίτες χωρίς δύναμη. Κατανοώ τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αγρότες μας. Γνωρίζω, επίσης, ότι αποτελούν ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται με νηφαλιότητα, σύνεση και μέσα από έναν υγιή και γόνιμο διάλογο και όχι όταν επικρατούν οι “συμμαχίες των απρόθυμων” και των λίγων, που επενδύουν στην κοινωνική αναταραχή».
Γεμίζουν οι πλατείες στις 20 Φλεβάρη
Στις κεντρικές πλατείες κάθε νομού, προγραμματίζεται για την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μαζί με την ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που θα πραγματοποιήσουν πορείες ενόψει της πανελλαδικής απεργίας.
Το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα για κοινή δράση, με τη δυναμική παρουσία των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Φλεβάρη ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση του:
«Μένουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας: Πιέζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε ν' ασχοληθεί, στα σοβαρά, με τα ζωτικά προβλήματά μας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
Θα βάλουμε τα δυνατά μας για το πετύχουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια μορφή πάλης χρειαστεί. Θ' αξιοποιήσουμε κάθε στήριξη και αρωγή.
Θα δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι δε θα μας γονατίσει με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, δεν θα μας σταματήσει με τις κλούβες της αστυνομίας. Ψύχραιμοι και αποφασιστικοί, θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πυγμή».

Συμπλοκές
Σοβαρά επεισόδια, μεταξύ αγροτών και δυνάμεων της Αστυνομίας, προκλήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (16/02), στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν οι αγρότες επιχείρησαν να αποκλείσουν την εθνική οδό. Τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αγρότες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, ενώ υλικές ζημιές υπέστη ένα περιπολικό της Αστυνομίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν και το μεσημέρι της Πέμπτης (14/02), στο 103 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών στο Βέλο Κορινθίας, όταν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο προσπάθησαν να καταλάβουν την εθνική οδό.
Αμέσως επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που, με χρήση δακρυγόνων, απώθησαν τους αγρότες. Η κυκλοφορία των οχημάτων δεν διακόπηκε καθόλου στην εθνική οδό. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.
Ένταση σημειώθηκε και στα αγροτικά μπλόκα των Σερρών, το μεσημέρι της Πέμπτης (14/02), επειδή η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να κλείσουν οδικές αρτηρίες. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνει τους αγρότες και προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις αγροτοσυνδικαλιστών.
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα, αφού σχηματίστηκε σε βάρος τους κατηγορία για απείθεια. Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των αγροτών. «Μας αποδεκατίζουν τα μπλόκα. Κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι, συλλαμβάνουν τους επικεφαλής, όπως και στη Λαμία», είπε στο «Εθνος» ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Δράμα Χρ. Γκόντιας και πρόσθεσε: «Όταν κλείνουμε δρόμο, αφήνουμε πάντα μια λωρίδα ανοιχτή και το ξέρει η αστυνομία, αλλά επιλέγει τη σύγκρουση».
Μεγάλη ένταση σημειώθηκε και το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, στο ύψος της Ανθήλης λίγο έξω από τη Λαμία, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να αποκλείσουν την Εθνική οδό. Εκεί όμως βρίσκονταν τα ΜΑΤ και προκλήθηκε συμπλοκή με δυο τραυματίες. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, με συνέπεια να συλληφθούν 10 άτομα και να προσαχθούν άλλα 15. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όπως αναφέρει το Lamiareport και ξέσπασε συμπλοκή με ξυλοδαρμούς και χημικά.
Ενώ για τις 26 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε, εκ νέου, η δίκη των αγροτών που συνελήφθησαν την Τετάρτη (13/02) για τα επεισόδια με αστυνομικούς στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας ανέβαλε τη δίκη λόγω απουσίας πέντε μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι είναι αστυνομικοί και δεν παρέστησαν ούτε την Πέμπτη (14/02) στο δικαστήριο. Στο μεταξύ εκατοντάδες αγρότες, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο σε ένδειξη συμπαράστασης των συναδέλφων τους.

