Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Στίγκλιτς: «Ποιος κερδίζει στριμώχνοντας στον τοίχο την Ελλάδα»


49e91df690a3095dac287b51c9dec8bd_XL


«Επικίνδυνες οι παράλογες απαιτήσεις των θεσμών στην Ελλάδα»










«Στην Ευρώπη πρέπει να αφήσουν στην άκρη ένα καταστροφικό και αποδεδειγμένα αποτυχημένο πρόγραμμα και να συνεργαστούν με την Ελλάδα για το καλό όλων μας, αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος», Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Σε άρθρο του στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Examiner, λέει πως λίγοι πλέον οικονομολόγοι παραδέχονται ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα τόσο αναποτελεσματικό και αδιέξοδο πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που της έχουν ζητηθεί κι όμως, η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές συνεχίζουν να απαιτούν από αυτήν να υπογράψει καινούργια ταφόπλακα», αναφέρει ακόμα ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Η μετακίνηση της Ελλάδας από το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα ήταν σχεδόν πρωτοφανής, αλλά η έξωθεν απαίτηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ ήταν τουλάχιστον εξωφρενική», προσθέτει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παίζουν ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Για το τρέχον πρόγραμμα, ο διάσημος οικονομολόγος κάνει λόγο για «τρέλα» που έχει μάλιστα οξυνθεί αφού έχει οδηγήσει σε υποχώρηση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δανειστών, γράφει, πιστεύουν ότι με τις περικοπές σε μισθούς και την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν και η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα.
Επίσης, πίστευαν επίσης Οι προβλέψεις ότι η λιτότητα και οι χαμηλοί μισθοί θα αυξήσουν τις εξαγωγές και ότι η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους θα οδηγούσε στη βιωσιμότητά του, αποδείχθηκαν λάθος, γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Και όχι λίγο λάθος, αλλά πολύ λάθος, υπογραμμίζει. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζητούσαν αλλαγή πορείας και η κυβέρνησή τους έχει δίκιο που δεν δέχεται να προσυπογράψει ένα βαθιά ελαττωματικό πρόγραμμα.
Ο Στίγκλιτς υποστηρίζει πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία, αφού η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις.
Τώρα, το στοιχείο που θα έφερνε την πολυαναμενόμενη συμφωνία, είναι ο ρεαλισμός των Ευρωπαίων που θα πρέπει να δουν τι είναι υλοποιήσιμο, τι θα είχε μακροοικονομικές επιπτώσεις, τι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο. Και μια συμφωνία, συνεχίζει ο Στίγκλιτς, θα ήταν καλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Σενάρια περί Grexit, αλλά και θέσεις του τύπου ότι οι αγορές έχουν ενσωματώσει στα ρίσκα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποτιμούν σημαντικά, κατά τον Στίγκλιτς, τους τρέχοντες και τους μελλοντικούς κινδύνους, επισημαίνει.
Ένας τέτοιος εφησυχασμός είχε παρατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2008 πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, σημειώνει. Κι όμως ο πλανήτης ακόμα βιώνει τις συνέπειες της κατάρρευσης εκείνης.
Μιλά για τις ανησυχίες Ντράγκι για το ευρώ και τα ομόλογα.
Το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, εξαρτάται τώρα από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να συνδυάσουν μια ελάχιστη κατανόηση στα οικονομικά με κοινό στόχο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Την απάντηση αναμένεται να τη λάβουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», καταλήγει νομπελίστας οικονομολόγος.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.






Φιλίπ Λεγκρέν στην Επιτροπή για το χρέος: «Δεν υπήρξε διάσωση της Ελλάδας αλλά διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας»

legrken1Τρισέ, Σαρκοζί και Μέρκελ προσποιήθηκαν το 2010, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν ένα πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας.








