Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Δολάριο και μειωμένη σοδειά στηρίζουν το ελληνικό βαμβάκι

Άνετο ξεκίνηµα για το βαµβάκι στα 45 λεπτά το κιλό και αυξηµένη πιθανότητα µέσα στον Οκτώβριο να φτάσουν οι τιµές ακόµα και τα 50 λεπτά το κιλό µε βοήθεια από τη συναλλαγµατική ισοτιµία ευρώ – δολαρίου, προβλέπουν αξιόπιστοι αναλυτές µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, αυτή η ανοδική τάση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις για τη διεθνή παραγωγή βαµβακιού που δηµοσίευσε το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) και σύµφωνα µε τις οποίες η ελληνική παραγωγή για το 2015/2016 θα είναι µειωµένη σχεδόν 6,69% στους 261.600 τόνους από τους 281.220 τόνους τη σεζόν 2014/2015.
Πτώση 6,9% της παραγωγής προβλέπει για την Ελλάδα το USDA
Επιπλέον, µειωµένη κοντά στο 9% αναµένεται να είναι η παγκόσµια παραγωγή από τους 25,92 εκατ. τόνους τη σεζόν 2014-2015 στους 23,7 εκατ. τόνους στη νέα σεζόν (2015-2016), σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις των αµερικανών (USDA).
Έλλειψη ζήτηση και ρευστότητας
Παράλληλα, στην ελληνική αγορά το πρόβληµα που υπάρχει είναι η έλλειψη ζήτησης. Ειδικότερα, φέτος οι προπωλήσεις είναι µειωµένες κατά 41,6% σε σχέση µε πέρσι στους 35.000 τόνους από 60.000 τόνους. Ταυτόχρονα, υπάρχει και το θέµα της ρευστότητας, καθώς ελάχιστοι εκκοκκιστές έχουν την άνεση να χρηµατοδοτήσουν τα σύσπορα.
Ταλάντευση στη Νέα Υόρκη
Στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης Η έκθεση του USDA επηρέασε τα προθεσµιακά συµβόλαια του βαµβακιού χρηµατιστήριο της Ν. Υόρκης, καθώς τα µηνύµατά της ήταν αντικρουόµενα. Συγκεκριµένα, ανέβηκαν οι τιµές στα προθεσµιακά κατά 3%, µόλις είδαν οι επενδυτές ότι τα αποθέµατα των ΗΠΑ προβλέπεται από το USDA να είναι στις 3,20 εκατ. µπάλες όταν εκείνοι περίµεναν να είναι κοντά στις 3,65 εκατ. µπάλες. Η εκτίµηση USDA «ήταν πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς», αναφέρει το αµερικανικό blog για το βαµβάκι «Rose Report».
Την ίδια ώρα, η επιβράδυνση του ρυθµού αύξησης της κατανάλωσης βαµβακιού κυρίως σε Ινδονησία, Ινδία και Ταϊλάνδη και οι ανησυχίες των αναλυτών για χαµηλή ζήτηση οδήγησε το USDA στο να µειώσει τις προβλέψεις του για την κατανάλωση του προϊόντος. «Συσσωρευµένα αποθέµατα νήµατος και αβεβαιότητες σχετικά µε την αύξηση των εισοδηµάτων στις αναπτυσσόµενες χώρες είναι ενδεικτικά οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει σήµερα η παγκόσµια κατανάλωση βαµβακιού», αναφέρει το USDA.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.