Κάλεσμα μπλόκου Νίκαιας
«Συνάδελφοι
Συνεχίζουμε, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά!
Βρισκόμαστε στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους συμμάχους μας, τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες και τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα για κοινή δράση, με τη δυναμική μας παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Φλεβάρη να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Μένουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας: Πιέζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε ν' ασχοληθεί, στα σοβαρά, με τα ζωτικά προβλήματά μας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
 Θα βάλουμε τα δυνατά μας για το πετύχουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια μορφή πάλης χρειαστεί. Θ' αξιοποιήσουμε κάθε στήριξη και αρωγή.
Συνάδελφοι
Δεν μας φοβίζει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία!
Θα δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι δε θα μας γονατίσει με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, δεν θα μας σταματήσει με τις κλούβες της αστυνομίας. Ψύχραιμοι και αποφασιστικοί, θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πυγμή.
Δεν μας πτοεί η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους μας. Απλώς, για μια ακόμα φορά, διαπιστώσαμε ποιός είναι με μας και ποιός ενάντια μας.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε, καθαρά, ποιών τα συμφέροντα υπηρετεί και τα σχέδια εξυπηρετεί. Δε δέχτηκε να συναντηθεί και να συζητήσει, έστω και μια φορά, με τους εκπροσώπους της φτωχής αγροτιάς, αλλά συναντιέται και συζητάει, καθημερινά, με τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο, το μόχθο όλων των εργαζομένων.  Συνεργάζεται μαζί τους για την σχεδίαση και την αποδοτικότερη εφαρμογή  της αντιλαϊκής πολιτικής, τους παίρνει μαζί του στα ταξίδια του και στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όπως στο Κατάρ και στη Γερμανία.
Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια για διάσπαση του αγώνα μας, όπως επιχειρεί και η κυβέρνηση με την οργάνωση ξεχωριστών συναντήσεων και με επιλεκτικές υποσχέσεις για ικανοποίηση επιμέρους διεκδικήσεων. Επιμένουμε στην αξίωσή μας για συνάντηση της επιτροπής εκπροσώπων των μπλόκων με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Συνάδελφοι
Η δύναμή μας είναι το δίκιο μας, ισχύς μας η λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία!
Παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Για να μην μας πάρουν τα χωράφια και μας πετάξουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Ο λαός μας είναι με το μέρος μας, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα μας. Γιατί ξέρει ότι εμείς, με τη δουλειά μας, μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε φτηνή και υγιεινή τροφή και ένδυση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες που περνάμε. Αν η αγροτική παραγωγή φύγει από τα χέρια μας και περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια των  μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχανικών μονοπωλίων, τότε ο λαός μας θα είναι έρμαιο των «διατροφικών σκανδάλων», όπως κι αυτό με το αλογίσιο κρέας, που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες.
Η δικιά μας προοπτική αλλά και το συμφέρον όλου του λαού, βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα παίρνει υπόψη τις παραγωγικές  δυνατότητες της χώρας και κάθε  περιοχής, θα σχεδιάζεται κεντρικά, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στην κρατική βιομηχανία εφοδίων και στην κρατική επιστημονική στήριξη, για να μπορεί να εφοδιάζει με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα  τον εργαζόμενο λαό.