Και αυτό το έκαναν για να σώσουν τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.
Καταπέλτης για την πολιτική που ακολούθησαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ΕΚΤ και ΔΝΤ  ήταν και ο   Φιλιπ Λεγκρέν, οικονομολόγος σύμβουλος  του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο από τον Φλεβάρη 2011 έως Φλεβάρη 2014, που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Αλήθειας της Βουλής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.
Χαρακτήρισε ιδιάζουσας βιαιότητας τα  μέτρα που επιβλήθηκαν στον ελληνικό πληθυσμό και μάλιστα, υποστήριξαν ότι τα μέτρα αυτά προκάλεσαν συνθήκες απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων.
Τον Ιούνιο του 2010 η Ελλάδα είχε καταστεί αφερέγγυα γι αυτό δεν δάνειζαν οι αγορές. Και  το ΔΝΤ ήταν πεπεισμένο τι έπρεπε να  προχωρήσει σε αναδιάρθρωση  του χρέους αλλά αντί να αναδιαρθρωθεί το χρέος ο Τρισέ, ο Σαρκοζί και  η καγκελάριος προσποιήθηκαν ότι η Ελλάδα περνάει πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας.
Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε  διάσωση της Ελλάδας αλλά διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται γιατί τα 9 από τα 10 ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα έχουν πάει για να αποπληρωθούν τα δάνεια.
Ακόμη ο Φιλίπ Λεγκρέν υποστήριξε:
-        Η αναδιάρθρωση χρέους είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτή οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας είναι πολύ ισχνές.
-        Οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα  από το  68,8%  το 2010 στο 17,6%  στα τέλη του 2011 και πληρώθηκαν πλήρως καθώς είχαν κάποια λήξει.
-        Δάνεισαν την Ελλάδα όχι με σκοπό τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά για την αποφυγή της κρίσης και σε άλλες αγορές.
-        Η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της , ο ρόλος της δεν είναι να επιβάλει πολιτικές  στις κυβερνήσεις. Δεν έχουν δουλειά οι τραπεζίτες να εμπλέκονται σε πολιτικά ζητήματα.
-        Η Επιτροπή και το ΔΝΤ υποστήριξαν ότι η λιτότητα να βοηθούσε στη βιωσιμότητα του χρέους.
-        Στηρίχθηκαν σε ένα λάθος και προσπαθούσαν να το δικαιολογήσουν.
-        Η κλίμακα της αναδιάρθρωσης το 2012 καθορίστηκε από την πολιτική   δύναμη των πιστωτών και καθορίστηκαν από τη δύναμη ισχυρών κυβερνήσεων.
Τέλος, χαρακτήρισε ηλιθιότητα να πίστεψαν κάποιοι ότι το πρόγραμμα  που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο, ενώ απέδωσε τα λάθη στην ατιμωρησία και ειδικότερα στη απόδοση ευθυνών για αυτά.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Α.Μέρκελ: "Όλα τα θέματα θα λυθούν" - Θα περιλαμβάνει και ρύθμιση του ελληνικού χρέους



Για συμφωνία ότι "η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα", έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.
 
Η κυβέρνηση από την άλλη αναφέρει ότι θα συμφωνήσει μόνο εάν περιλαμβάνεται ρητώς το θέμα της ρύθμισης του χρέους.
 
Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα θέμτα σωστά.
 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών.
 
Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. 
 
Τι έγινε χθες στην τριμερή
 
Ο κατ' αρχήν στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα, δηλαδή να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλα να αποκατασταθεί η επικοινωνία μαζι τους, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα, ιδίως μετά την επίδειξη διάθεσης για νέες υποχωρήσεις που επέδειξε η ελληνική πλευρά σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και μάλλον αυτό θα γίνει με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης, στο τραπέζι παραμένει το θεμα του ΦΠΑ, με την κυβερνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνηση διαβεβαίωσε την άλλη πλευρά ότι θα καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έθεσε μετ´ επιτάσεως το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδοτησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.
 
Στο θέμα αυτό της βιωσιμότητας επέμεινε και ο πρωθυπουργος στις δηλώσεις του αμέσως μετά - Μερκελ και Ολάντ απέφυγαν να πουν οτιδήποτε στον Τύπο.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Ο Α.Τσίπρας πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές - Χρηματοδότηση, "κούρεμα" χρέους και έξοδος στις αγορές

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ - ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ





Η κυβέρνηση πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές. Η συμφωνία που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές σε καθαρά πλέον πολιτικό επίπεδο είναι να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα χωρίς νέα δάνεια, αλλά με την αποδέσμευση κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος, να μεταφερθεί το χρέος της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στον ESM και να υπάρχει δέσμευση των δανειστών στη συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες για συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στη διευθέτηση όλου του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».
 
Κόντρα στις Κασσάνδρες που ήθελαν ρήξη με τους δανειστές, να καταρρέει η χώρα και να έρχεται η συντέλεια του κόσμου στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το παιχνίδι, έστειλε στις Βρυξέλλες δύο δικούς του ανθρώπους, τους Παππά και Τσακαλώτο, και με αποφασιστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έβαλε στην άκρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί να κλείσει μία συμφωνία με βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.     
 
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε έως τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 
 
Τώρα ποια είναι αυτή η συμφωνία που τα συμπεριλαμβάνει όλα και αν κλείσει με όρους κοντά σε αυτούς που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, θα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία, δεδομένων βέβαια των συνθηκών.
 
Παρατείνεται η δανειακή συμφωνία μέχρι και εννέα μήνες. Οι θεσμοί λένε μέχρι το Μάρτιο του 2016, που λήγει και το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, που ήδη χθες έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση και αύξησε κατά 2,3 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
 
Η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν θα έχει νέα δάνεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να φορτωθεί με άλλα δάνεια. Τί πρόκειται λοιπόν να συμβεί; Αυτό είναι το άκρως σημαντικό. Να μεταφερθεί όλο το χρέος της Ελλάδας από την ΕΚΤ στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 
 
Το χρέος αυτό είναι περίπου 27 δισ. ευρώ και αν μεταφερθεί, τότε παύει να ισχύει το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα πως αν δεν πληρωθεί μία δόση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε πας σε πιστωτικό γεγονός. Η δε μεταφορά αυτή του χρέους μπορεί να γίνει με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, κάτι που συνιστά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του αυτού χρέους.
 