Συνάδελφοι
Μπορούμε αυτή τη μάχη να την κερδίσουμε!
Απέναντί μας έχουμε την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που, όπως απέδειξε και με τις πράξεις της, μας εχθρεύεται και μας αντιπαλεύει. Δεν είναι δική μας κυβέρνηση, είναι των εκμεταλλευτών μας. Των εμποροβιομηχάνων που μας πουλούν πανάκριβα  τα αγροτικά μέσα και εφόδια, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κόστος παραγωγής, που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα προϊόντα μας, ή τα παίρνουν χωρίς καν να μας πληρώσουν και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, κερδοσκοπώντας ασύστολα.
Είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να μας εξοντώσει με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους, κλέβοντας ακόμα και τα «τελευταία ψιλά» που έχουν απομείνει στις τσέπες μας.
Στηριγμένοι στους φίλους μας, θ’ αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας. Σύνθημά μας είναι  «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ».
Ενισχύουμε και περιφρουρούμε τα μπλόκα. Οργανώνουμε περιοδείες και λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, καλώντας όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα.
Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία. Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, όλους τους μαζικούς φορείς  του λαϊκού κινήματος  να εντείνουν την αγωνιστική στήριξη στην πάλη μας.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ. ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις 20 ΦΛΕΒΑΡΗ!»

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Λάρισα: Σοβαρά επεισόδια, μεταξύ αγροτών και δυνάμεων της Αστυνομίας, προκλήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (16/02), στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν οι αγρότες επιχείρησαν να αποκλείσουν την εθνική οδό. Τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αγρότες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, ενώ υλικές ζημιές υπέστη ένα περιπολικό της Αστυνομίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, το μπλόκο της Λαμίας και της Νίκαιας όπου παρά την έντονη βροχή μίλησε με τους αγρότες. «Οι αγρότες με αυτά που ζητούν θέλουν μόνο να παράγουν», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νίκαια.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό, καθώς τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει τα 1500.
Βοιωτία: Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζουν για σήμερα Δευτέρα, (18/02), στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα επιχειρήσουν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού με συμμετοχή και των αγροτών από άλλα μπλόκα της γύρω περιοχής.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Βοιωτίας παραμένουν στην περιοχή του Ορχομενού, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 350.
Σέρρες: Ένταση σημειώθηκε την Πέμπτη (14/02) και στα αγροτικά μπλόκα των Σερρών επειδή η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να κλείσουν οδικές αρτηρίες. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους αγρότες και προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις αγροτοσυνδικαλιστών.
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το ίδιο απόγευμα, αφού σχηματίστηκε σε βάρος τους κατηγορία για απείθεια. Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των αγροτών. «Μας αποδεκατίζουν τα μπλόκα. Κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι, συλλαμβάνουν τους επικεφαλής, όπως και στη Λαμία», είπε στο «Έθνος» ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Δράμα Χρ. Γκόντιας και πρόσθεσε: «Όταν κλείνουμε δρόμο, αφήνουμε πάντα μια λωρίδα ανοιχτή και το ξέρει η αστυνομία, αλλά επιλέγει τη σύγκρουση».
Ειδικότερα στο μπλόκο των Κερδυλλίων και στη διασταύρωση του Λευκώνα που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ.
Λαμία: Δικάζονται το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας οι 12 αγρότες, οι οποίοι συνελήφθησαν στα επεισόδια της Τετάρτης στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης. Η δίκη αναβλήθηκε την Πέμπτη λόγω της απουσίας των αστυνομικών- μαρτύρων κατηγορίας.
Κοσμοσυρροή στα δικαστήρια Λαμίας και το μεσημέρι της Πέμπτης (13/02), όπου προσήλθαν οι αγρότες που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνίας και φθορές, μετά τα επεισόδια στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης.
Στα δικαστήρια παραβρέθηκαν πλήθος αγροτών καθώς και οι δήμαρχοι Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, Λοκρών Νίκος Λιόλιος, οι αντιδήμαρχοι Λαμίας Κουτσοβέλης και Μητσόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης.
Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης επισημαίνει ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα και υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους.
Οι αγρότες του μπλόκου της Λαμίας, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και καλούν τους συναδέλφους τους να ενωθούν όλοι μαζί κάνοντας τον δικό τους αγώνα. Έναν αγώνα που δεν έχει κομματική σκέπη και με σκοπό να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.
Χαλκίδα: Μεταξύ Κηρίνθου και Μαντουδίου, είναι συγκεντρωμένοι οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας. Πρόθεση των αγροτών της περιοχής είναι να «κατέβουν» με τα τρακτέρ στη Χαλκίδα και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας καταλήγοντας στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.
Δομοκός: Έξω από τον Δομοκό 70 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου.
Ηλεία: Μετά την Ξυλοκέρα και το Τραγανό την Κυριακή (03/02) ήταν σειρά του Γιαννιτσοχωρίου και του Καρδαμά να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που οδηγούν στις εθνικές οδούς και τα μπλόκα. Οι πρώτες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στην Ηλεία, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (04/02) στη Μαραθιά και για το πρωί της Τετάρτης (06/02) στο Γιαννιτσοχώρι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στην εβδομάδα τους αγρότες της Ηλείας να κινούνται προς το Κουρτέσι.
Αχαΐα: Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας που έχουν στήσει μπλόκα, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, στην Κάτω Αχαΐα, στο Διάσελο και στη θέση «Κουρλαμπά».
Στην Κάτω Αχαΐα τα τρακτέρ αγγίζουν τα 200, ενώ άλλα 25 βρίσκονται στη θέση Κουρλαμπά στη Χαλανδρίτσα και άλλα 50 στο Διάσελο.
"Όσο η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη κι εμείς θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα σκληραίνουμε τη στάση μας" δηλώνει  o Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης.
Αργολίδα: Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Ναυπλίου – Μυκηνών, στον κόμβο του Μάνεση. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμπαρίστανται και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι των οποίων μετέβησαν χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων.
Κορινθία: Επεισόδια σημειώθηκαν, το μεσημέρι της Πέμπτης (14/02), στο 103 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών στο Βέλο Κορινθίας, όταν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο προσπάθησαν να καταλάβουν την εθνική οδό.