Πώς όμως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης της Ελλάδας προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ αλλά και προς τους ιδιώτες εντός της Ελλάδας που έχει γίνει μία εσωτερική στάση πληρωμών; Με χρήματα που θα δοθούν από το τρέχον πρόγραμμα. Αυτό θα προβλέπει η συμφωνία. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.  
 
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει στη διάθεση της, στο χρονικό διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων, τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ, το 1,2 δισ. που αναμένεται να επιστραφούν από την ΕΚΤ και τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
 
Επίσης, θα μπορεί να έχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015, ενδεχόμενα 2-3 δισ. ευρώ από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων. 
 
Στη συμφωνία, επίσης, θα γίνεται σαφής αναφορά στο πώς και με ποια διαδικασία θα «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όμως θέλει και το ΔΝΤ να βγει η Ελλάδα στις αγορές εντός του 2016. 
 
Τώρα, προφανώς και οι δανειστές δεν τρελάθηκαν για να κάνουν όλες αυτές τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι το ζητούμενο. Τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει αυτή η συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και συντομότερα, έως τις 18 του μήνα, είναι το θέμα που συζητείται αυτή τη στιγμή.
 
Όλο αυτό το «πακέτο», όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Για να γίνει το επόμενο βήμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
 
Ήδη, ο πρώτος συμβιβασμός έγινε στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση μετακινήθηκε στο 1% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2015, ενώ πιθανόν να πάει και στο 2% για το 2016. Το θέμα του ΦΠΑ μένει επίσης να κλείσει, όπως και το τι θα γίνει με τις πρόωρες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως θα είναι μία ακόμη παραχώρηση της κυβέρνησης.
 
Όσον αφορά σε άλλες μεταρρυθμίσεις, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών ή αεροδρομίων ή στο φορολογικό σύστημα κ.α.
 
Είναι η πρώτη φορά πάντως που γίνεται μία συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και έχει ως στόχο να δώσει οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας με λύση για το χρέος και έξοδο στις αγορές. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και το πετύχει, τότε θα πρόκειται σαφώς για μεγάλο deal και μεγάλη επιτυχία.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Κομισιόν προς Τουρκία: Αποφύγετε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Κομισιόν προς Τουρκία: Αποφύγετε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας - Media

«Η ΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Στην απάντηση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες της γείτονος είναι σε γνώση της, παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην έκθεση προόδου που θα συνταχθεί το φθινόπωρο για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι "η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών". Η Επιτροπή θα ήθελε να διαβεβαιώσει τις κυρίες και τους κυρίους βουλευτές ότι παρακολουθεί τα εν λόγω ζητήματα εκ του σύνεγγυς και ότι θα αναφερθεί σχετικά στην τακτική έκθεση προόδου για την Τουρκία, το φθινόπωρο» αναφέρει στην απάντησή της».
Στην ερώτηση οι ευρωβουλευτές αναφέρονται σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος «αμφισβήτησε το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι σε 16 ελληνικά νησιά η Ελλάδα ασκεί μόνο de facto και προσωρινά κυριαρχία, και ότι τα νησιά αυτά αποτελούν έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι αυτές οι δηλώσεις «καταδεικνύουν ότι η Τουρκία επιθυμεί για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και αμφισβήτησης του ισχύοντος διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο». «Έτσι, η Ελλάδα αναγκάζεται μέχρι σήμερα, και μέσα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, να διαχειρίζεται την ένταση με την Τουρκία με κόστος πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως», επισημαίνουν και ερωτούν τη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ πώς σκοπεύει να αντιδράσει στις απαράδεκτες αυτές τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας κράτους μέλους της Ένωσης.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γλέζος προς Σουλτς: "Μακριά τα χέρια από την Ελλάδα - Δεν υποτάσσεται ο ελληνικός λαός"

 


«Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Η ακριβής παρέμβαση του κ. Γλέζου έχει ως εξής: «Λυπούμαι ιδιαίτερα που είμαι υποχρεωμένος και πάλι να αναφερθώ σε εσάς, προσωπικά. Πριν από λίγο ακούσαμε έναν ωραίο ρητορικό λόγο που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, σχετικά με τα δικτατορικά καθεστώτα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όμως, σήμερα η ελεύθερη Ελλάδα, μία χώρα που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού για να χαράξει τη δική της πορεία, συναντάει τη σφοδρή αντίδραση, τόσο από την πλευρά των τριών θεσμών, όσο και από τη δική σας πλευρά.
Κι αυτό μου κάνει εντύπωση. Με ποιο δικαίωμα; Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε. Μακριά τα χέρια όλων των δανειστών από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό».
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα και την κοινωνία ζήτησε ο Τσίπρας – Δεν εξετάζονται σενάρια εκλογών

Στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα και την κοινωνία ζήτησε ο Τσίπρας – Δεν εξετάζονται σενάρια εκλογών - Media