Αμέσως επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που, με χρήση δακρυγόνων, απώθησαν τους αγρότες. Η κυκλοφορία των οχημάτων δεν διακόπηκε καθόλου στην εθνική οδό. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.
Μεσσηνία: Από το Σουλινάρι Μεσσηνίας δίνεται ο παλμός των κινητοποιήσεων της νέας εβδομάδας για τους αγρότες της Πελοποννήσου.
Αιγιαλεία: Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αιγιάλειας όπου έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στη Εθνική Οδό, στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, χωρίς όμως να κλείνουν τελείως το δρόμο.
Βόλος: Δύο αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Μαγνησία, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού, με 60 και 35 τρακτέρ συγκεντρωμένα, αντιστοίχως. Οι αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, παραμένοντας κατ αρχήν στα δικά τους μπλόκα και όχι να μετακινηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου είναι συγκεντρωμένοι αγρότες από τους τρεις άλλους θεσσαλικούς νομούς. Στο μεταξύ, αύριο αποφασίζουν και οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου για τη στάση τους.
Μερίδα αγροτών από το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο , ωστόσο, ως προς αυτό, και πρόκειται να ενισχύσουν με 50, περίπου, τρακτέρ τον κόμβο της Νίκαιας, αντί του Αερινού.
Φθιώτιδα: Τα μπλόκα των αγροτών μετακινήθηκαν, από το Λιανοκλάδι όπου βρίσκονταν, στον χώρο της έκθεσης της Λαμίας χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Μικρότερος αριθμός τρακτέρ παραμένει και σε άλλες περιοχής της Φθιώτιδας, όπως στην Ανθήλη και την Αμφίκλεια, με παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή του Μπράλου.
Νέα Χαλκιδόνα: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας-Βέροιας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, συγκεντρώθηκαν αγρότες της από τα χωριά Κουφάλια, Ελεούσα, Λουδία, Παρθένιο και Άθηρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 85 τρακτέρ και αναμένονται ενισχύσεις από τα χωριά Μικρό Μοναστήρι, Άδενδρο και Αγ. Αθανάσιος.
«Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι ταξικό είναι κοινωνικό. Εμείς που είμαστε στο δρόμο παλεύουμε και για τους 10 εκατ. πλέον καταναλωτές  αυτής της χώρας, για να υπάρχει φθηνό προϊόν από το χωράφι στο ράφι» ανέφεραν στο Αgronews οι αγρότες και μέλη της συντονιστικής επιτροπής Γεώργιος  Κοκογιαννίδης, Θεόδωρος Νέλλας και Θεόδωρος Μυλωνάς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αμανατίδου Λίτσα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας (04/02) το μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας και αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέλλα: Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες της Αλμωπίας, έχοντας τα τρακτέρ τους παραταγμένα στη Λεωφόρο Ξενιτίδη, στην Αριδαία. Συγκεντρωμένοι αγρότες υπάρχουν και στον Κόμβο Γυψοχωρίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Κρήτη: Οι αγρότες του Ηρακλείου είναι συγκεντρωμένοι στον κόμβο των πεζών στο ενώ στα Χανιά οι αγροτικοί σύλλογοι από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων στον κόμβο στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια κατά μήκους της εθνικής οδόυ.
Ήπειρος: Στον κόμβο της Ελεούσας, πάνω από το γήπεδο, είναι συγκεντρωμένοι οι αγρότες της από τα χωριά των γύρω περιοχών. Στο μεταξύ, στο δρόμο έχουν ήδη κατέβει οι αγρότες και στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίοι έστησαν ένα πρώτο μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του οδικού άξονα Καναλάκι – Καστρί.
Φλώρινα: Με συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας στο κόμβο του Φιλώτα ξεκινάνε οι κινητοποιήσεις των αγροτών της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας μετά και την απόφαση που πήραν σε πρόσφατη συνάντηση τους για
τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισαν, αιτήματα τους. Οι αγρότες θα συγκεντρωθηκαν στο κόμβο του Φιλώτα όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους.
Αλεξανδρούπολη: Άλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη.
Φέρες: Σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης-Κήπων την Τετάρτη (06/02), μεταξύ 13:00-15:00, προχώρησαν οι αγρότες των Φερών με τα τρακτέρ να φτάνουν τα 90.
Ορεστιάδα: Με τα αγροτικά οχήματα να παρατεταγμένα στην Βιομηχανική περιοχή έξω από το Εργοστάσιο Ζάχαρης παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες του βόρειου Έβρου.
Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.
Ροδόπη: Οι αγρότες είναι συγκενωμάνοι στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.
Χαλκιδική: Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στον κόμβο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Ορμυλία: Στο χορό των κινητοποιήσεων καιοΟ Αγροτικός Σύλλογος Ορμυλίας (Χαλκιδικής).
Ζάκυνθος: Στην περιοχή του Σαρακηνάδου συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (05/02) το πρωί αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που πλήττει το αγροτικό εισόδημά.
Ρόδος: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου ακολουθώντας τη γραμμή των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την απόφαση αυτή πήραν οι αγρότες  το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι. Από την Κυριακή (03/02) ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στον κόμβο του Γενναδίου με πορεία το πρωί της Δευτέρας στην πόλη. Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για να ενισχυθεί το μέτωπο της Ρόδου.

Η (πικρή) αλήθεια για τις Σκουριές Χαλκιδικής




Με κομμένη την ανάσα, ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί ένα ξέσπασμα βίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, το οποίο έχει μόλις ανοίξει. Κουκουλοφόροι να καίνε με μολότοφ τις εγκαταστάσεις και τους εργαζομένους της επιχείρησης Ελληνικός Χρυσός, να απειλούν ότι θα 
χυθεί αίμα. Και είναι αναμενόμενο ότι θα χυθεί αίμα. Γιατί όμως; Ένα ρεπορτάζ της iTabloid και ένα ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου διεθνώς δημοσιογράφου Γ. Αυγερόπουλου (Εξάντας), θα σας δώσει την απάντηση…
Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε το τι συμβαίνει στις Σκουριές Χαλκιδικής, είναι απαραίτητη μια επισήμανση. Αν υποθέταμε ότι είστε ένας ξένος (ένας Αμερικανός, για παράδειγμα) που παρατηρεί, καιρό τώρα, τα τεκταινόμενα στην περιοχή, θα βλέπατε ότι η βία δεν είναι μονομερής. Και ότι είναι κλιμακούμενη. Από τη μία, είναι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται και αλληλέγγυοι σε αυτούς. Και από την άλλη, οι αστυνομικές δυνάμεις που, αρκετές φορές ως τώρα μετέτρεψαν ειρηνικές διαμαρτυρίες σε πεδίο μάχης. Οι κάτοικοι, οι οποίοι έβλεπαν μικρά παιδιά και γέροντες να τρώνε χημικά και γκλοπιές, ήταν λογικό ότι θα ξεσπάσουν. Αυτό, για την αποκατάσταση της ιστορίας, με την επισήμανση πάντως ότι το σκοτάδι, δεν το πολεμάς με σκοτάδι. Με φως το πολεμάς.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ του Εξάντα, του Γ. Αυγερόπουλου



Πάμε όμως στην ιστορία αυτή καθεαυτή.

Στις Σκουριές, την εκμετάλλευση του χρυσωρυχείου της Κασσάνδρας Χαλκιδικής (ανήκει στο Δημόσιο) έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (καναδέζικη πολυεθνική Eldorado Gold και ο Άκτωρας του Μπόμπολα). Την απόφαση για την εκμετάλλευσή του, εγκρίνοντας την περιβαλλοντική μελέτη (η οποία καταγγέλλεται ότι βασίζεται σε πειραματικό μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού) υπέγραψε, με την ΚΥΑ 201745/2011, ένας γνωστός μας: Ο τότε υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παρά τις καταγγελίες στο ΥΠΕΚΑ για το ψευδές των στοιχείων με τα οποία εκδόθηκε η ΥΠΕΚΑ, τίποτα δεν άλλαξε.

Και γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι του μικρού χωριού Σκουριές; Πρώτα- πρώτα, επειδή κόβεται το ΑΡΧΑΙΟ, τέραστιο δάσος της περιοχής, με τα υπεραιωνόβια δέντρα. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα αποψιλωθεί μια περιοχή, η οποία από πανέμορφη θα γίνει σεληνιακό τοπίο, με άμεσο αποτέλεσμα τις συνεχείς πλημμύρες στη γύρω περιοχή. Ήδη, αφού οι ρίζες πολλών δέντρων του αρχέγονου δάσους δεν υπάρχουν, έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες πλημμύρες. Τρεις, μεγάλου μεγέθους το περασμένο έτος. Αλλά αυτό, είναι το λιγότερο.

Η εταιρία, η οποία κατηγορείται και για παράνομη διάνοιξη δρόμων ώστε να περνούν τα τεράστια φορτηγά της, θα χρησιμοποιήσει έναν τρόπο εξόρυξης (“ακαριαία τήξη”) που έχει προκαλέσει “πόλεμο”. Και λογικά, αφού χρησιμοποιεί αρσενικό (ναι, το γνωστό δηλητήριο), το οποίο καταλήγει στα ρέματα της περιοχής και εν τέλει στον υδροφορέα που υδροδοτεί όλη την περιοχή. Με απλά λόγια, οι κάτοικοι της περιοχής θα πίνουν νερό με αρσενικό και, όλοι όσοι τώρα προσκυνούν εμπρός στην “επένδυση” (σ.σ. δεν αποφέρει κέρδος στο Δημόσιο) θα αναρωτιούνται, όπως κάνουν και με τον Ασωπό: Γιατί πεθαίνουν με καρκίνο όλοι οι κάτοικοι; Γιατί το ποτάμι είναι επικίνδυνο; Γιατί καταστράφηκε ο υδροφόρος ορίζοντας; Είναι copy- paste περίπτωση με του Ασωπού, που έχει “κεράσει” καρκίνο χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη διαφορά ότι εδώ, το έγκλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στους χάρτες που επισυνάπτονται στην “αίτηση υλοτόμησης” που κατέθεσε η Eldorado Gold/Μπόμπολας, στο Δασαρχείο Αρναίας, γίνεται σαφής η θανατική καταδίκη του βουνού, του αρχέγονου δάσους, των εκατοντάδων μικρών ρεμάτων, των μεγάλων ρεμάτων συνεχούς ροής Καρατζάς, Λοτσάνικο, Καρόλακκας και του Ασπρόλακκα, που μαζεύει όλα τα νερά του υδατοκρίτη του Κακάβου στόν κόλπο της Ιερισσού. Διαβάσαμε το θάνατο του υδροφορέα του “κάμπου Ιερισσού”, το στράγγισμα του Κρυονερίου. Στην επόμενη μεγάλη νεροποντή δεν θα υπάρχουν τα αιωνόβια δέντρα για να απλώσουν το προστατευτικό τους δίχτυ πάνω από τον τόπο.