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του,  εκτίμησε ότι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πάντως ότι στο κόμμα υπάρχει δυσφορία για την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει αυξήσεις έμμεσων φόρων και εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ενδεικτικό του κλίματος όξυνσης που επικρατεί, είναι επιστολή 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα,  με την οποία ζητούν να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Ντάισελμπλουμ: Αν θέλετε λύση πρέπει να πάρετε μέτρα που μέχρι τώρα αρνείστε

Ντάισελμπλουμ: Αν θέλετε λύση πρέπει να πάρετε μέτρα που μέχρι τώρα αρνείστε - Media

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Αθήνας, για επίτευξη σύντομα συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά "υποτιμά την περιπλοκότητα" των μέτρων που ζητεί ο ίδιος ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε όμως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι "σοβαρές".
"Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες", είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
"Αυτό απαιτεί (σ.σ. να ληφθούν) μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: "μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα".
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

THE V.O.A. STATION IN NORTH EAST GREECE

Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΣΚΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΔΟΜΗ. ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ. 12 ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΡΑΧΑΙΩΝ 250 kw ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ εκτος συνορων τους . Διαβαστε εδώ http://kimelli.nfshost.com/index.php?id=11994
καθως και στο μπλοκάκι μου :
http://sv7apq.blogspot.gr/search…
Kim Andrew Elliott discusses international broadcasting, public diplomacy, international propaganda, shortwave broadcasting, international...
KIMELLI.NFSHOST.COM

Βαρουφάκης: Μετέτρεψαν την διαπραγμάτευση σε πόλεμο

Βαρουφάκης: Μετέτρεψαν την διαπραγμάτευση σε πόλεμο - Media

Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε πολλές από τις κόκκινες γραμμές της σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δανειστών αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση».
«Ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας»
«Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν τη θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας» απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.
Οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Στη συνέχεια, ο Βαρουφάκης ανέφερε σημεία στα οποία η ελληνική πλευρά έκανε παραχωρήσεις: «Τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία εγώ δεν πιστεύω. Μόνο και μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προσφέραμε μια αύξηση στον ΦΠΑ αν και θα είναι προβληματικό για εμάς. Υπήρξαν κινήσεις καλής θέληση θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε συμφωνία. Θα προσπαθήσω να μείνω αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έρθει στο... πάρτι τώρα».
Ο υπουργός ερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εξήγησε ότι «Η διαφορά είναι αν είναι να σκοτώσει κανείς ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία και το να μην το σκοτώσει. Είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης εδώ και επτά χρόνια. Εάν προχωρήσουμε σε μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσουμε τη φορολογία για να πιάσουμε το στόχο των τριών δισ. ευρώ που ζητάει η άλλη πλευρά, θα έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να χτυπάς μια άρρωστη αγελάδα και να της ζητάς να παράγει περισσότερο γάλα – θα την σκοτώσει. Ακόμη και η δική μας πρόταση για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι υπερβολική. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ισορροπημένους προϋπολογισμούς»
Αναδιάρθρωση του χρέους
«Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας για την ύφεση και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Επιπλέον, σε ερώτηση για το πώς θα έπρεπε να είναι η επόμενη συμφωνία, ο Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι: «Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύσει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».
Στην περίπτωση που δεν θα βρεθεί λύση, ο Βαρουφάκης απάντησε: «Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση».
Επιπλεόν, ο υπουργός δήλωσε ότι τίποτα από όσα γράφτηκαν για το Eurogroup στη Ρίγα δεν είναι αληθές ή ότι δεν ηγείται τις διαπραγματευτικής ομάδας. Καταφέρεται, δε, κατά της άλλης πλευράς λέγοντας ότι έχασαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ελλάδα μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε πόλεμο. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να μην νομοθετεί ακόμη και για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, διότι αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται μονομερείς.
Λίστα Λαγκάρντ
Τέλος, αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ εξήγησε ότι υπάρχουν και νέες λίστες τις οποίες επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και περιμένει καλά αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του προς την Μέρκελ να απευθύνει ένα λόγο ελπίδας προς τον ελληνικό λαό λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ο Πάνος Καμμένος τίμησε την ηρωΐδα Σοφία Δημητρίου που βαστά Θερμοπυλες στα ελληνοαλβανικά – ενισχύεται το στράτευμα στα σύνορα.