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της Ελληνικός Χρυσός για παραποίηση στοιχείων, ζητώντας την ακύρωση της πράξης παραχώρησης (η προσφυγή έγινε δεκτή από το ΣτΕ), επικαλούμενο πλήθος επιστημονικών πηγών διαθέσιμων στο Διαδίκτυο, καταγγέλλει πως, σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργική εργασία εφόσον και εάν υλοποιηθεί, το μείγμα των συμπυκνωμάτων που θα πηγαίνει για επεξεργασία στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο του Μαντέμ Λάκκου έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, απαγορευτική σε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη μονάδα πυρομεταλλουργίας ακαριαίας τήξης παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί τα συμπυκνώματα που θα καταλήγουν εκεί προέρχονται περίπου κατά 90% από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες αρσενικού. Το αρσενικό θα απελευθερώνεται στις αέριες εκπομπές οι οποίες θα παράγονται κατά τη διαδικασία της καύσης που απαιτείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων -στην προκειμένη περίπτωση χαλκού και χρυσού-, μια διαδικασία επικίνδυνη τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και των κατοίκων.

Άλλωστε, η σταδιακή εξάντληση των κοιτασμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε χαλκό με χαμηλό αρσενικό είναι τεράστιο πρόβλημα για τη βιομηχανία χαλκού. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης χαλκού οδηγεί στην ερευνητική προσπάθεια εξεύρεσης μεθόδων επεξεργασίας όλο και πιο «σύνθετων» κοιτασμάτων, με αυξανόμενες συγκεντρώσεις αρσενικού. Για πολλά από τα ανεκμετάλλευτα ακόμα τέτοια κοιτάσματα στη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία η περιεκτικότητα σε αρσενικό είναι ένα σοβαρό άλυτο πρόβλημα που δεν έχει επιτρέψει ακόμα την εκμετάλλευσή τους.

Θα χυθεί αίμα

Η εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής από ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων, προκαλώντας ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ με γραφεία και οχήματα της εταιρίας. Δεν ήταν η πρώτη. Και, ίσως να σοκάρει το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες. Τους ντόπιους, δεν τους σοκάρει.

Οι κάτοικοι του χωριού (γιατί μιλάμε για κατοίκους χωριού και όχι για παιδάκια των Βορείων Προαστίων) τα έχουν ζήσει στο πετσί τους. Πέρα από τα χημικά και το ξύλο από τα ΜΑΤ, απειλές, ξυλοδαρμοί και καραμπίνες είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη. Λένε μάλιστα πως η εταιρία χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως “ιδιωτικό στρατό”. Σε τέτοιο βαθμό υπάρχει φανατισμός από τους εργαζομένους στο χρυσωρυχείο, που πέντε από αυτούς, πήγαν στο καφενείο του χωριού και, αφού λογομάχησαν με τους κατοίκους, σήκωσαν την καραμπίνα που είχαν μαζί τους. Μια καραμπίνα οπλισμένη, γεμάτη με σκάγια αγριογούρουνου. Οι κάτοικοι που κατάφεραν και τους αφόπλισαν, γλίτωσαν το μεγαλύτερο κακό.

Στο χθεσινό περιστατικό, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Οι τρεις έφυγαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου με εκδορές και επιφανειακά τραύματα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους φύλακες ενημέρωσε λίγο μετά τις 00:30 ότι μια ομάδα 40-50 ατόμων που φορούσαν κουκούλες είχε εισβάλει στις εγκαταστάσεις και έριχνε εύφλεκτο υγρό σε διάφορα σημεία.

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και τράπηκαν σε φυγή.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ μέσα στα οποία υπήρχαν γραφεία και σε οχήματα της επιχείρησης.

Στο σημείο πήγαν αστυνομικές δυνάμεις που δεν εντόπισαν κάποιο ύποπτο άτομο.

Πηγές της εταιρίας έκαναν λόγο για εισβολή από την πίσω πύλη του εργοταξίου και αφού ξυλοκόπησαν, έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες της εισόδου, έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας.

Φεύγοντας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε 27 προσαγωγές στο πλαίσιο των ερευνών, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί εμπλεκόμενος στο περιστατικό, όπως σημείωναν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Προανάκριση πραγματοποιείται από το τμήμα ασφάλειας Πολύγυρου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

“Θα ξεκινήσει εμφύλιος”

Ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το περιστατικό από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς, όπως υποστήριξε, πρόκειται για ιστορία που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό. Την κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιδεινώσει η επιχείρηση υλοτόμησης δασικής έκτασης σε τρία μεγάλα ρέματα, από τα οποία υδροδοτούνται μεγάλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Χαλκιδικής.

«Στόχος της υλοτόμησης είναι να μεταβληθούν τα ρέματα αυτά σε λίμνες αποβλήτων για τα απόβλητα του εργοστασίου χαλκού – χρυσού των Σκουριών» είπε και σχολίασε ότι πριν μια εβδομάδα η εταιρία υπέβαλε σχετικό αίτημα στο δασαρχείο. «Αυτό είναι κήρυξη πολέμου κατά της περιοχής και έχουμε προειδοποιήσει την εταιρία» τόνισε και γνωστοποίησε ότι στις 24 του μήνα κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Μαύρη Πέτρα» στα μεταλλεία, Άγγελος Δεληγιόβας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα. «Οι εργαζόμενοι θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Έως εδώ. Αφού δεν μπορεί το κράτος να περιφρουρήσει την επένδυση, θα το κάνουμε εμείς. Θα ξεκινήσει εμφύλιος. Θα γίνει μεγάλο κακό αν μας κόψουν το μεροκάματο» τόνισε και προανήγγειλε συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία τις επόμενες μέρες στο χώρο της επένδυσης.

Μέχρι στιγμής, δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία για το επεισόδιο, κάτι που, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται στη συνέχεια.

Σχετικά με τα επεισόδια, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη Χαλκιδική εδώ και δύο χρόνια γίνεται ένας μαζικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που επιφέρουν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του τόπου. Οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της όπως και η βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το χθεσινοβραδινό γεγονός, το οποίο έγινε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας χωρίς την αποδοχή και έγκρισή της, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν.

»Ως ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ καλούμε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, σε όλες τις προκλήσεις της εταιρείας και της τροϊκανής κυβέρνησης, που ψάχνουν αφορμές για τη συκοφάντηση των λαϊκών κινημάτων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναδείξαμε τις πολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».

Ερωτηθείς για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, απάντησε ότι δεν ήταν ενήμερος για το τι ακριβώς συνέβη, ισχυρίστηκε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της για την επένδυση, ενδεχομένως και με τοπικό δημοψήφισμα, δεδομένων των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών περιπτώσεων για τις Σκουριές. Σημείωσε, ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα εξελίσσεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Χαλκιδική.