Επαναλειτουργία στρατιωτικών φυλακίων και ενίσχυση του στρατεύματος στα ελληνοαλβανικά σύνορα, προανήγγειλε από το ακριτικό φυλάκιο των Δρυμάδων Πωγωνίου Ιωαννίνων, ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, εξέλιξη η οποία θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των κατοίκων στα χωριά της μεθορίου, που ζητούν να νιώσουν ασφαλείς.
Ο κ. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα ακριτικά στρατιωτικά φυλάκια της Ηπείρου, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Ήδη ανασχεδιάζουμε όλη την περιοχή. Ο ανασχεδιασμός της αμυντικής δομής, θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό. Το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που γίνεται, και σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί και από εμένα αλλά και από τον Αρχηγό του Στρατού, από την πρώτη σειρά, τις επόμενες μέρες, θα ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία των κληρωτών στην περιοχή.
Θα υπάρξει επαναλειτουργία φυλακίων, μονάδες καταδρομέων που θα κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και ελικόπτερα θα επιχειρούν στην περιοχή, για να δώσουν στους κατοίκους αίσθημα ασφάλειας».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, επισήμανε ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις, ο Στρατός, η ελληνική αστυνομία αλλά και οι τοπικές αρχές καταβάλουν προσπάθειες, κάνουν καλά τη δουλειά τους, όμως «πρέπει να ζωντανέψουν τα χωριά».
Όπως τόνισε, τα «νέα παιδιά που έφυγαν από τον τόπο τους και είναι άνεργα στην Αθήνα, να επιστρέψουν, να καλλιεργήσουν και πάλι τη γη μας. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την πατρίδα να δουλεύει».
Ο κ. Καμμένος ήταν κατηγορηματικός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλει το τελευταίο διάστημα η Αλβανία.
«Η Εθνική Κυριαρχία της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση και κανένας δεν μπορεί να την διαπραγματευτεί, είτε αυτό λέγεται οικονομική απειλή, είτε λέγεται εξωτερική απειλή. Η Ελλάδα, ούτε φοβάται ούτε παραδίδει χιλιοστό της γης του αέρα και της θάλασσας της».
Στο φυλάκιο των Δρυμάδων ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τίμησε την 62χρονη Σοφία Δημητρίου, την γυναίκα φρουρό των συνόρων, που ζει μόνη της στο χωριό Ορεινό.
Ο υπουργός τη συνεχάρη για το θάρρος της και της ανακοίνωσε πως θα την εντάξει στην Εθνοφυλακή, αλλάζοντας άμεσα το νόμο, καθώς προβλέπει να υπηρετούν μόνο άνδρες.
«Δίνετε θάρρος σε όλους. Αισθανόμαστε ασφαλείς όσο είστε εσείς εδώ» της είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «θα αποτελείτε μέρος τη Παλαικής ‘Αμυνας της πατρίδας μας». Μάλιστα της έδωσε τιμητική πλακέτα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Αφιέρωμα στην κτηνοτρόφο Σοφία Δημητρίου, είχε κάνει πρόσφατα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η κ. Δημητρίου είναι κτηνοτρόφος και δίνει θάρρος στους λιγοστούς κατοίκους των ερημωμένων χωριών του Πωγωνίου. Ειδικά τον χειμώνα, ζει ολομόναχη σε σπίτι οχυρό, κυκλοφορεί πάνοπλη καθώς βρίσκεται στην γραμμή συνόρων ,ενώ τουλάχιστον 4 φορές τον τελευταίο χρόνο δέχτηκε επίθεση από αγνώστους που έκαψαν την στάνη της.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Τουρκία – Χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του Ερντογάν

590_dd82e1c40570d84710b70b43401d5570Καθυστερεί ακόμη η ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων στηνΤουρκία, λόγω της απαγόρευσης που έχει επιβάλει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.






Ωστόσο, τα αποτελέσματα που γίνονται γνωστά μέσω των τηλεγραφημάτων που μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων στους συνδρομητές τους και με καταμετρημένο το 65% των ψηφοδελτίων, δείχνουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χάνει την αυτοδυναμία, όμως προηγείται καθώς έχει το ποσοστό  του 43,6%, με 270 έδρες, αλλά η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες.
Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,4% και 122 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικού Κόμματος με 17,1% και 87 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών με 10,6% και 70 έδρες.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το φιλοκουρδικό κόμμα ξεπερνά το όριο του 10%. Θα είναι, ωστόσο, μια μακρά νύχτα, αφού προς το παρόν δεν έχουν ενσωματωθεί σε σημαντικό ποσοστό οι ψήφοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά συνέπεια είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. Μπορεί να αλλάξουν τα ποσοστά αυτά. Επίσης δεν μπορεί, προς το παρόν, να υπολογιστεί ποια θα είναι η κοινοβουλευτική ισορροπία.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ! Η μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, το μίνι Μνημόνιο, και η απόρριψη από τον Παπανδρέου

2015-06-07_105350

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ αυτών, τον …

Γιούνκερ- αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο φέρνει στο φως ο δημοσιογράφος και ερευνητής Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τότε Πρόεδρος του Eurogroup συνάντησε υπό άκρα μυστικότητα στο γραφείο του τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας, Τρισέ, τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τους δυο Έλληνες αξιωματούχους οι οποίοι παρέλαβαν ένα σχέδιο μίνι – μνημονίου που είχαν ετοιμάσει και ζητούσαν να προωθηθεί στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Τη συνάντηση αποκάλυψε στο Μιχάλη Ιγνατίου αξιωματούχος του Eurogroup και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου με τίτλο: “Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή”.
Η πηγή περιγράφει πως μετέβησαν στο Λουξεμβούργο υπό άκρα μυστικότητα με το αυτοκίνητο του Χοακίν Αλμούνια και ότι στη διαδρομή οι συμμετέχοντες συζήτησαν ένα έγγραφο που είχαν ετοιμάσει, χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, έπειτα από μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επρόκειτο για τις εισηγήσεις ενός μίνι μνημονίου.
Η συνάντηση, κράτησε περίπου 3 ώρες. Η πηγή λέει στον Μιχ. Ιγνατίου:
“O κ. Γιούνκερ έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση DG ECΟFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Με δυο λόγια, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ήταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Και πιστεύαμε πολύ σ’αυτό, διότι, όπως σου είπα, ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που συμφωνούσαν”, ανέφερε η πηγή του Eurogroup στον Ελληνα δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή το κείμενο εκείνο ήταν η ανεπίσημη χείρα βοηθείας που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου και θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια μόλις το αποδεχόταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η πηγή του Eurogroup: “Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις”.
Συνεχίζει η πηγή:
“Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό, θα το μελετήσουμε, θα δούμε εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε δεκαπέντε μέρες, αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά.
Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη μέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες”, τόνισε η ίδια πηγή στον δημοσιογράφο.
Η πηγή υποστηρίζει ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από όσα ακολούθησαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση.
“Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο. Όταν δεν μας απάντησαν, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα”, σημείωσε πηγή της Ευρωζώνης.
Ο κ. Προβόπουλος δε θέλησε να τοποθετηθεί για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά ένας συνεργάτης του επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου ότι συμμετείχε και ότι έλαβε και ο ίδιος το έγγραφο που εστάλη στον κ. Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου τη συνάντηση, λέγοντας ότι στη διάρκειά της ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε.
Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ στο Γιώργο Παπανδρέου που μετέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2009, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα.
“Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα…”, είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.
Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με το Ντομινίκ Στρος Κάν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.
“Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους”, σημείωσε ο κ. Στρος Καν.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης ότι η πρώτη άτυπη, κοινή ανεπίσημη αποστολή της Κομισιόν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δηλαδή τη μετέπειτα τρόικα, έγινε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.
Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Μήπως θα έπρεπε να ξέρουμε τους εχθρούς μας και όχι τους... "φίλους" μας;



Ο τουρκικός "λαγός" που τον λένε "Έντι Ράμα" 
Απόπειρα διάσπασης της ελληνικής αμυντικής ικανότητας απέναντι στην Τουρκία 
Ανάγκη άμεσης δημιουργίας εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Προσωπική άποψη και πεποίθηση του γράφοντος, δεδομένης και της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας (και κάθε άλλου Αλβανικού κράτους ή κρατιδίου) είναι πως η εθνικιστική ένταση της Αλβανίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιθυμία της Τουρκίας να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να εξαναγκαστει να μεταφέρει ένα τμήμα του στρατού της σε περιοχές που ενδέχεται να δημιουργηθούν ζητήματα (έστω και με την μορφή παρουσίας κάποιων ένοπλων ανδρών του UCK και του UCC). 
Δηλαδή, κι επειδή είναι γνωστές οι αγαστές σχέσεις (επί μισθώσει) της Αλβανίας με την Τουρκία, επειδή επιπλέον η δημιουργία κλίματος αναταραχής εμπεριέχεται μέσα στα σχέδια των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια και την ανακοπή εισόδου της Ρωσίας σε αυτά, αλλά κυρίως, επειδή η Τουρκία επιθυμεί να αποδυναμώσει (τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα) την στρατιωτική αμυντική ισχύ της Ελλάδας επί των Ελληνοτουρκικών συνόρων, θεωρώ πως ο Έντι Ράμα, για τους δικούς του επιπλέον εσωτερικούς πολιτικής εκμετάλλευσης λόγους, συμπαρατάσσεται επί των τουρκικών σχεδιασμών και λειτουργεί ως "λαγός" για να διασπαρεί η αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας. 
Το γιατί η Τουρκία επιθυμεί να διαταραχθεί η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας επί των ελληνοτουρκικών συνόρων, είναι ασφαλώς κατανοητό από όλους. Ίσως, όμως, να μην είναι κατανοητό πως η Τουρκία ενδεχομένως να κληθεί κάποια στιγμή να "συνετίσει" την Ελλάδα (λαμβάνοντας, φυσικά, και το αντίστοιχο αντίτιμο) εάν αποφασισθεί η χώρα μας να αλλάξει ρότα και να μην είναι επαρκώς υπάκουη στα κελεύσματα των "φίλων", "εταίρων" και "συμμάχων" χωρών...

Πέραν τούτου, ο εθνικιστής πολιτικός κατέχεται από σαφή σύνδρομα κατωτερότητας και επιχειρεί την ασφαλή "άνδρωσή" του (αν δεν κάνω λάθος η Αλβανία μετέχει του ΝΑΤΟ) ευελπιστώντας πως απέναντι σε μία ελληνική κυβέρνηση που λειτουργεί άνευ οργανωμένου σχεδίου εξωτερικής πολιτικής, ίσως, η Αλβανία αποκτήσει (φραστικά μη αναπάντητα από την Ελλάδα) προηγούμενα, με απώτερο σκοπό -όφελος- την μελλοντική τους εκμετάλλευση εις βάρος της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος, αν με ρωτήσετε, δεν βρίσκεται πέριξ της πατρίδας μας, αλλά κατοικοεδρεύει επί σειρά πολλών δεκαετιών στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Βρίσκεται στην ανικανότητα, στην φοβικότητα, στην αδιαφανή και αποδειγμένα διεφθαρμένη πολιτική σκηνή, οι εκφραστές της οποίας σε πλείστες όσες των περιπτώσεων λειτουργούν και προς την κατεύθυνση ικανοποίησης προσωπικών τους οφελημάτων, ενώ σε πλείστες όσες περιπτώσεις, ικανοποιούν την αποπληρωμή προσωπικών τους υποχρεώσεων (πολιτικών γραμματίων) προς εκείνους που "χορήγησαν" την πολιτική τους πορεία προς τις θέσεις εξουσίας...

Τη στιγμή που πραγματοποιούνται τεραστίων μεγεθών γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η χώρα μας διαθέτει μία ηγεσία που δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι η εξωτερική πολιτική, δεν διαθέτει σχέδιο τοποθέτησης της πατρίδας μας στο γεωπολιτικό παίγνιο που συμβαίνει, και, δυστυχώς, δεν έχει καν τη διάθεση να συγκαλέσει εγνωσμένης ικανότητας και αξίας διπλωμάτες, και ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, υπερκομματικούς ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να τους ζητήσει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός γενικού μακροπρόθεσμου πλαισίου εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά κι ενός ειδικού ικανού σχεδίου άμεσης εκκίνησης διπλωματικών και στρατιωτικών εργασιών, που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία ενός συνεχώς διαμορφούμενου εθνικού σχεδιασμού (με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς), έτσι ώστε η χώρα -παρά τα όποια οικονομικά της προβλήματα- να εκληφθεί ως σοβαρός παίκτης και όχι ως άβουλος θεατής ενός καλοσχεδιασμένου αφηγήματος των ισχυρών, του οποίου τα αποτελέσματα θα επηρρεάσουν την μορφή και την θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή για τα επόμενα 100 (τουλάχιστον) χρόνια.

Ο Έντι Ράμα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι (και άλλες "προσωπικότητες" των Βαλκανίων) αποτελούν την παρονυχύδα του ουσιαστικού προβλήματος, το οποίο η χώρα μας φροντίζει "επιμελώς" αποφεύγει να αντιμετωπίσει. Και αυτό το πρόβλημα είναι το ποια θα είναι η Ελλάδα (και φυσικά η ισχύς της) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τα επόμενα 100 (τουλάχιστον) χρόνια. Ισχύ, την οποία φύση και θέση διαθέτει η χώρα μας, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να την ασκήσει, επειδή έχει απωλέσει (με ευθύνη των πολιτικών της ταγών) σημαντικό μέρος της εθνικής της ανεξαρτησίας.
Για όσο διάστημα θα ακολουθούμε τις νόρμες τρίτων, θα εξυπηρετούμε ξένα συμφέροντα και όχι της πατρίδας μας. Έτσι, όταν η χώρα μας απειλείται, δεν θα πρέπει να αναζητούμε μόνο την ικανότητα ικανοποίησης της ό,ποιας απειλής, αλλά θα πρέπει -επιπλέον- να αναζητούμε και το ποιοί μπορεί να είναι εκείνοι που οφελούνται από την κατάθεση της απειλής. Ενδεχομένως θα βρεθούμε ενώπιον πολλών "εκπλήξεων", που μόνο ως εκπλήξεις τελικά δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού ήδη βιώνουμε ευθείες απειλές κατά της χώρας μας από "φίλους", "συμμάχους" και "εταίρους"... διερωτώμενοι: "αν έχουμε τέτοιους φίλους, τι τους θέλουμε τους εχθρούς;"

Έτσι, ακόμη και αυτή, την ύστατη για την πατρίδα μας στιγμή, πρωτεύον χρέος και κυβερνητική ευθύνη θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου (το οποίο θα ολοκληρωθεί συν τω χρόνω) που θα ικανοποιεί όλες τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της χώρας, αλλά και την τοποθέτησή της στον γεωπολιτικό χάρτη ισχύος που ήδη διαμορφώνεται. Οφείλουμε να επιχειρήσουμε να τοποθετηθούμε εμείς στον γεωπολιτικό χάρτη, προσδοκώντας στα όποια μετρήσιμα οφέλη, παρά να μας τοποθετήσουν τρίτοι, ικανοποιώντας έτσι τα δικά τους οφέλη...

Η παρούσα οικονομική δυσπραγία αποτελεί ένα σαφές μειονέκτημα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά είναι απολύτως σαφές πως η απραξία αποτελεί έναν απολύτως σαφή "παράγοντα" που θα οδηγήσει την χώρα στο χειρότερο δυνατό σημείο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με σοβαρό κίνδυνο με ευθύνη των πολιτικών η πατρίδα μας να μεταβληθεί από χώρα σε χώρο, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους σημερινούς και αυριανούς κατοίκους της (οι οποίοι σύμφωνα με το εκτελούμενο σχέδιο εποικισμού και αλλοίωσης του πληθυσμού, ενδεχομένως να μην έχει εκείνα τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί να αλλοιώσει η παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μη αντίδραση των πολιτών)... 


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Είναι η χώρα και οι πολίτες έτοιμοι για ρήξη;



Η ρήξη για τους Έλληνες είναι πάντα γοητευτική ως λέξη και ως προοπτική. Δεν σημαίνει ότι την επιλέγει πάντοτε. Αυτή τη περίοδο είναι πάλι στο προσκήνιο. Όχι αδικαιολόγητα. Είναι η χώρα κι όλοι εμείς -και όσοι είναι υπέρ κι όσοι είναι κατά- έτοιμοι για ρήξη με τους δανειστές μ΄ ότι αυτό σημαίνει;

Η αυθόρμητη απάντηση είναι όχι. Και για να μην τα “φορτώσουμε”, όπως εύκολα κάνουν οι πολιτικοί μας στον απλό πολίτη που “λιγοψυχά”, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης κανένας πρωθυπουργός και καμία από τις κυβερνήσεις που ανέλαβαν να μας σώσουν δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να έχει η χώρα την δυνατότητα να επιλέξει κάποια άλλη “συνταγή”. Πέρα από το “φαρμάκι” που την ποτίζουν οι “εταίροι” και οι “σύμμαχοι”.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο μας ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη “σωτηρία” μας σ΄ αυτό που γρήγορα γνωρίσαμε ως τρόϊκα, όλοι παγώσαμε. Μετά το πρώτο σοκ αρκετοί στην αρχή, πολύ περισσότεροι αργότερα πίστεψαν -ήθελαν να πιστέψουν- ότι αυτή η περιπέτεια ίσως να ήταν μια ευκαιρία για να διορθωθούν γρήγορα κάποια πράγματα στη χώρα. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν σύντομα φρούδες.

Ο ένας λέει “δεν με άφησαν”, ο άλλος “βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός”, ο τρίτος τώρα δοκιμάζεται και μάλιστα σκληρά.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ζούμε την αγωνία της δόσης,της αξιολόγησης και των μέτρων κατά των πολιτών που ποτέ δεν ήταν αρκετά. Δεν είδαμε τίποτα, μα απολύτως τίποτα που να έχει σχέση με το πως θα πάρει “μπροστά η μηχανή” και πως αυτή η χώρα που εύκολα μας έμαθαν να λέμε ότι “δεν παράγει τίποτα”, θ΄ άρχιζε να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Οι οποίες δεν είναι ούτε λίγες, ούτε ασήμαντες.

Θεωρίες πολλές. Λόγια ακόμη περισσότερα. Οι πολιτικοί τα έχουν εύκολα. Έργα όμως μηδέν. Όλοι θυμηθηκαν την “πρωτογενή παραγωγή”, όταν δεν μιλούσαν για …τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ψέλλιζαν για την ανάγκη “ανάστασης της αγροτικής παραγωγής” την οποία παραδώσαμε αμαχητί στο τρελοκομείο που λέγεται ΕΕ και την καταστρέψαμε. Και πολλά άλλα ακούσαμε αλλά δεν είδαμε.

Η κυβέρνηση που εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου, η “πρώτη φορά Αριστερά” δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία της “θηλιάς” που μέρα με την μέρα σφίγγουν οι δανειστές. Αλλά μάλλον αυτή η προσπάθεια πνιγμού της θα έπρπεπε να την είχε κινητοποιήσει προς την κατεύθυνση να προετοιμάσει τη χώρα και τους πολίτες της για “άλλη πορεία” αν τα σχέδια της να πείσει τους δανειστές δεν είχαν επιτυχή κατάληξη. Που ήταν και το πιθανότερο.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει το “παραγωγικό μοντέλο” της χώρας μέσα σε τέσσερις μήνες μια νέα και άπειρη κυβέρνηση. Αλλά θα έπρεπε να δώσει στους πολιτες να καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ακόμη και τώρα που όλα τα μηνύματα είναι αρνητικά ότι η “αισιοδοξία” πως θα υπάρξει συμφωνία με την τρόϊκα που τώρα ονομάζεται “θεσμοί”, είναι διάχυτη.

Η ρήξη σ΄ όλες τις καταστάσεις δεν είναι ευχάριστη. Κάποιες φορές όμως είναι επιλογή που πρέπει να την έχεις πάντα “ανοιχτή”. Όμως το σημαντικό είναι να επιλέγεις εσύ αν, πότε και πως θα την προκαλέσεις ή όχι. Κι αυτό προϋποθέτει ότι έχει καταλλήλως προετοιμαστεί. Ποιος έχει την αίσθηση ότι είμαστε σ΄ αυτή τη κατάσταση;

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η όποια ρήξη προϋποθέτει την εθνική ομοψυχία.Την οποία δεν την είδαμε να "κυκλοφορεί" στη Βουλή ούτε στην συζήτηση που έγινε την Παρασκευή με θέμα την κρίση και τις απαιτήσεις των δανειστών. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.